Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Β. Ήπειρος. Οι απογραφείς σταμάτησαν την διαδικασία στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, γιατί αρνούνταν να τους γράψουν Έλληνες.


Προβλήματα με την απογραφή στην Κορυτσά (βίντεο)


Το ενδιαφέρον για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία φαίνεται πως επικεντρώνεται στην Κορυτσά, περιοχή την οποία το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως μειονοτική, ωστόσο παρά την μεγάλη αφομοίωση που υπήρχε στον ελληνικό πληθυσμό την περίοδο του κομουνισμού, είναι ακόμα αρκετοί που υπερασπίζονται την ελληνική τους καταγωγή και αγωνίζονται για το δικαιώματα τους.

Οι αλβανοί απογραφείς θορυβημένοι από το μεγάλο αριθμό Κορυτσαίων που δηλώνουν Έλληνες, σταμάτησαν τη διαδικασία απογραφής και τους ζητούν πιστοποιητικά... για να αποδείξουν την ελληνικότητα τους, κάτι που δεν προβλέπεται στη διαδικασία και που ανάγκασε τη διευθύντρια του INSTAT, να διευκρινίσει ότι η δήλωση είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα έγγραφο. Η αλβανική τηλεόραση στις συνεντεύξεις των κατοίκων παρουσίασε μόνο τις δύο τρεις περιπτώσεις που έλεγαν ότι είναι Έλληνες γιατί κατάγονται από την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χωρίο είναι αλβανικό και όσοι δηλώνουν Έλληνες είναι ερχόμενοι  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» από το χωριό του Αγίου Γεωργίου υπήρχαν και άλλες δηλώσεις που δεν προβλήθηκαν.  
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκεται στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να πείσουν τους εκεί Βορειοηπειρώτες να απέχουν από την απογραφή καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους για μία ρεαλιστική απογραφή.

 Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: