Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι Αυστραλοί τιμούν τους Έλληνες των αξέχαστων “καφέ”. Οι ομογενείς μας πάντα μας κάνουν υπερήφανους.

Δημοσιεύτηκε στις 02 March 2011 από τον Απόστολος Παπαποστόλου


Την προσφορά των Ελλήνων σε μια άγνωστη πτυχή της αυστραλιανής ζωής θα τιμήσει ο δήμος Gwydir Shire της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Θα γιορτάσει την 75η επέτειο από την ίδρυση του Peter’s & Co Cafe στην περιοχή. Ήταν ένα “καφέ’ που δημιούργησαν δύο Έλληνες μετανάστες από τα Κύθηρα. Ένα κτιριακό συγκρότημα που διέθετε καφεστιατόριο, κινηματογράφο και χάνι.
Σήμερα το συγκρότημα αυτό ανακαινίσθηκε πλήρως διατηρώντας την αυθεντική του αρχιτεκτονική φυσιογνωμία αλλά μετατράπηκε σε μουσείο.
Σε ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν προπολεμικά στην επαρχιακή Αυστραλία και κυρίως στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ όπου έστησαν τα “καφέ τους”.
Ο δήμος ευελπιστεί πως το μουσείο αυτό θα αποκτήσει εθνική και διεθνή σημασία και θα συλλέγει, θα διατηρεί και θα προστατεύει σημαντικά στοιχεία από την πολιτιστική παρουσία Ελλήνων και άλλων κατοίκων της περιοχής.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις 9 και 10 Απριλίου με τα εγκαίνια του μουσείου και θα περιλαμβάνουν ακόμα:
*Προβολές ταινιών από την χρυσή εποχή του Χόλιγουντ οι οποίες θα γίνουν στον κινηματογράφο του συγκροτήματος.
*Την 75η ετήσια Χοροεσπερίδα της Μπιγκάρα όπου οι προσκεκλημένοι θα πάνε με επίσημη αμφίεση θα φάνε, θα πιούνε και θα χορέψουν ελληνικά με το ελληνικό μουσικό συγκρότημα “Χαβαλέ”.
*Έκθεση με θέμα την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή.
Και προβολή ντοκιμαντέρ του 1958 με θέμα την ζωή των κατοίκων της Μπιγκάρα, που γύρισε ο ομογενής Μπιλ Κουβούσης, ιδιοκτήτης των κινηματογράφων Roxy και Regent της περιοχής.


(Πηγή: ana-mpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: