Από factorx στις



Share

Ενα μεγάλο ερώτημα έχουν πλέον όλοι οι Ελληνες ή τουλάχιστον όσοι έχουν πληγεί καίρια από τα μέτρα που επέβαλε το Μνημόνιο.
Γιατί πριν από μερικούς μήνες, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες όλα πήγαιναν καλά για την οικονομία (όπως τουλάχιστον υποστήριζε η κυβέρνηση) και ξαφνικά μπήκαν στο λεξιλόγιό μας φράσεις όπως επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, αναδιαπραγμάτευση δανείου, ελεγχόμενη πτώχευση, ολοκληρωτική πτώχευση;
Μόλις ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε τη συμφωνία ένταξής μας στον μηχανισμό στήριξης μας διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόμαστε απολύτως τίποτε, τα μέτρα ήταν υπεραρκετά. Ο κόσμος είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω του πιστεύοντας ότι μέχρι εδώ οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι αυξήσεις των φόρων κ.λπ. Άντε να αυξανόταν μερικές μονάδες ο ΦΠΑ, ή να κοβόταν κανένα επίδομα από το δημόσιο τομέα.
Όλους αυτούς τους μήνες ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι υπουργοί έλεγαν ότι είμαστε εντός του προγράμματος, όλα πάνε καλά, το έλλειμμα μειώνεται σταθερά, θα πιάσουμε τους στόχους.
Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες είχαν αρχίσει δειλά – δειλά να μιλούν για έξοδο της χώρας στις αγορές πιο σύντομα από το αρχικό σχέδιο, ίσως και μέσα στο 2011.
Ο πρωθυπουργός έπαιρνε βραβεία που έσωσε τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών είναι υποψήφιος για μεγάλο βραβείο επίσης.
Ακόμη και οι ξένοι οίκοι και αναλυτές, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έλεγαν ότι θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι φίλοι μας επίσης, μόνο στα πόδια μας δεν έπεφταν προκειμένου να τους πούμε τη μαγική συνταγή, την τεχνογνωσία για το πώς μια οικονομία πάει… σφαίρα.
Φυσικά, πίσω από τις κουρτίνες δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Κι εμείς εδώ στο antinews λέγαμε ότι τα έσοδα πάνε κατά διαόλου, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει επιλεγεί είναι λανθασμένο, το καράβι γέρνει. Αλλά που να ακούσουν οι φωστήρες με τα νόμπελ Οικονομίας.
Και ξαφνικά τα πάντα δείχνουν να γκρεμίζονται. Τα έσοδα δεν λένε να ανέβουν πάνω από 3% όταν ο στόχος ήταν αρχικά 13% και μετά έπεσε στο 8%. Η υστέρηση μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ., η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως πάνω από 11 δισ. τους επόμενους μήνες.
Τα spreads ανεβαίνουν συνεχώς, το Χρηματιστήριο αδειάζει από ξένους επενδυτές, το εκβιαστικό δίλημμα των πρόωρων εκλογών έχει μετατρέψει την ελληνική οικονομία σε σάκο του μποξ.
Και όλοι μιλούν πλέον ξεκάθαρα για επαναδιαπραγμάτευση δανείου, επιμήκυνση, ελεγχόμενη πτώχευση κι άλλους τεχνικούς όρους που μπήκαν στη ζωή μας.
Τι έγινε και ξαφνικά πάμε για φούντο; Ελεγαν ψέμματα μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ή προέκυψε κάτι άλλο κακό;
Η απάντηση είναι διπλή με την κυβέρνηση να έχει τη συνολική ευθύνη.
  1. Δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα όπως ήλπιζε τόσο διότι διαλύθηκε η αγορά με τα μέτρα και κανείς δεν αγοράζει πλέον όσο και γιατί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι παντελώς διαλυμένος. Η κυβέρνηση απέτυχε στο κρίσιμο αυτό κομμάτι κι αν δεν ήταν οι περικοπές που έκανε τώρα θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για οριστική χρεοκοπία.
  2. Η πολιτική αστάθεια, με ευθύνη του κ. Παπανδρέου φέρνει την οικονομία στο προσκήνιο, αρνητικά αυτή τη φορά. Οταν δε μπορείς να ελέγξεις το πολιτικό παιχνίδι, σου λένε οι ξένοι, πώς θα ελέγξεις το κρίσιμο θέμα με τα οικονομικά; Ο πρωθυπουργός έπαιξε κι έχασε. Διότι ακόμη κι αν κερδίσει με τον εκβιασμό του, θα έχει χάσει η οικονομία αφού θα έχει έλθει πιο κοντά στην πτώχευση.
Αυτή είναι η αλήθεια και δυστυχώς θα βγούμε αληθινοί πάλι …

antinews
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.