Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΗ ¨ΛΗΣΤΕΙΑ¨ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ


 

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 
Ληστεία με την κάρτα Μουσείου στην αρχαία πόλη της Εφέσου
 Σμύρνη – Εγχώριοι και ξένοι τουρίστες γίνονται έξω φρενών με τα έξοδα που πληρώνουν όταν επισκέπτονται την αρχαία πόλη της Εφέσου. Τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν πως καθώς υπάρχει ξεχωριστό εισιτήριο σε κάθε διαφορετικό τμήμα, η δαπάνη ανά άτομο φτάνει τις 100 λίρες ! Η πραγματική ληστεία όμως γίνεται στους τουρίστες με κάρτα για τα μουσεία που πουλιέται μεν με την υπόσχεση δωρεάν εισόδου σε μουσεία, αλλά μετά σε αρκετά μέρη θεωρείται άκυρη και καλούνται οι τουρίστες να πληρώσουν ξανά από 20 λίρες το άτομο. Έγινε γνωστό ότι η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στην Αττάλεια. 

Αποκαλύφτηκε ότι μετά την περίφραξη της Αρχαίας Πόλης της Εφέσου από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετατράπηκε σε ¨νομισματοκοπείο¨. Η πρακτική αυτή του υπουργείου με σλόγκαν ¨Κάρτα από μουσείο σε μουσείο¨ που άρχισε το 2007 και διασφάλιζε την δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία που υπάγονται στο υπουργείο, χάνει την ισχύ της στην αρχαία πόλη της Εφέσου. Τουρίστες που αγοράζουν την κάρτα θέλοντας να επισκεφτούνε δωρεάν τα μουσεία, όταν πάνε σε ορισμένα μέρη όπως στα Σπίτια με σκάλες στην Αρχαία Έφεσο, οι αρμόδιοι τους λένε πως ¨Αυτή η κάρτα δεν περνά εδώ¨. Και έτσι τουρίστες που ήδη έχουν την κάρτα Μουσείου πρέπει να πληρώσουν άλλες 20 λίρες.
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ : ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΑΝΕ
Την ληστρική αυτή πρακτική του υπουργείου αποκάλυψε μιλώντας στο ANF, η τουριστική πράκτορας Μεριέμ Ντεμιρμπουκέν. Ανέφερε πως πολλές φορές μαζί με άλλους πράκτορες υπέβαλλαν αίτημα στην Νομαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού ζητώντας να σταματήσει αυτή η πρακτική, αλλά αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται με επιμονή. Η Ντενιρμπουκέν αναφέρει πως άτομα που μετά από χρόνια βλέποντας σε διαφημίσεις τα τουριστικά μέρη της Τουρκίας έρχονται σε αυτήν , αντιμετωπίζοντας αυτήν την πρακτική της λένε πως νοιώθουν πως τους ληστεύουν. Η Ντεμιρμπουκέν ανέφερε : ¨Στην είσοδο της Εφέσου οι υπάλληλοι μας λένε ¨Πείτε στους τουρίστες να πάρουν την κάρτα Μουσείων. Έχει διάρκεια ενός έτους και μπορούνε να μπούνε δωρεάν σε όλα τα μουσεία¨. Εγώ την πρώτη φορά χωρίς να ξέρω για την περεταίρω ληστεία τους το πρότεινα. Υπήρχε εκεί ένας χώρος κλειστός με τζάμια. Στην είσοδο έγραφε πως ήταν σπίτια με σκάλες των Ιώνων. Θελήσαμε να μπούμε εκεί. Τότε όμως ο υπάλληλος εκεί μας είπε πως ¨Εδώ η κάρτα δεν περνά. Πρέπει να πληρώσετε 20 λίρες για να μπείτε.¨ Στην αρχή εναντιώθηκα, αλλά όταν ένας υπάλληλος μου είπε πως επρόκειτο για εντολή της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού, εξήγησα την κατάσταση στους τουρίστες. Τότε συνάντησα μεγάλη αντίδραση. Οι περισσότεροι μου είπαν ¨Εσείς μας εξαπατάτε. Και το ίδιο κάνουν και στην Αττάλεια. Τζάμπα την αγοράσαμε την κάρτα Μουσείων ;¨. Εν ολίγοις εάν θέλεις να περιδιαβείς όλη την Έφεσο χρειάζεται να έχεις 100 λίρες¨.
ΠΗΓΗ: TourkikaNea

Δεν υπάρχουν σχόλια: