Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τελικά ισχύει ή όχι το δόγμα ότι οι ξένοι ηγέτες μας υποστηρίζουν μόνο όταν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά όταν βρίσκονται εκτός κάνουν την «πάπια»; Ο λόγος για την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ


........ η οποία ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία, ότι δεν ανταποκρίνεται δεόντως στα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε ότι έκανε έστω και την παραμικρή αρνητική δήλωση για την Τουρκία.

Παράλληλα η κα. Μέρκελ, φέρεται να συμφωνεί στην πραγματοποίηση μιας τετραμερούς  συνάντησης, με επικεφαλής των Γ.Γ του ΟΗΕ,  στην οποία να συμμετάσχουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ερογλου.
Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση στη Γερμανία με την Άγκελα Μέρκελ.
Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ερντογάν, φέρεται να αποκάλυψε ότι υπέβαλε πρόταση στη Γερμανίδα Καγκελάριο με την οποία προτείνεται η προσγείωση ενός αεροσκάφους της Lufthansa στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου με αντάλλαγμα το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας.
Ανέφερε επίσης στην κ. Μέρκελ ότι σε περίπτωση που δεν ασπάζεται την πρόταση αυτή τότε να προσγειωθεί στο ''αεροδρόμιο'' της Τύμπου ένα αεροσκάφος της British Airways καθότι η Βρετανία αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού με αντάλλαγμα και πάλι το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησε να εξεταστούν οι πιθανότητες υλοποίησης της πρόταση αυτής.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα, ότι για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι έκανε έστω και την παραμικρή αρνητική δήλωση για την Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 47 συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, ισχυρίστηκε ότι η κ. Μέρκελ εξέφρασε την απορία της για τον αριθμό των συναντήσεων, λέγοντας με έκπληξη: «Μιλάτε σοβαρά;».
Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε επίσης, ότι η Αγκέλα Μέρκελ του πρότεινε τη διευθέτηση μιας συνάντησης μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια στη Γερμανία και ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα του για την πραγματοποίηση μια τετραμερούς συνάντησης στην οποία να συμμετάσχουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ερογλου. «Επικεφαλής αυτής της συνάντησης μπορεί να είναι ο ΓΓ των ΗΕ. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει και η Βρετανία ως εγγυήτρια χώρα. Μπορούμε επίσης να καλέσουμε και τον προεδρεύοντα της ΕΕ. Είστε σύμφωνη;». Η απάντηση της κ. Μέρκελ σε αυτό ήταν: «Ωραία ιδέα. Να τη σημειώσουμε», καταλήγει το δημοσίευμα της Σαμπάχ.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: