Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΑ 26 ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΙΒΗΡΙΑ



Βρήκαν και άλλο πετρέλαιο οι Ρώσοι!




Η προ δυο ετών αποκάλυψη
μεγαλοστελέχους κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας, ότι τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στον πλανήτη αρκούν μόλις για άλλα 100 χρόνια, αποδεικνύεται ότι δεν αφορά στη Ρωσία. 
Στα τέλη του 2010, η είδηση ότι αυξήθηκε η ρωσική παραγωγή κατά 2,2% το 2010 στα επίπεδα ρεκόρ - από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης - των 10,145 εκατ. βαρελιών την ημέρα (ή 505,193 εκατ. τόνους), η οποία διέψευσε τους αναλυτές, που στην πλειοψηφία τους προέβλεπαν στις αρχές του προηγούμενου έτους, πολύ μικρότερη άνοδο των δεικτών, κατά 1,1%, αποτέλεσε την...πρόγευση όσων έμελε να επακολουθήσουν το 2011.

Σύμφωνα με την «Φωνή της Ρωσίας», στην Αν. Σιβηρία ανακαλύφθηκαν δύο μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, με το συνολικό απόθεμά τους να ξεπερνά τα 160 εκατ. τόνους. Όμως, η «Ροσνέφτ» πραγματοποιεί στην τεράστιας έκτασης περιοχή γεωλογοανιχνευτικά έργα σε 26 οικόπεδα, με βάση σχετική άδεια, το αναμενόμενο απόθεμα των οποίων ανέρχεται σε 2,5 δισ. τόνους πετρελαίου!

Πίσω η Αραβία 
Η...μυθική ποσότητα «μαύρου χρυσού, που εντοπίστηκε εκ νέου στο ρωσικό υπέδαφος προσφέρει την ευκαιρία στην ηγεσία του Κρεμλίνου, να δώσει μια καλή απάντηση στις φήμες για επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Τόσο ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντεβέντεφ, όσο και ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση των κοιτασμάτων της Ρωσίας.
Το μυστικό κρύβεται, όχι μόνο στα τεράστια αποθέματα του «μαύρου χρυσού» που κρύβει το υπέδαφος της πρώτης εξαγωγικής δύναμης του κόσμου στο πετρέλαιο, με δεύτερη την Σαουδική Αραβία (8,25 εκατ. βαρέλια «απόδοση» ημερησίως), αλλά, και στους χειρισμούς των ηγετών της.
Τα καταμετρημένα εξερευνημένα αποθέματα πετρελαίου έφθαναν τον περασμένο Δεκέμβρη τους 750 εκατ. τόνους για το πετρέλαιο και ξεπέρασαν τα 800 δισεκατ. κυβικά μέτρα για το φυσικό αέριο. Τώρα, εκτοξεύονται σε απίστευτα ύψη!
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, εξάρουν την προσπάθεια των Μεντεβέντεφ - Πούτιν με σχόλια του στιλ «...οι διαστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων αυξάνονται για δεύτερο χρόνο και έπαιξαν το ρόλο τους τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση για την ενθάρρυνση της αξιοποίησης του υπεδάφους από τις αντίστοιχες εταιρείες».
Και δεν έχουν άδικο: παρότι οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν στην εξόρυξη πρώτων υλών, όσο στον Περσικό Κόλπο, τις ΗΠΑ ή την Αφρική, η Ρωσία κατάφερε τα τελευταία 3 χρόνια να αποκομίσει κατά μέσο όρο 300 δολάρια, ως έσοδο από κάθε τόνο πετρελαίου που πούλησε, χωρίς τους φόρους οι οποίοι εισπράχθηκαν!

Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: