Eλλάδα: Συνέντευξη Αντ. Σαμαρά, στο Mega, στον Γ. Πρετεντέρη: " Όποιος ψήφισε το Μνημόνιο, θα το κουβαλάει μαζί του, μέχρι το τέλος" (Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ από το e-typos)
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Μαζί μας απόψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Καλησπέρα σας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα ξεκινήσω από την αυτονόητη ερώτηση των ημερών, αυτή που αναρωτιούνται υποθέτω πολλοί Έλληνες σήμερα το βράδυ στα σπίτια τους. Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό, που θεωρεί ικανοποιητικό.
Εσείς πιστεύετε ότι θα πάμε σε εκλογές;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ' όλα να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός δεν δέχεται μηνύματα από τον ελληνικό λαό σε αυτοδιοικητικές εκλογές όπως πάντα γινόταν, αλλά θέλει να του στείλει ένα μήνυμα ότι «αν δεν με ψηφίσεις, πάω σε εκλογές».
Εγώ σας θυμίζω το ’86 Ανδρέας Παπανδρέου εποχή λιτότητας, χάνει 3 Δήμους μεγάλους Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και το βράδυ κάνει μόνο μία δήλωση: «Πήρα το μήνυμα». Τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου για κάποιο λόγο που θα τον εξηγήσουμε κατά την άποψή μου, δεν θέλει να πάρει το μήνυμα. Γνωρίζει το μεγάλο του πρόβλημα που είναι ότι δεν του βγαίνει η οικονομία, δεν του βγαίνει το πρόγραμμα.
Για να απαντήσω κατ' ευθείαν σε αυτό που μου είπατε σας λέω ότι προσωπική μου άποψη είναι -δεν μπορώ να ξέρω τι περνάει μέσα στο μυαλό του- είναι ότι άμεσα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει εκλογές και θα είναι και αφύσικο να κάνει εκλογές, καθώς το Δεκέμβριο έχει πρώτον προϋπολογισμό, δεύτερον την τρίτη δόση του δανείου, τρίτον την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ελαφρότητα εκ μέρους του, να δεχτεί την πιθανότητα να σκάσουν στα χέρια του τεράστια προβλήματα της οικονομίας, την ώρα που θα έχει εκλογές. Και αυτό, μου επιτρέπετε να πω, ότι θα είναι και αποσταθεροποιητικό.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Έχω δυο ερωτήσεις πάνω σε αυτό. Η πρώτη είναι, επειδή η πρώτη αντίδραση στον κ. Παπανδρέου ήταν βοναπαρτισμός και λεονταρισμοί, αυτά δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Βοναπαρτισμός είναι κάποιος ο οποίος θέλει να επιβάλλει αυτό που θέλει, όπως είπατε, εις βάρος των άλλων. Λεονταρισμοί είναι κάποιος που λέει ότι θα κάνει κάτι που δεν θα το κάνει τελικά, ο τσάμπα μάγκας να το πω έτσι. Εσείς τι πιστεύετε; Ότι μπλοφάρει ο Πρωθυπουργός ή ότι το εννοεί;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο βοναπαρτισμός είναι το μέσο το οποίο κάνει. Να επιβάλλει δηλαδή ένα αυταρχικό δίλημμα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι θέλει να επιβάλλει, ακριβώς ναι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό είναι ο βοναπαρτισμός.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά οι λεονταρισμοί είναι άλλο πράγμα. Γι' αυτό ρωτώ: τι ακριβώς πιστεύετε εσείς ότι είναι μπλοφάρει ή εννοεί ότι θα πάει σε εκλογές;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η άποψη η δική μου είναι ότι δεν θα πάει τώρα σε εκλογές. Έχει όμως ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο το αναγνώρισε ο ίδιος, όταν ο ίδιος στη διακαναλική του, πιστοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Μνημόνιο και είπε ότι θα πρέπει να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών –λεγομένων- όρων.
Και εδώ πέρα, εγώ θέλω να κάνω και το εξής: εάν ο κ. Παπανδρέου πραγματικά δεν φοβόταν ο ίδιος για να μας φοβίσει -γιατί αυτό κάνει: φοβάται και μας φοβίζει- θα έλεγε «εγώ, όπως κάθε Πρωθυπουργός μέσα στην τετραετία θα εξαντλήσω ένα περιθώριο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, θα δει ο ελληνικός λαός εγώ θα τα βγάλω πέρα». Δεν το κάνει.
Δεύτερον, έρχεται αυτή τη στιγμή και λέει ότι «εγώ θα κάνω επαναδιαπραγμάτευση, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά» προφανώς για το Μνημόνιο. Σας κάνω το εξής ερώτημα και το κάνω στον ελληνικό λαό: εάν κάτσει εδώ πέρα η Τρόικα και εδώ ο κ. Παπανδρέου και του πει η Τρόικα «είδα ότι πήρες ένα καλό αποτέλεσμα κ. Πρόεδρε, μια χαρά τα πας, το φάρμακο που σού ‘δωσα είναι ό,τι πρέπει, δώσε κι άλλο λίγο στον ελληνικό λαό». Αυτό τον βολεύει περισσότερο για να επαναδιαπραγματευτεί τον κ. Παπανδρέου, ή θα τον βόλευε ένα μήνυμα δυσαρέσκειας από τον ελληνικό λαό που θα τού ‘λεγε κι αυτός με τη σειρά του ότι «πες στη Τρόικα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι»;
Επομένως υπάρχει κι ένα πρόβλημα πρακτικό στο να λέει ότι «εγώ κάνω την επαναδιαπραγμάτευση». Και ρωτάω: γιατί την κάνει, εάν δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Και τι περιμένει εάν το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι αρνητικό;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια στιγμή, εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί μου είπατε δυο πράγματα ταυτοχρόνως. Μου είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου τα πάει άσχημα στην οικονομία και γι' αυτό μου λέτε βγήκε και φόβισε τον κόσμο με την Κυβέρνηση δεν πάει καλά. Από την άλλη μου λέτε ότι εν πάση περιπτώσει αφού δεν τα πάει καλά, να του στείλουμε ένα μήνυμα, ότι τα πάει άσχημα για να πάρει την Τρόικα να πει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Αυτή είναι η λογική από ό,τι κατάλαβα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ λέω ότι δεν είναι …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή τον βολεύει περισσότερο εν πάση περιπτώσει.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ λέω ότι δεν τον βολεύει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι ξεκάθαρο αυτό. Έτσι κι αλλιώς όμως θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά σύμφωνα με τη λογική σας, επαναδιαπραγμάτευση θα κάνει ούτως ή άλλως, γιατί δεν πάει καλά.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μα ο ίδιος το είπε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εάν σου έρχεται αυτή η δυσκολία να πας καλά, γιατί κάνεις εκλογές.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και γιατί συνδέεις το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές συνδέεις με μια επιτυχία σου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδώ είναι πρωτόγνωρο να το συνδέει με μια αποτυχία του και αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και παρ' όλα αυτά εσείς αν κατάλαβα καλά, εκτιμάτε ότι και να θέλει να κάνει εκλογές θα του είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει. Αυτό μου είπατε προηγουμένως, επικαλούμενος όλα αυτά που έχει αντιμετωπίσει.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ακριβώς επειδή έχει αυτά τα προβλήματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία. Έχουμε τη χτεσινή δήλωση του κ. Πάγκαλου …
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εν πάση περιπτώσει εγώ να πω ότι αυτός κάνει δεν κάνει εκλογές, εδώ εμείς είμαστε, δική του είναι η ευθύνη όμως.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Κατ' αρχήν ο κ. Παπανδρέου πριν προχωρήσει για τις εκλογές, κατηγόρησε εσάς ότι κάνετε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, στο οποίο αυτός απαντά. Και οφείλω επίσης να πω ότι ανεξαρτήτως των όσων δια ταύτα είπε ο κ. Παπανδρέου, η πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών, ήταν δική σας επιλογή. Εσείς βγήκατε και είπατε «να πάμε να καταψηφίσουμε το Μνημόνιο, αντί να βγάλουμε Περιφερειάρχες ή Δημάρχους».
Ουσιαστικά δηλαδή στο γήπεδό σας ήρθε ο κ. Παπανδρέου, άλλο τώρα αν έπαιξε καλύτερα ή λιγότερη καλή μπάλα. Πάντως εσείς επιβάλλατε τους όρους της πολιτικοποίησης. Γιατί παραπονιέστε τώρα;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό, εγώ πολιτικοποίηση ζήτησα, δηλαδή να φύγει ένα μήνυμα. Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε κομματικοποίηση και αυτό μπορώ να σας το αποδείξω. Ψηφίζοντας τον "Καλλικράτη" φώναξε σας θυμίζω όλα τα μεγάλα του ονόματα, από τη Γεννηματά, την Μπιρμπίλη, τον Μαγκριώτη και τα λοιπά για να βάλει αυτούς που ονόμασε μικρούς Πρωθυπουργούς κατ' εξοχήν πολιτική δηλαδή θέση, στις Περιφέρειες υπευθύνους. Δεν του βγήκε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και άλλαξε στρατηγική.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και άλλαξε στρατηγική.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά εσείς βάλατε πολιτικό θέμα στις εκλογές.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό έχετε καμία αμφιβολία ότι αν έλεγα ότι «αυτές οι εκλογές είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν είναι πολιτικές», εάν τις κέρδιζε εκείνος δεν θα έβγαινε να κερδίσει πολιτικά και να πει ότι «εγώ, ο κόσμος μου δίνει άφεση αμαρτιών για το Μνημόνιο»; Κάθε άλλο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε όμως το σήριαλ αποσταθεροποίησης που σας αποδίδει -δεν ξέρω αν είναι πραγματικό σας το αποδίδει πάντως- είναι το εξής: ότι εσείς πολιτικοποιήσατε τις εκλογές, είπατε «στείλτε μήνυμα στην Κυβέρνηση» είπατε «καταψηφίστε το Μνημόνιο» και θα βγαίνατε την επομένη των εκλογών εάν έχανε το ΠΑΣΟΚ και θα πείτε «Ορίστε τώρα κάνε μας εκλογές κανονικές, αφού έχασες τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Έχετε πρόθεση να ζητήσετε εκλογές; Είναι σαφές.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό πρώτα για την αποσταθεροποίηση. Όταν εγώ μίλησα για αλλαγή πολιτικής, γιατί αυτό ήταν το μήνυμά μας εξ αρχής, τα Spreads πήγαιναν μια χαρά στα 630. Με το που μίλησε ο κ. Παπανδρέου γι' αυτό τον εκβιασμό της πολιτικής, δηλαδή των εκλογών, τα Spreads ανέβηκαν σε 2 μέρες 200 μονάδες. Ποιος είναι αυτός που αποσταθεροποιεί τη χώρα; Και αυτό του το γράψανε και η «Daily Telegraph» η συντηρητική αγγλική εφημερίδα και η «Guardian» η προοδευτική αγγλική εφημερίδα. Έχουν την ίδια άποψη.
Να λοιπόν ποιος αποσταθεροποιεί τη χώρα και να ποιος μπορεί να την αποσταθεροποιήσει, όπως σας είπα πριν, όταν μέσα στο Δεκέμβριο με τις τεράστιες αυτές εξελίξεις, θα θελήσει να προχωρήσει σε εκλογές. Και να του σκάσουν στα χέρια. Γιατί τότε, δεν θα μπορεί να πει ότι του φταίει ο Σαμαράς ή ο Σημίτης ή ο Καραμανλής ή δεν ξέρω εγώ ποιος, ο Γεώργιος Ράλλης, θα είναι ο ίδιος ο οποίος θα φταίει. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εσείς θα ζητάγατε εκλογές την επομένη των εκλογών εάν παίρνατε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές; Γιατί αυτό περίπου λέει το ΠΑΣΟΚ, ότι «ο Σαμαράς το πήγαινε σιγά - σιγά “στείλτε μήνυμα” και θα έβγαινε στις 8 Νοεμβρίου και θα έλεγε “παιδιά ορίστε χάσανε, πάμε σε εκλογές” αν σας κρατάει». Τό ‘χατε στο μυαλό σας; Θα το κάνετε κατ' αρχήν; Ακόμη και τώρα μπορείτε να μου πείτε αν θα το κάνετε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτάκι, μου λέτε αν ζητάω εκλογές. Μην ζητάτε από εμένα, τις εκλογές τις έχει ζητήσει ήδη ο κ. Παπανδρέου. Εγώ συνταγματικά όπως ξέρετε δεν έχω το δικαίωμα και δεν μπορώ να κάνω εκλογές.
Αλλά τρία πράγματα υπάρχουν. Αν πάρει το μήνυμα ο κ. Παπανδρέου το οποίο μήνυμα θα λέει ότι «άλλαξε πολιτική» και αλλάξει πολιτική, για μας ό,τι καλύτερο, αυτό ζητήσαμε.
Αν πάρει το μήνυμα που είναι αρνητικό και πει «εγώ εκλογές», είμαστε εδώ έτοιμοι να σε αντιμετωπίσουμε.
Αν πάρει όμως το μήνυμα και κάνει ότι δεν κατάλαβε και δεν αλλάζει τίποτε, σας λέω ότι στη διακαναλική είπε τότε ότι θα κάνει αυτό το οποίο ονόμασε «συνάθροισμα». Είπε θα συναθροίσει, για να δει τι γίνεται. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τον πιέσουμε όπως τον πιέσαμε ήδη, να αλλάξει πολιτική.
Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου για να πω από πριν και να εκβιάσω τον κόσμο και να τον παγιδέψω και να τον κάνω όμηρο από πριν μετά τις εκλογές. Εγώ ένα μήνυμα έχω: πρέπει να αλλάξει την πολιτική του και θα δείτε ότι θα την αλλάξει την πολιτική του.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το δεύτερο που έχω καταλάβει στις παρεμβάσεις σας, είναι να λέτε ότι «Προσέξτε, αν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές, θα πάρει νέα μέτρα μετά». Αυτό το απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου με τη διακαναλική την περασμένη βδομάδα. Δηλαδή τη λήψη νέων μέτρων, όχι γενικά, που θα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό το απέκλεισε.
Έρχεται όμως χτες ο κ. Πάγκαλος και θέτει το θέμα της αναδιάρθρωσης, ο ίδιος λέει σε θεωρητικό τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε σαν να ήταν μη θεωρητικό.
Υπάρχει κάτι κατά τη γνώμη σας, γιατί είπατε, επιστρέφω στην πρώτη σας απάντηση στην ερώτησή μου, που είπατε ότι «αν δεν ετοιμάζεται να φύγει» κάτι τέτοιο υπονοήσατε. Υπάρχει κάτι στο μυαλό σας που περιμένετε να συμβεί μετά τις εκλογές και δεν το ξέρουμε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το δικό μου ερώτημα είναι γιατί ο κ. Παπανδρέου συνδέει μια αποτυχία των αυτοδιοικητικών εκλογών με εθνικές εκλογές. Δεν καταλαβαίνει ότι θα είναι πιο εύκολη η αποτυχία του και στις εθνικές εκλογές, αν τις κάνει αμέσως; Και ρωτάω, θέλει να φύγει;
Αλλά είπατε για τον κ. Πάγκαλο. Στον κ. Πάγκαλο υπάρχει ένα πελώριο πολιτικό ζήτημα κ. Πρετεντέρη, το οποίο φωτογραφίζει ένα κυβερνητικό χάος, για να μη σας πω ότι φωτογραφίζει μία κυβερνητική σχιζοφρένεια, πολιτική σχιζοφρένεια.
Ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και περίπου μας λέει ότι το να αναδιαρθρώσεις το χρέος σου είναι μια αρετή. Την ίδια ημέρα ο κ. Παπανδρέου ξορκίζει τη λέξη αναδιάρθρωση, στην εφημερίδα επισήμως και λέει ότι όποιος το λέει αυτό επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας.
Και ρωτάω, αυτή η αναδιάρθρωση που προβάλλει ο κ. Πάγκαλος και η κατηγορία κατά της αναδιάρθρωσης, του κ. Παπανδρέου, δε φέρνει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης;
Αυτό είναι αφύσικο και πρωτοφανές. Και θέλω να σας πω ότι εγώ εδώ συμφωνώ με τον κ. Παπανδρέου. Δηλαδή αναδιάρθρωση σημαίνει αναστάτωση στις αγορές, σημαίνει κλονισμός στο τραπεζικό σύστημα, σημαίνει πρόβλημα μεγάλο στο διεθνές εμπόριο της χώρας και πιστεύω ότι ο κάθε ξένος αντιλαμβάνεται ότι αν πεις τη λέξη αναδιάρθρωση θα σου κοστολογεί από εκεί και πέρα υψηλότερο επιτόκιο για το ρίσκο που του δίνεις να πάρει, αν αγοράσει το ομόλογό σου. Αυτό είναι πάρα πολύ καθαρό.
Δεν μπορεί λοιπόν από τη μία ο κ. Πάγκαλος να βγαίνει και να λέει αυτό και από την άλλη ο κ. Πρωθυπουργός να μας μιλάει «το 2012, όλα καλά, θα πάμε την ανάπτυξη».
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν όμως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, τότε είναι εντιμότερο αυτό που κάνει ο κ. Πάγκαλος, που βγαίνει και λέει στον κόσμο «παιδιά ακούστε να δείτε, δεν πρέπει να το αποφύγουμε και δεν είναι πολύ κακό πάντα».
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τότε κι εγώ έντιμα απαντάω, είναι εξίσου ανέντιμο, η άρνηση της Κυβέρνησης να ανασκευάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου, οι οποίες επιτείνουν τη δική μας υποψία για μια κρυφή ατζέντα. Γιατί ο κ. Παπανδρέου με τις εκλογές τελικά τι θέλει;
Να σας πω εγώ τι θέλει. Θέλει από τη μία έγκριση όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα, να την πάρει με τις εκλογές, τις εθνικές μιλάω και από την άλλη μια λευκή επιταγή, τύπου αναδιάρθρωσης, τύπου Πάγκαλου, με την οποία θα επιτραπεί να σχεδιάσει ό,τι αυτός θέλει στο μέλλον. Δε γίνεται έτσι η πολιτική.
Θα πρέπει αυτοί να ξεκαθαρίσουν και το λέω ξεκάθαρα, ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει ξεκάθαρα, δεν είναι ο Πάγκαλος ο οποιοσδήποτε βουλευτής, είναι ο Αντιπρόεδρός του, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να βγει και να αποπέμψει τον Αντιπρόεδρό του.
Διαφορετικά υπάρχει μέγιστο πρόβλημα. Και μέγιστο πρόβλημα και για τον ελληνικό λαό που ακούει δυο διαφορετικές απόψεις από τους δυο κορυφαίους της Κυβέρνησης. Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καταθέτω πάντως, ότι σήμερα ο κ. Ρουμπίνι βγήκε και είπε ότι το ζήτημα με την Ελλάδα δεν είναι αν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε αναδιάρθρωση δηλαδή, αλλά πότε θα γίνει αυτό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό το λένε πάρα πολλοί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λέει πολύς κόσμος, αρχίζει και το παραλέει ο κόσμος δηλαδή.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το θέμα είναι εμείς, πιστεύουμε σε μια πολιτική, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση; Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε δίπλα μας την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και εμπρός σε αυτή την κατάσταση; Βάζουμε αναπτυξιακά σχέδια;
Γιατί να σας πω και κάτι και ήμουν προχθές στις Βρυξέλλες και είχα δίπλα μου τον Πορτογάλο ομόλογό μου και τον Ιρλανδό ομόλογό μου και είναι και οι 2 της αντιπολίτευσης.
Και ο Ιρλανδός έλεγε «πήγα στον Πρωθυπουργό, συζητήσαμε, του έκανα μια πρόταση για ανάπτυξη, θα είμαι μαζί σου αν με αυτό θα κάνεις ανάπτυξη». Το ίδιο έλεγε και ο Πορτογάλος.
Και υπήρχε μια αίσθηση...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί δεν το κάνετε κι εσείς αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ με συγχωρείτε, από την πρώτη στιγμή στον κ. Παπανδρέου που πήγα και ζήτησα διάλογο, θυμάστε ότι δέχτηκα και επίθεση ότι ήμουν υπερβολικά συναινετικός.
Και αντ’ αυτού τι πήραμε; Την επίθεση στις εξεταστικές, την επίθεση ότι η Νέα Δημοκρατία δε θέλει το καλό, απόλυτη απόκρυψη του τι συνέβαινε με το ΔΝΤ, απόλυτη απόκρυψη για το μνημόνιο.
Τέτοια απόκρυψη με το ΔΝΤ, που την επομένη του κ. Παπανδρέου, όταν μου πρωτομίλησε για ΔΝΤ και τον ρώτησα τι είναι αυτό το περίεργο ΔΝΤ που λες, είχα πάει στις Βρυξέλλες και η Commission εκεί πέρα, έκπληκτη είπε «τι είναι αυτά που συζητάτε για ΔΝΤ, εδώ είναι Ευρώπη, δεν υπάρχει ΔΝΤ».
Την πρώτη κουβέντα περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την έφερε ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση και τελικά επιβλήθηκε, δεν έγινε καμία συζήτηση, δε θέλησε να έχει καθόλου την άποψή μας. Πουθενά δε ζήτησε τη γνώμη μα και ό,τι είπαμε είχε μόνη αντίδραση εξεταστικές για τη Νέα Δημοκρατία και το χθες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα δεν οδηγούν σε...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που ενδεχομένως ο Ιρλανδός και ο Πορτογάλος ομόλογός σας δεν αντιμετωπίζουν. Ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας φέρνουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση της οικονομία την οποία παρέλαβε ο κ. Παπανδρέου.
Δηλαδή το κόμμα σας, η παράταξή σας να το πω έτσι, είναι συνυπεύθυνη σε αυτή την κατάσταση. Δε λέω τα ποσοστά ευθύνης, πάντως είναι συνυπεύθυνη. Εσείς πιστεύατε ποτέ ότι είχατε έλλειμμα 15,5% - 16% που θα ανακοινωθεί στις 15 Νοεμβρίου, ότι θα παραδίδατε τέτοιο έλλειμμα; Ο ίδιος λέγατε 4% ή 4,5% ή όπως είπατε εκ των υστέρων, αυτή την πληροφόρηση είχατε μέσα στην Κυβέρνηση, αν θυμάμαι καλά. Συνεπώς εδώ, δεν είναι απλώς το αν θα τους βοηθήσετε, είναι ότι έχετε και μια ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν είναι έτσι;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε, η πραγματική απεικόνιση του ελλείμματος, είναι πολύ διαφορετική από αυτή που λέει η Κυβέρνηση. Για μας το έλλειμμα ήταν στο 10%. Ασφαλώς έχει μια μεγάλη διαφορά από το 4,5% το οποίο λέγαμε τότε, πράγματι.
Αντιλαμβάνεστε ότι έπ’ αυτού εγώ δεν μπορώ να γίνω κριτής. Δεν ήμουν καν τότε στην Κυβέρνηση, δεν ήμουν καν βουλευτής για ένα μεγάλο διάστημα, έβλεπα με το κιάλι εκείνους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτά τα θέματα.
Από την άλλη πλευρά μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως υπάρχει μια παραταξιακή ευθύνη, μπορεί όντως να μην είχατε προσωπική συμμετοχή σε αυτό, όμως τα κόμματα έχουν συνέχεια, δεν είναι...
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, να σας πω όμως κάτι. Τη χρονιά, το 2008 – 2009, όλες οι χώρες κ. Πρετεντέρη, είχαν τεράστιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έδιναν. Και τα στοιχεία αυτά, αν θέλετε, ήταν εκτιμήσεις, δεν ήταν τα τελικά.
Παράδειγμα, η Πορτογαλία έστειλε ότι θα είχε 3% έλλειμμα και είχε ξέρετε πόσο; 3 φορές τόσο...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: 9%
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είχε 9%. Η Ελλάδα είχε στείλει 7%, βγήκε τελικά ότι θα είναι αυτό το 13%, το οποίο σας επαναλαμβάνω είναι δημιουργική λογιστική, φτάνει στο 10%. Η Ισπανία το ίδιο, από το 4% πήγε στο 9%. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που έγινε αυτό, έγινε σε όλες τις χώρες.
Ας μην πάμε να κατηγορήσουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση γι’ αυτό. Εγώ άλλωστε, στην υπόθεση που λέγεται εξεταστική για την οικονομία, είπα στον κ. Παπανδρέου, «αν θες να ψηφίσουμε φέρε όλο το διάστημα από το ‘81», γιατί η οικονομία έχει μια συνέχεια, δε γίνεται σε κομματάκια, να βρούμε ποιος ευθύνεται για τι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρόλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε η διερεύνηση από το ’81 είναι σχεδόν ανέφικτη. Δεν είναι δυνατό να διερευνήσεις 30 χρόνια οικονομικής πολιτικής, θέλει οκτώ εξεταστικές επιτροπές και τέσσερις τετραετίες για να γίνει αυτό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι εξίσου όμως ανέφικτο να γίνει αυτό που ψέλλισε ότι θα γίνονταν ο κ. Παπανδρέου και το πήρε πίσω μόλις του είπε ο Σημίτης όχι;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν υπάρχουν πλαστά στοιχεία...
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Για την προηγούμενη περίοδο Σημίτη, για το χρηματιστήριο μιλάω.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν υπάρχουν πλαστά στοιχεία, για τώρα, το ’09, αν υπήρχε διαδικασία παροχής πλαστογραφημένων στοιχείων, δεν είναι ένα θέμα από μόνο του αυτό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τεράστιο, όλα στο φως εγώ είπα, εγώ δεν καλύπτω κανέναν. Ο κ. Παπανδρέου καλύπτει τον κ. Σημίτη. Εγώ δεν καλύπτω απολύτως κανέναν, όλα στο φως.
Αλλά λέω ότι δεν μπορεί να μας αναλογούν εμάς το 100%, υπάρχουν ποσοστά αναλογίας και αυτά πρέπει να τα βρούμε. Ποιος έχει ευθύνη για τι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς θα κάνετε εξεταστική για το μνημόνιο, όπως είχατε πει; Γιατί πήγαμε στο μνημόνιο;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μία εξεταστική θα κάνω, αν επιμείνει ο κ. Παπανδρέου σε αυτή τη λογική...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν επιμείνει.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αν επιμείνει, ασφαλώς θα υποχρεωθούμε κι εμείς...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί πήγαμε στο μνημόνιο, το οποίο εσείς δεν ψηφίσατε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τι συνέβη με το μνημόνιο και μπήκαμε στο μνημόνιο. Τι έγινε. Γιατί για παράδειγμα, ενώ υπήρχε ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, εμείς καθυστερήσαμε.
Γιατί ο Σαμαράς υποχρεώθηκε στη Βουλή να φωνάζει του Παπανδρέου τη λέξη, θυμάστε, «ξεκόλλα επιτέλους, πάρε μέτρα». Γιατί δεν πήρε μέτρα. Τι συνέβη μετά και αρχίσαμε να μιλάμε για τον Τιτανικό, για την εντατική, για την οικονομία που διαλύεται, για τη χώρα την πιο διεφθαρμένη της γης; Ποιος ευθύνεται για την άνοδο των spreds; Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και τότε θα διαμορφώσουμε μια πληρέστερη εικόνα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας κατηγορούν, η Κυβέρνηση δηλαδή σας κατηγορεί για διγλωσσία. Ότι αυτά μας τα λέτε εδώ εμάς, είστε εναντίον του μνημονίου στην Ελλάδα για να παίρνετε ψήφους και μετά πηγαίνετε στις Βρυξέλλες και τους λέτε «μη νομίζετε τα λέω, λέω και μια κουβέντα παραπάνω εκεί πέρα, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ είμαι με τις διαρθρωτικές αλλαγές» κλπ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει και από την πιο μαύρη προπαγάνδα πλέον. Πρώτα απ’ όλα, αν θέλετε το άκρον άωτον της διγλωσσίας σε παγκόσμιο λεξικό είναι Παπανδρέου – Πάγκαλος, το αφήνω αυτό.
Αλλά λέω, λένε για διγλωσσία επειδή εγώ μίλησα για δημοσιονομική εξυγίανση. Μα το άκρον άωτον της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι αυτό, πιστεύω εγώ, για το οποίο επίσης με κατηγορεί η Κυβέρνηση, ότι πρέπει να μηδενιστεί το έλλειμμα.
Εγώ εξαρχής πάντα έλεγα ότι αλίμονο να μην υπάρχει δημοσιονομική εξυγίανση. Θέλω να σας πω κάτι. Με το που έγινε το πρόβλημα αυτό, αυτή η κατάσταση, εγώ πρότεινα 23 μέτρα, για την ανάταξη της οικονομίας.
Ήρθα και ψήφισα, επειδή μου λένε για διγλωσσία κλπ., 30 από τους 60 νόμους που έχει περάσει μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ σε 1 χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ σε 5,5 χρόνια Παπανδρέου στην αντιπολίτευση είχε ψηφίσει μόνο 7 νόμους.
Εγώ, τα λέω ξεκάθαρα και τα λέω παντού τα ίδια. Συκοφαντία να βρουν στον κ. Παπακωνσταντίνου, που ερμήνευσε το Γιούγκερ ότι ήταν ο Καραμανλής και όχι ο Παπανδρέου που είχε πει για τη διαφθορά στην οικονομία και τον αποκάλυψε το βιβλίο του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.
Εκεί αν θέλουν να βρουν τις περίεργες συκοφαντίες και τις διγλωσσίες. Εμείς τις διγλωσσίες...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τον έχετε πει ακατάλληλο τον κ. Παπακωνσταντίνου πάντως.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω ότι...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι ακατάλληλος.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, κ. Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής. Πέρα από τη διγλωσσία, υπάρχει μια άλλη βαρύτερη κατηγορία. Ότι ο Σαμαράς πόνταρε στη χρεοκοπία της χώρας.
Είπε δηλαδή του Παπανδρέου «αν μπορείς να τη βγάλεις πέρα με το μνημόνιο βγάλε την, εγώ θα πάω κόντρα, πιστεύω ότι θα πάει άσχημα»...
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πώς έγινε αυτό; Κάναμε συνεννόηση;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, το αντίθετο. Και αυτός προχώρησε να πάρει τα πατριωτικά μέτρα, που όπως υποστηρίζει παίρνει η Κυβέρνηση κι εσείς του είπατε «θα χρεοκοπήσεις κι εγώ θα πιστωθώ τη δική σου χρεοκοπία». Είχατε τέτοιο πράγμα στο μυαλό σας;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εμείς είχαμε εξαρχής μπροστά μας ένα μνημόνιο, το οποίο μας το έφεραν ξαφνικά, χωρίς να το έχουμε μελετήσει οι ίδιοι και είμαι βέβαιος ότι το έκαναν στο πόδι, υπεγράφη στο πόδι, στο γόνατο που λένε στο χωριό μου και θεωρώ ότι αυτό ήταν η χειρότερη κίνηση που μπορούσαν να κάνουν.
Γιατί; Γιατί έλειπε το στοιχείο της ανάπτυξης. Δεν είχε τίποτα μέσα τέτοιο. Αντίθετα είχε φόρους απίστευτους και λάθος εκτιμήσεις κ. Πρετεντέρη. Είναι δυνατόν εκπαιδευμένοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που οι ίδιοι προτείνουν μέσα την άνοδο του ΦΠΑ, την ώρα που οι ίδιοι μέσα προτείνουν αυξήσεις στη βενζίνη κλπ., να προβλέπουν πληθωρισμό 1,9%; Και ήδη τους έχει φύγει στο 5,5%;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό έχει μια αντίφαση, δεν υπάρχει θέμα. Εγώ να δεχτώ όλα αυτά που λέτε για το μνημόνιο. Εγώ σας λέω ότι αν ο Παπανδρέου κάνει εκλογές και τις κερδίζετε τις εκλογές εσείς, τι θα κάνετε; Θα καταργήσετε το μνημόνιο, τι θα κάνετε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα εμείς...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ας πούμε ότι ο Παπανδρέου χάνει τις περιφερειακές εκλογές, κάνει μέσα στο Δεκέμβριο εκλογές και τις παίρνει ο Σαμαράς τις εκλογές. Τι θα βγείτε να πείτε στον κόσμο;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης. Το πρώτο το οποίο έχω ήδη πει σήμερα Βουλή και έχω δηλώσει ξεκάθαρα, είναι ότι εμείς, η Ελλάδα έχει φιλότιμο, σέβεται τη συνέπειά της και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τηρήσει και να σεβαστεί και τις υπογραφές της.
Ό,τι έχει υπογραφεί ότι εμείς οφείλουμε, χρωστάμε στους ξένους, αυτά ισχύουν 100%. Τι λέμε εμείς. Εμείς λέμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο. Πώς το λέμε αυτό; Το λέμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μπράβο, το λέτε, έχω εδώ 4 δηλώσεις σας διαφορετικές σε 3 μήνες μέσα, ότι θα μηδενίσετε το έλλειμμα. Σας έχουν πει Χάρυ Πότερ η Κυβέρνηση, σας έχουν πει μαθητευόμενο μάγο και όλα αυτά.
Μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό, χωρίς να παρθούν μέτρα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, ότι μέσα στο ’11 θα μηδενίσετε το έλλειμμα; Πώς θα το κάνετε αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, μου επιτρέπετε για να τελειώσω και την προηγούμενη απάντηση, να σας απαντήσω γιατί είναι και ένα θέμα το οποίο τίθεται.
Εμείς, από το μνημόνιο, τα θέματα τα χρηματοπιστωτικά, δηλαδή την ένεση ρευστότητας, το ταμείο της χρηματοδοτικής σταθερότητας, το να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, αυτά τα ψηφίσαμε σε επιμέρους νόμους. Και δεύτερον ψηφίσαμε διαρθρωτικά μέτρα. Είπαμε ναι σ’ αυτό που ζήτησε η Ευρώπη για να υπάρχει μια νέα εθνική στατιστική αρχή και είπαμε ναι σε συγκεκριμένα μέτρα. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, το fast track, τον ΟΣΕ κλπ., να μη τα επαναλάβουμε.
Επομένως δεν είμαστε εκείνοι που βγήκαμε και λέμε ότι λέει άσπρο ένας μαύρο εμείς. Εμείς αντίθετα σε μια σωρεία πραγμάτων θελήσαμε και ψηφίσαμε νόμους που είναι για το καλό του τόπου. Εκεί που δεν ψηφίσαμε καθόλου είναι αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, συνταξιούχους κλπ. που δεν χρειαζόντουσαν. Γιατί δεν χρειαζόντουσαν. Κι εδώ θα ήθελα να το εξηγήσω.
Και επιτρέψτε μου κ. Πρετεντέρη να σας πω το εξής. 7 Ιουλίου εμείς κάναμε μια πρόταση. Και θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον αφύσικο από τις 7 Ιουλίου μια πλήρη κοστολογημένη, οικονομοτεχνική πρόταση να μη μας έχει απαντήσει κανένας, παρά μόνο με αφορισμούς. Και ο αφορισμός είναι αυτός που είπατε, ότι δηλαδή πρέπει εμείς να είμαστε Χάρι Πότερ.
Πέραν του ότι Χάρι Πότερ είναι εκείνος ο οποίος αυξάνει τους φόρους χωρίς να αυξάνει τα έσοδα ή πιστεύει ότι θα αυξήσει τα καύσιμα χωρίς να ανεβούν οι τιμές, εκείνοι είναι Χάρι Πότερ, εμείς τι είπαμε; Είπαμε ότι το μνημόνιο φέρνει ύφεση. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω πλήρως ….
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Γιατί είναι σημαντικό. Δηλαδή το πάγωμα της οικονομίας φέρνει ύφεση. Αυτή η ύφεση ρουφάει την αποδοτικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, γιατί είναι σε ένα περιβάλλον υφεσιακό.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό, δεν αποδίδουν τα μέτρα,
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κι έτσι δημιουργείται νέο έλλειμμα. Γιατί; Έχετε ένα μαγαζί, εγώ θα σας το πω απλά να το καταλάβει ο κόσμος. Έχετε ένα μαγαζί και ξαφνικά δεν κάνετε σεφτέ. Και έχετε μέσα στο μαγαζί ένα υπάλληλο που λέτε «τώρα θα τον διώξω τον Γιάννη ή αύριο θα διώξω το Γιάννη; Να τον κρατήσω ακόμα τον Γιάννη; Τον λυπάμαι το Γιάννη». Αυτή η δουλειά είναι η πραγματικότητα που σας λέω, είναι η φωτογραφία στην Ελλάδα. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, αυτή είναι η φωτογραφία.
Και κάποια στιγμή υποχρεώνεστε και τον διώχνετε τον Γιάννη. Προσέξτε, ο Γιάννης με το μισθό που έχει πια δεν θα ξοδεύει, άρα και άλλοι Γιάννηδες παραέξω θα έχουν λιγότερα λεφτά, πέφτει η οικονομία. Δεύτερον, ο Γιάννης θα αναγκαστεί το κράτος να του δώσει επίδομα ανεργίας. Άρα το κράτος εκεί που είχε έλλειμμα άλφα θα έχει άλφα συν το επίδομα ανεργίας του Γιάννη. Και επιπλέον θα έχει νέο έλλειμμα το κράτος από το γεγονός ότι δεν θα εισπράττει τις εισφορές τις ασφαλιστικές και του Γιάννη και του αφεντικού του.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία, άρα η ύφεση κάνει κακό στο Γιάννη, συμφωνήσαμε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι στο Γιάννη. Στην οικονομία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε όλους, πρώτα στον Γιάννη και μετά στην οικονομία. Δεν έχω καμιά αντίρρηση.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Βγαίνει ο Υφυπουργός Εργασίας ο κ. Κουτρουμπούσης, νομίζω έτσι λέγεται, Κουτρουμάνης …..
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κουτρουμάνης.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κουτρουμάνης. Και λέει ότι για κάθε υπάλληλο που απολύεται χάνει το κράτος 1.000 €. Έχουν νέοι άνεργοι βγει στην πιάτσα 150.000. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή 1,5 δις το οποίο ξαφνικά το έχασε η κυβέρνηση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απώλεια εσόδων.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αλλά θέλω να σας φωτογραφίσω τι θα πει 1,5 δις. Όσα πήραν από τους συνταξιούχους. Και έτσι τώρα έχουν και απώλειες εσόδων και οι συνταξιούχοι έχουν πάρει λιγότερο και οι άνεργοι είναι περισσότεροι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το έλλειμμα πως θα μηδενιστεί δεν είπατε. Το έλλειμμα πως θα το μηδενίσουμε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να βάλουμε ορισμένα μέτρα για να κινηθεί η αγορά, που είναι μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Είναι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Είναι τα ΣΔΙΤ, είναι τα ΕΣΠΑ, είναι οι παραχωρήσεις συμβάσεων, είναι η οικοδομή.
Προσέξτε, στην οικοδομή εγώ λέω, θα δώσω 2% επιδότηση στο στεγαστικό δάνειο για 10 χρόνια, το μέσο στεγαστικό δάνειο κρατάει 20, για 10 χρόνια, ούτως ώστε να ανακάμψει ποιος; Ο χώρος ο οποίος έχει 130 επαγγέλματα δίπλα του. Και αυτό τελικά θα δώσει περισσότερους φόρους στο κράτος μέσα από το τζίρο που θα γίνει.
Αυτό λοιπόν ήδη θα εξάλειφε το μισό. Ποιο είναι το μισό; Το μισό του 7. Ποιο είναι το 7; Το 7 είναι αυτό που προβλέπει το ΠΑΣΟΚ ότι θα είναι στο τέλος του 2011 το έλλειμμα του κράτους που εγώ πρέπει να μηδενίσω. Γιατί λέω τέλος του 2011; Γιατί ξεκίνησα Ιούλιο του 2010 συν 1,5 χρόνο που είπα, πάμε τέλος 2011. Αυτό το μισό το έχουμε πάρει.
Το άλλο μισό θα γίνει, διότι στο μαγαζί και πάλι, για να επιστρέψω στο μαγαζί, επειδή θα υπάρχει ο τζίρος και τελικά δεν θα απολυθεί ο Γιάννης, θα μπορέσει το κράτος να μου βρει κάποιο κέρδος να με φορολογήσει να έχει παραπάνω. Αυτά είναι τα άλλα μισά, τα οποία επειδή μπορεί να φαίνονται απλοϊκά έτσι, μέσα από πολλαπλασιαστές, μέσα από οικονομετρικά μοντέλα κλπ. τα έχουμε βγάλει και έτσι είναι ακριβώς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να συνοψίσω, επιμένετε ότι έχετε τη δυνατότητα σε 18 μήνες να μηδενίσετε …..
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς. Να πω άλλο ένα παράδειγμα γιατί ο κόσμος τα καταλαβαίνει;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το γρήγορο παράδειγμα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πέστε το.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Βάλανε αύξηση στους φόρους των αυτοκινήτων. Προσδοκούσαν ότι θα πάρουν πολλά λεφτά και τελικά πήραν λιγότερα από πριν βάλουν τους φόρους, ακριβώς γιατί κανείς δεν αγόραζε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό. Κύριε Πρόεδρε, με όλα αυτά ξεχάσαμε λίγο τις εκλογές που έχουμε την Κυριακή και την άλλη Κυριακή. Εμένα η ερώτηση μου είναι: εσείς έχετε πει «καταψηφίζω το μνημόνιο», η Αριστερά λέει περίπου το ίδιο. Η Νέα Δημοκρατία, εσείς, τι θα θεωρήσετε επιτυχία σας σε αυτές τις εκλογές;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ κοιτάξτε κ. Πρετεντέρη δεν μπαίνω στη λογική της πολιτικής αριθμητικής. Θα σας έλεγα ότι δεν με ενδιαφέρει τόσο το να κρίνουμε αυτό το μήνυμα των εκλογών από το χρωματισμό του χάρτη ή από τα ποσοστά κλπ.
Δηλαδή είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση σήμερα που το θέμα δεν είναι τα κουκιά μόνο. Ασφαλώς είναι θέμα μεγάλο, έτσι; Ασφαλώς έχει τεράστια σημασία το ποιοι θα εκλεγούν Περιφερειάρχες, αυτούς που ονόμαζε ο κ. Παπανδρέου μικρούς Πρωθυπουργούς, ασφαλώς. Και ασφαλώς δεν θα είναι οι 10 που θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ που έλεγε αρχικά ο Γραμματέας του όταν ξεκινήσανε. Θα είναι πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ λιγότεροι.
Αυτό όμως που έχει σημασία για μένα κι αυτό που θέλω να περάσει, είναι ότι πρέπει να απορρίψει ο κόσμος αυτό το πολιτικό εμπόριο του φόβου που πάει σήμερα να δημιουργηθεί, που κινείται επάνω στο φόβο, επειδή δεν πάει καλά φοβίζει. Εγώ αυτό που θέλω να περάσει είναι ένα μήνυμα μαζικό, ότι είμαστε εδώ πέρα, είμαστε όρθιοι και πιστεύω ότι αυτό θα φανεί το βράδυ των εκλογών.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να είμαι πιο σαφής όμως, γιατί αυτό που λέτε είναι ένα γενικό θέμα, δηλαδή μπορείτε να βγείτε μετά και να πείτε «μια χαρά τα πήγαμε», με όποιο αποτέλεσμα να το πω έτσι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, να σας πω κάτι;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν ο Κικίλιας δεν περάσει στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Αν χάσει ο Μιχαλολιάκος δεν θα είναι αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Εάν ο Δράκος δεν πάρει την Πελοπόννησο δεν θα είναι αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Δεν έχετε κι εσείς ένα πήχη; Θα έχετε κι εσείς, δεν μπορεί να έχουν μόνο οι άλλοι πήχη.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτοί μας θέλουν να φοβόμαστε, αλλά εμείς έχουμε το δράκο. Προσέξτε. Αλλά λέμε κάτι άλλο, λέμε το εξής. Το θέμα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εκλογών αν δεν πάνε καλά οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έβαλε ένα όριο όμως.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ποιο όριο έβαλε; Για τον εαυτό του. Ποιο είναι;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κρίνει αυτός είπε ποιο θα είναι. Εσείς δεν έχετε ένα όριο για το δικό σας εαυτό; Αφήστε τον Παπανδρέου.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μα ο Παπανδρέου είναι αυτός ο οποίος οδηγεί τη χώρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Αφήστε τον Παπανδρέου.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτός δεν θα πρέπει να μας πει τι θεωρεί επιτυχία και τι αποτυχία;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν δεν είχε βγει στη διακαναλική ο Παπανδρέου, δεν είχε βγει, δεν είχε βάλει κανένα δίλημμα και τίποτα, ο Σαμαράς δεν είχε βάλει ένα πήχη; Με τους συνεργάτες του λέει «εγώ έχω βάλει στόχο αυτό σε αυτές τις εκλογές». Ποιος είναι ο στόχος σας;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν έχουμε βάλει κανένα πήχη. Δεν μπαίνουμε στη λογική του πήχη, δεν μπαίνουμε στη λογική της πολιτικής αριθμητικής. Σας διαβεβαιώ ότι θα είναι πάρα πολύ καλά για τη Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα. Ο Κικίλιας θα είναι στο δεύτερο γύρο. Ο κόσμος θέλει να δει να αμείβεται επιτέλους μια επαναστατική δική μας κίνηση που κάναμε για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι και επιστήμων και αθλητής και αυτοδιοικητικός, λαμπρό παιδί, που δίνει το καινούριο. Το μήνυμα το στείλαμε στον κόσμο από κάθε πλευρά.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυριακή κοντή γιορτή.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν λοιπόν έχουμε αυτή τη δραματοποίηση που μόλις προηγουμένως μας περιγράψατε, μια χώρα που πάνε άσχημα τα πράγματα, που δεν βγαίνουν τα νούμερα να το πω έτσι, όπου έχει πρόβλημα η κυβέρνηση ή θα καταγραφεί αν έχει πρόβλημα, όπου μιλάμε για αναδιάρθρωση λίγο ή περισσότερο ανοιχτά του χρέους, έχω να κάνω μια ευθεία ερώτηση.
Η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να συμπράξει κυβερνητικά σ’ αυτή την ιστορία; Δηλαδή αν σας φωνάξει ο Παπανδρέου μετά τις εκλογές και σας πει «Αντώνη δεν βγαίνουμε, βάλε πλάτη» θα πάτε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το «βάλε πλάτη» πρέπει να εξηγηθεί. Τι θα πει «βάλε πλάτη»; Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει για παράδειγμα όπως σας είπα πριν για την Ιρλανδία να βάλουμε μπροστά το θέμα της ανάπτυξης. Είναι ένα ζήτημα. Το «βάλε πλάτη» παίρνει πολλές βαθμίδες. Αυτό το οποίο παίζεται και ακούγεται αν θέλετε και ευχάριστα στην κοινή γνώμη, σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης ότι θα πρέπει να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση κλπ. όπου ξέρετε ότι συνωστίζονται απέξω πάρα πολλοί για να μπουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Εγώ το ξέρω ότι αυτό ακούγεται ευχάριστα αλλά το θέμα δεν είναι να μοιράσουμε Υπουργεία, το θέμα είναι να αλλάξουμε πολιτική και εμένα αυτό είναι το οποίο με νοιάζει πώς θα βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο και το ζήτημα είναι πού θα συμπράξουμε; Γιατί εγώ δεν μπορώ να πω ότι είμαι νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής που είναι σήμερα ο κ. Παπανδρέου. Δεν έχω τη δυνατότητα να οδηγήσω τη χώρα σε μια πολιτική, την οποία εγώ δεν πιστεύω και επομένως πώς θα συμπράξω;
Με αυτή την πολιτική θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρό καν να το συζητάμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς αν κατάλαβα καλά έχετε ένσταση επί της πολιτικής, όχι ένσταση επί της αρχής.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Επί της αρχής να βοηθήσω τον τόπο είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Τώρα, η δεύτερη πρόταση που διατυπώθηκε είναι από τον κ. Καρατζαφέρη αν θυμάμαι καλά, ο οποίος είπε ότι αυτή η κεντροδεξιά πρέπει επιτέλους να βρει έναν τρόπο συνεννόησης μεταξύ τους γιατί αυτή τη στιγμή εμφανίζεστε να είστε τρία κομμάτια ανεξαιρέτως του μεγέθους του καθενός. Έχουμε τον κ. Καρατζαφέρη, έχουμε τη Νέα Δημοκρατία υπό την αρχηγία σας και έχουμε και το εκκολαπτόμενο κόμμα της κας Μπακογιάννη.
Θα μπορούσε να υπάρξει κατά την άποψή σας μια συνεννόηση αυτού του ευρύτερου χώρου, ναι ή όχι;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Καρατζαφέρης είπε να κάνουμε διάλογο για την κεντροδεξιά. Τι διάλογο να κάνουμε; Ρωτά. Αυτός είπε στην αρχή να ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ όλοι μαζί με την εκλογή Παπούλια. Αμέσως μετά είπε ότι εγώ θα ψηφίσω Παπούλια, ο κ. Καρατζαφέρης ψήφισε όπως ψήφισε και το μνημόνιο.
Έρχεται μετά και λέει τώρα να ενωθούμε κατά του Παπανδρέου και να το ρίξουμε. Μετά συζητάει μαζί με τον Παπανδρέου για οικουμενική. Χτες ακούω τα καλύτερα λόγια για τον κ. Καρατζαφέρη από τον κ. Παπανδρέου.
Αυτά είναι πολύ μπερδεμένα για να απαντήσουμε έτσι. Ο κόσμος θέλει ανάπτυξη και θέλει σοβαρότητα και εν πάση περιπτώσει η δική μας ιδεολογία, επαναλαμβάνω, είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δεν είναι ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός.
Και κάτι ακόμα. Είπατε για την κα Μπακογιάννη. Θα σας πω κάτι, κάνει το κόμμα της, δεν ξέρω τι θα κάνει, εμένα με ενδιαφέρει η βάση. Με ενδιαφέρει ο κόσμος. Δεν με ενδιαφέρει η πικρία των βαρόνων.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υποθέτω όλους τους ενδιαφέρει ο κόσμος. Εσείς θεωρείτε ότι κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας για να φύγει η κα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είστε ήσυχος με τη συνείδησή σας απέναντί της;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Οι Ερινύες δεν με κυνηγάνε σε αυτό το θέμα καθόλου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι προχωράει και κάνει το κόμμα της η κα Μπακογιάννη. Θα μπορούσατε κάποτε να συνεργαστείτε μαζί της, κάποια στιγμή μετά; Ή είναι persona non grata, δεν συζητάτε μαζί της;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ πιστεύω κ. Πρετεντέρη ότι όποιος ψήφισε το μνημόνιο θα το κουβαλάει μαζί του μέχρι το τέλος. Εάν πει ότι εγώ βλέπω το λάθος μου και πιστεύω σε μια άλλη πολιτική όπως είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δεν έχω πρόβλημα με τον οποιονδήποτε και την κα Μπακογιάννη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε προχτές μια δήλωση, προ μιας εβδομάδος, για να είμαι ειλικρινής, που είπε ότι στηρίζει τον κ. Παπανδρέου και δεν στηρίζει εσάς γιατί είστε λαϊκιστής και διαφωνεί μαζί σας. Έχω μια απορία. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παραμένει. Το ότι λέει αυτά τα πράγματα και πιστεύει ότι κάνει κακό εμένα δεν με ενοχλεί. Παραμένει γιατί εγώ πιστεύω στην ιστορία, υπήρξε Πρωθυπουργός της χώρας, εγώ υπήρξα και Υπουργός του. Το να πούμε ξαφνικά ότι παύεις να είσαι στο χώρο αυτό τιμώμενο πρόσωπο θα ήταν μικροπρέπεια.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής, είναι εξίσου ιστορικό πρόσωπο ή είναι ένας πολιτικός με προοπτικές επαναδραστηριοποίησης, συμμετοχής του πιο ενεργά στη Νέα Δημοκρατία. Πώς τον βλέπετε το ρόλο του κ. Καραμανλή; Τα σενάρια τα ακούτε βεβαίως όπως και εγώ, όπως όλοι μας. Υπαρκτά ή μη, τα ακούμε πάντως.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ θα σας απαντήσω ως εξής, ότι πήρα στην πλάτη μου ένα βάρος στους ώμους μου, περισσότερο από εκείνο που αναλογούσε. Σας το υπενόησα και προηγουμένως. Ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν θέλει να μιλήσει, γι΄ αυτό και είναι βαρύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες.
Από εκεί και πέρα ο Καραμανλής οδήγησε επιτυχώς τη Νέα Δημοκρατία πολλές φορές σε μεγάλες νίκες, είναι μέσα στην παράταξη, είναι βουλευτής, είναι φίλος μου, έχει αυτό το πρόβλημα, είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μου και εμείς προχωράμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς εσείς πιστεύετε πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Και μια σχεδόν τελευταία ερώτηση, μια και οδεύουμε τώρα προς το τέλος. Συνεπώς δεν περιμένουμε από εσάς κάποια κίνηση μετά τις εκλογές προς τις υπόλοιπες συνισταμένες της κεντροδεξιάς να το πω έτσι, αν κατάλαβα καλά μου το αποκλείσατε αυτό. Και το λέω αυτό διότι μια κατηγορία που είχε ειπωθεί εναντίον σας από διαφόρους διαγραμμένους και μη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχετε μια λογική μικρού κόμματος. Και ότι δεν σας ενδιαφέρει το σύνολο της παράταξης αλλά ένα κόμμα Σαμαρά να το πω έτσι χονδρικά.
Θα ήθελα να μου πείτε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εάν ψάξετε τους υποψηφίους, προσέξτε τι θα σας πω, από το χωριό μου σας καλώ να ψάξετε από την Πύλο, μέχρι και τον τελευταίο περιφερειάρχη, με τα βίας θα βρείτε ένα δύο που να ψήφισαν Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, με τα βίας και το εννοώ αυτό που σας λέω.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι εγώ πήρα ένα σφουγγάρι που σπάνια θα το είχαν βρει οι παλιοί στην Κάλυμνο, τόσο μεγάλο και τα έσβησα όλα, δεν με νοιάζει τίποτε. Προχωράω για την παράταξη αλλά σας είπα, αυτό για το οποίο θα κριθώ εγώ και αυτό το οποίο αν θέλετε με συνεπαίρνει κιόλας γιατί εμένα με συνεπαίρνει ο απλός ο κόσμος, είναι ο κόσμος, δεν κοιτάζω τζάκια, βαρονίες, ποιος ήταν. Αυτά δεν με ενδιαφέρουν και ούτε νομίζω ότι απασχολούν πια την κοινή γνώμη και τον κόσμο.
Επομένως δεν είναι θέμα να ενώσουμε δύο τρεις ανθρώπους για να πούμε όλοι είμαστε εδώ πέρα. Αν θέλουν να έρθουν, αν πιστεύουν στα δικά μας. Αλλά εμένα με νοιάζει η βάση κάτω και η βάση σας διαβεβαιώ ότι πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά κάθε μέρα κ. Πρετεντέρη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ξέρετε κάτι; Με το παρελθόν δεν είναι πάντα εύκολο να το βγάλεις από πάνω σου και το λέω αυτό γιατί 14 ψηφίζουμε δεύτερο γύρο και 3 μέρες μετά έρχεται το Βατοπέδι στη Βουλή. Απ΄ ότι έχω καταλάβει, δεν έχω καταλάβει μάλλον ακριβώς να το πω έτσι, ποια είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας, της σημερινής Νέας Δημοκρατίας;
Γιατί από τη μια μεριά αποπέμψατε και ο κ. Καραμανλής πήρα πρόσφατα ψηφοδέλτια και εσείς μετά τους πρωταιτίους - να το πω έτσι . του σκανδάλου λέγοντας όχι δεν μας εκφράζουν, είναι τα βαρίδια μας να το πω έτσι, ενώ τώρα υπάρχει άποψη ότι πρόκειται περί σκευωρίας το Βατοπέδι, ότι δεν βρέθηκε τίποτε εναντίον σας και δεν θα ψηφίσετε τις παραπομπές.
Ποια είναι η θέση η δική σας; Καταρχήν εσείς τι πιστεύετε ήταν σκευωρία ή σκάνδαλο το Βατοπέδι; Πού έχετε καταλήξει προσωπικά;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σας πω το εξής, πολύ γρήγορα. Δρυς, Φωτιάδης έδωσαν τη λίμνη στη Μονή. Νέα Δημοκρατία πήρε κεντρική πολιτική απόφαση, πόρισμα δηλαδή που βγάλαμε όπου λέμε ότι πρέπει να αποδοθεί πίσω στους ακτήμονες αγρότες με τη μέθοδο της ανταλλαγής. Τελειώσαμε εδώ.
Και για τα δύο αυτά πορίσματα καταλογίσαμε εμείς πολιτικές ευθύνες και μάλιστα αυτές τις έχει αναλάβει ο ίδιος ο Καραμανλής. Και στα δύο πορίσματα τα δικά μας, τα οποία βγάλαμε. Δεν καταλογίσαμε όμως ποινικές ευθύνες. Είπαμε άλλο πολιτική απόφαση, άλλο ποινική πράξη.
Εμείς όμως ζητήσαμε δύο πράγματα. Να ανοιχτούν οι λογαριασμοί off shore που δεν ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί της Μονής, τους περιμένουμε ακόμα, όπου θα βλέπαμε αν υπάρχει χρηματισμός πολιτικών προσώπων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Και βγαίνουν και τέσσερις ανεξάρτητοι οίκοι αξιολόγησης και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ούτε ζημιά του δημοσίου ούτε χρηματισμός πολιτικών προσώπων.
Με αυτά τα δύο όταν δεν έχεις ανοίξει λογαριασμούς και σε πάω προανακριτική, δεν υπάρχει ζημιά του δημοσίου και σε πάω προανακριτική, είναι σκευωρία το ότι με πας στην προανακριτική. Είναι σκάνδαλο το ότι με πας στην προανακριτική.
Και σας λέω ότι αν ψάξετε περισσότερο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, θυμάμαι και μια μέρα στην εκπομπή σας που είχε γίνει ολόκληρη συζήτηση το βράδυ γι΄ αυτό, ενδοκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπετενιώτης είχε κάποτε πει ότι είναι 1 δισεκατομμύριο η ζημιά του δημοσίου, τελευταία είχε βγει ο κ. Αμοιρίδης και είχε πει, θα θυμάστε…
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν υπάρχει επίσημη αξιολόγηση.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τώρα έχουν βάλει 8 άλλες εταιρείες να ελέγξουν τις προηγούμενες εταιρίες και να δουν. Πριν ελέγξουν πώς τους στέλνουν τους ανθρώπους στην προανακριτική;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά το δημόσιο ζημιώθηκε. Τώρα αν ζημιώθηκε μια δραχμή, 50 δραχμές, 50 ευρώ ή 100, δεν το ξέρουμε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, τα πορίσματα λένε μηδέν.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς, για να συνοψίσουμε κιόλας και να κλείσουμε και αυτή τη συζήτηση, τι θα κάνετε στη Βουλή με το Βατοπέδι;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στη Βουλή εμείς, θα είναι μετά τις 15 Νοεμβρίου η ψηφοφορία, έτσι δεν είναι, αυτό είπατε…
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, ναι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα είμαστε εκεί πέρα. Θα αποκαλύψουμε όλα αυτά τα οποία είπαμε και σας είπα μόλις τώρα εγώ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και εγώ κ. Πρετεντέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου