Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Στο ανάθεμα η Τουρκία από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους...




Ήθελα να τιτλοφορήσω τη στήλη με την τουρκική φράση «Hade Barra», που σημαίνει «στ΄ ανάθεμα» και ήταν χτες σε πανό στα κατεχόμενα, γιατί ίσως αυτό να αποδίδει με ακρίβεια το μήνυμα, που πρέπει να φτάσει στην Άγκυρα και από τις δυο πλευρές της γραμμής Αττίλα. Φοβήθηκα όμως ότι θα ξεπεταχτούν διάφοροι αμπελοφιλόσοφοι της νεοκυπριακής ανοησίας και θα παριστάνουν πάλι τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων (κάποτε παριστάνουν και τους εκπροσώπους της Άγκυρας) για να λένε για «κάποιους», που «ανακάλυψαν όψιμα τους Τουρκοκύπριους, ενώ τόσα χρόνια δεν τους αναγνώριζαν»… Το ακούγαμε και χτες αυτό από διάφορους περίεργους «εκπροσώπους» και χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς εννοούν, είναι εκνευριστικοί μόνο και μόνο που σκέφτονται ότι οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα είναι δική τους υπόθεση επειδή τα προηγούμενα χρόνια έκαναν επαναπροσεγγίσεις με Τουρκοκύπριους ενώ οι «κάποιοι» δεν έκαναν. Λες και ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι, που οι «αδελφοί τους» από το 1963 μέχρι και σήμερα, βρίσκονται στις αγκάλες της Τουρκίας, μιας υπερδύναμης που πνίγει την αδύναμη πατρίδα τους και τους συμπατριώτες τους με τα συμφέροντα της. Αλλά, η διαφορά (που είναι πλέον διαφορά και με τους Τουρκοκύπριους) είναι ότι αυτοί οι Ελληνοκύπριοι δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να ξεστομίσουν προς την Τουρκία τη φράση «στ΄ ανάθεμα», ούτε στα ελληνικά ούτε στα τούρκικα, γιατί ανησυχούν μήπως φαίνεται σοβινιστική και φοβούνται ότι θα ενοχληθούν μ΄ αυτήν ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι ή και οι καθοδηγητές τους στα διάφορα σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων. Αποδεικνύεται όμως ότι οι Τουρκοκύπριοι σήμερα και μετά από την αδιέξοδη πορεία τους τόσων δεκαετιών, τολμούν να πουν στην Τουρκία «Hade Barra» και αυτό πράγματι δημιουργεί νέα δεδομένα. Το θέμα είναι να μην τα πάρουμε πάλι στραβά και να αρχίσουμε να αναπετάμε χαζοχαρούμενα τα πολύχρωμα μπαλόνια της επανένωσης, αντί να κάνουμε σοβαρή και μελετημένη πολιτική διαχείριση.
Οι Τουρκοκύπριοι φωνάζουν στην Τουρκία να φύγει από την Κύπρο, γιατί πιστεύουν ότι τους συνθλίβει η οικονομική πολιτική μιας τεράστιας χώρας και διότι «θέλουν να είναι κύριοι του οίκου τους και επικεφαλής των «θεσμών» του ψευδοκράτους όπως οι δυνάμεις ασφαλείας, η «κεντρική τράπεζα» και η πολιτική άμυνα», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά χτες ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης, ο πρόεδρος της συντεχνίας των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων Μεχμέτ Οζκαρντάς. Θέλουν επίσης να είναι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως και οι Ελληνοκύπριοι κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το νέο δεδομένο όμως είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων, έστω και με οικονομικά κίνητρα, εμφανίζονται δημόσια να συμφωνούν με τους Ελληνοκύπριους ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στην Κύπρο είναι να πάει στ΄ ανάθεμα η Άγκυρα με το στρατό της και τους εποίκους της και να μας αφήσει ήσυχους. Με αυτή την προϋπόθεση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνθήκες για να συνεννοηθούμε και να κτίσουμε κοινό μέλλον. Αλλά, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για κάτι τέτοιο. Και προπάντων, έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει επανένωση…
Το ζητούμενο για τώρα είναι να μπορέσει η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων να ενισχύσει αυτό, που διακηρύττουν οι Τουρκοκύπριοι και να φέρει την Ευρώπη και τον ΟΗΕ μπροστά στις ευθύνες, που τους αποδίδει ο λαός της Κύπρου φωνάζοντας: Στ΄ ανάθεμα η Τουρκία.
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: