Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

To θέμα της Λιβύης απηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό της Ελλάδος. Δεν υπάρχουν μόνον οι άνθρωποι αλλά και επενδύσεις!


Δ. Δρούτσας: H νέα κατάσταση θα επηρεάσει άμεσα την Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη Λιβύη
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις για το πιθανό μεταναστευτικό κύμα, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στην κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων o υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει... τον αραβικό κόσμο, επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε ως που θα φτάσει και τι θα αφήσει πίσω του» και υπογράμμισε ότι «η νέα κατάσταση θα επηρεάσει άμεσα και γεωπολιτικά την Ελλάδα».
Τόνισε ακόμη ότι «ως χώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν, σαν να συμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε γιατί εκτός από ανθρώπους έχουμε και επενδύσεις ενός δισ. δολαρίων».
Συνεχίζοντας ο υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους εταίρους μας και τα όργανα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και οικονομικά και επιχειρησιακά. «Είναι και ηθική υποχρέωση της ΕΕ να δείξει την σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Επανέλαβε εξάλλου την προτροπή του Πρωθυπουργού προς τον Μουαμάρ Καντάφι να τερματίσει την χρήση βίας, ενώ απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει τη βία του καθεστώτος Καντάφι.
Ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε παράλληλα, ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι μπορεί ή πρέπει να χειραγωγήσει τα κινήματα των πολιτών στις αραβικές χώρες και κάλεσε άπαντες να σεβαστούν τους αγώνες για ελευθερία και κοινωνική αλλαγή. «Οι αραβικές χώρες πρέπει να βρουν μόνες τους τον δρόμο τους γιατί αλλιώς το πείραμα δεν θα πετύχει», σημείωσε.
Τόνισε, τέλος, ότι «είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε αρωγοί στον Λιβυκό λαό και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και πρωτοβουλία που μπορεί να βάλει τέλος στη βία.

Βάση της Σούδας
Ο τομεάρχης της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος έθεσε το θέμα για το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί τη βάση της Σούδας και πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στη βάση ανταλλαγμάτων αυτή την προοπτική.
«Να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας», ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής. «Να μην είμαστε εύκολοι και πρόθυμοι» ως προς το να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για εξορμήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
«Ούτε εύκολοι ούτε πρόθυμοι είμαστε για όλα. Η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υποχρεώσεις της, αλλά σέβεται πάνω απ’ όλα το δικό της συμφέρον, και αυτός είναι ο δικός μας οδηγός», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, από τη ΝΔ, οι κ.κ. Ευ. Αντώναρος και Μ. Βαρβιτσιώτης έθεσαν «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα» λόγω της συμμετοχής του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ίδρυμα Καντάφι το οποίο, όπως είπαν, είχε ως σκοπό την διαχείριση της περιουσίας της οικογένειας.
«Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την βία στη Λιβύη και του καθεστώτος Καντάφι και μην παίζουμε με τα λόγια σε σοβαρά θέματα θα οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα», είπε ο κ. Δρούτσας, ενώ χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένη σούπα» την καταγγελία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή μόλις ξέσπασαν τα γεγονότα ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε από αυτή την θέση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό
Ενημέρωση για τελευταίες διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων είχε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππος.
Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

Καντάφι και Αραβικός Σύνδεσμος «ενδιαφέρονται για το σχέδιο Τσάβες»
 Η κυβέρνηση της Λιβύης και ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Αντρες Ισάρα.
«Επιβεβαιώνουμε το λιβυκό ενδιαφέρον για την αποδοχή αυτής της πρότασης, όπως και αυτό του Αραβικού Συνδέσμου. Σήμερα η Βενεζουέλα συνεχίζει τα διαβήματά της προς τον αραβικό κόσμο και ολόκληρο τον κόσμο για να φέρουμε την ειρήνη στη Λιβύη», είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ισάρα, ο Τσάβες έχει ήδη συζητήσει την πρόταση αυτή με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα που, όπως είπε, θα ήταν «καταστροφική».
Η Βενεζουέλα και η Λιβύη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2009 ο Τσάβες, υποδεχόμενος τον Καντάφι στο Καράκας, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είναι «ενωμένες από την ίδια μοίρα, στον ίδιο αγώνα κατά του κοινού εχθρού», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση του Τσάβες από τον Καντάφι και από τον Αραβικό Σύνδεσμο σύμφωνα και με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Yosberides, που δεν αναφέρει την πηγή της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ. ινφογνωμων-πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: