Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ταραχές με νεκρούς στα Τίρανα


Τρείς νεκροί και σαράντα τραυματίες στα Τίρανα από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την ΑστυνομίαΕκτύπωσηE-mail
21-01-2011 19:19:31
Σοβαρά γεγονότα με τρείς νεκρούς και 40 τραυματίες εξελίχτηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας στα Τίρανα. Περίπου 20.000 χιλιάδες διαδηλωτές υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία της γειτονικής χώρας μετατρέποντας τα Τίρανα σε πεδίο μάχης. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερίσα, κατηγορώντας την για διαφθορά.
Τα θύματα σύμφωνα με πληροφορίες σκοτωθήκαν από σφαίρες.  Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη.
Αντίστοιχη έκκληση έκανε και ο Δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση της χώρας εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Πάντως αφορμή για τα βιαία γεγονότα ήταν ένα βίντεο, στο οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: