Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νέες προσαγωγές δημοσιογράφων στην Τουρκία για την υπόθεση Εργκένεκον


  Άγκυρα:-
Άλλα 11 άτομα,δημοσιογράφους, ενός ιστορικού και ενός πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ προσήγαγαν οι Αρχές στην Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον.
Η επιχείρηση των προσαγωγών και της έρευνας σε κατοικίες έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι Αρχές κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, σημειώσεις και βιβλία των υπόπτων για συμμετοχή στη συνωμοτική οργάνωση.
Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, γνωστός για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το παρασκήνιο και τις ευθύνες στελεχών της ασφάλειας στην υπόθεση της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Έρευνα έγινε και στην κατοικία του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίου που επρόκειτο να εκδοθεί υπό τον τίτλο «Ο στρατός του Χότζα» και αναφερόταν στην ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν στους κόλπους του τουρκικού κράτους.
Εκτός από τον Σικ προσήχθη και ο ιστορικός Γιατλσίν Κιουτσούκ, το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Κασίφ Κοζίνογλου, καθώς επίσης και άλλοι επτά δημοσιογράφοι.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται είπε πως «εάν τις πρώτες πρωινές ώρες γίνονται δίχως καμία δικαιολογία έρευνες σε γραφεία δημοσιογράφων, αυτό δείχνει ότι ελέγχεται η δημοκρατία στην Τουρκία».
Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσε μάλιστα δήλωση του Σικ ο οποίος, την ώρα που μεταφερόταν με τους αστυνομικούς είπε ότι «όποιος αγγίζει αυτή την κυβέρνηση καίγεται». Η αντιπολίτευση αλλά και οι επικριτές της κυβέρνησης έχουν υπογραμμίσει ότι οι συλλήψεις δημοσιογράφων είναι μέρος μίας προσπάθειας φίμωσης του τύπου στην Τουρκία.
Δήλωση επί του θέματος έκανε και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Φράνσις Ρικαρντιόνε, ο οποίος αρνήθηκε μεν να σχολιάσει υπό εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις συμπλήρωσε δε, ότι «υποστηρίζουμε σε όλο τον κόσμο την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου».
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ρικαρντιόνε έκανε και πριν από εβδομάδες δηλώσεις περί ελευθερίας της έκφρασης στη Τουρκία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης της Τουρκίας. Αφορμή ήταν σύλληψη στελεχών του τηλεοπτικού σταθμού Oda TV.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/News in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: