Σελίδες

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Δισεκατομμύρια σε περικοπές, ενώ οι πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν

Η ασυδοσία του νεοφιλελευθερισμού: Δισεκατομμύρια σε περικοπές, ενώ οι πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν.

Vodaphone-Tax-Bill-protes-004
Αυτή είναι η ασυδοσία του ανεξέλεγκτου κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Ναι, πράγματι η ελεύθερη αγορά “αυτορυθμίζεται” (όπως κηρύττουν οι γκουρού του νεοφιλελευθερισμού), μόνο που αυτορυθμίζεται προς όφελος πάντα των μεγάλων πολυεθνικών, τα συμφέροντα των οποίων συνήθως είναι σε αντίθεση με αυτά των εθνών-κρατών. Αν όντως ευσταθεί πως η Vodafone χρωστά £6 δις στο βρετανικό δημόσιο, σε μια εποχή που η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον θα κάνει περικοπές ύψους £7 δις, τότε το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Πάντως η Vodafone κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή στην Ινδία, όπου κλήθηκε να πληρώσει £1.6 δις.
Οι Βρετανοί ακτιβιστές οργάνωσαν μια πολύ καλή εκστρατεία, ειρηνική μεν αλλά δυναμική, με παράλληλες καταλήψεις και διαδηλώσεις έξω από καταστήματα της Vodafone σε όλη την χώρα. Στην Oxford Street του Λονδίνου, οι δυνάμεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας χρησιμοποίησαν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους για να “απελευθερώσουν” ένα κατάστημα της Vodafone. Με αυτές τις καλά συντονισμένες δραστηριότητες, οι διαδηλωτές κατάφεραν να φέρουν το ζήτημα στην επιφάνεια.
Η ασυδοσία του νεοφιλελευθερισμού και δεν κτυπά μόνο όσους χρειάζονται δημόσια επιδόματα και βοηθήματα, όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι. Αυτοί είναι βέβαια οι πρώτοι που θα νιώσουν το κτύπημα. Ο νεοφιλελευθερισμός κτυπά αλύπητα και την μεσαία τάξη, αφού με την ανεξέλγκτη συσσώρευση κεφαλαίου από την μια, και τον όλο και αυξανόμενο έλεγχο του μεριδίου της αγοράς από ελάχιστους, από την άλλη, οι παραγωγικές δυνάμεις των μικρομεσαίων συνθλίβονται μέσα στην αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν τον ανταγωνισμό.
Αλήθεια, πόσες αντίστοιχες “Vodafone” θα υπάρχουν στην Ελλάδα; Εάν στην Βρετανία της τυπολατρίας και της μειωμένης διαφθοράς υπάρχουν τέτοιες υπόνοιες περί φοροδιαφυγής, τι θα γίνεται στην χώρα των καλολαδωμένων πολιτικών που «όλοι μαζί τα έφαγαν», της “θεσμοθετημένης” διαφθοράς, του παραεμπορίου, του παρασιτικού κεφαλαίου, της Siemens και της διαπλοκής;
Λέτε επίτηδες να μην πέρασε αυτό από το μυαλό της κατοχικής κυβέρνησης Γιωργάκη-ΔΝΤ
εμπροσθοφύλακας

Δεν υπάρχουν σχόλια: