Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

O Χριστόφιας έχει μόνο μία επιλογή: Να κηρύξει πρόωρες εκλογές και να ζητήσει ανανέωση της εντολής του από το λαό. Μόνο έτσι μπορεί να ηρεμήσει ο λαός και το κράτος και να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Πολιτείας


Άριστος Μιχαηλίδης: Ο Πρόεδρος έχει μόνο μία επιλογή


Την ώρα που ο Πόλυς Πολυβίου παρέδιδε το πόρισμα του στα Μέσα Ενημέρωσης, σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε πάνελ συζητήσεων, βρίσκονταν και εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ. Δεν είχαν μελετήσει το πόρισμα μέχρι εκείνη την ώρα, αλλά το επιχείρημα τους, έναντι των υπολοίπων, που μιλούσαν για καταπελτικές ευθύνες στον Πρόεδρο, ήταν ότι η απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες. Το ίδιο όμως είπε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το βράδυ σε συγκέντρωση στη Λεμεσό. Και ο Πρόεδρος κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Πολυβίου ότι υπερέβη τους όρους εντολής του και «πολλά συμπεράσματα του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης». Ήταν φανερό ότι το πόρισμα Πολυβίου δεν θα είχε τον καταλυτικό ρόλο που μας υποσχέθηκαν.


Από τη μια στιγμή στην άλλη, πήγαν περίπατο όλες οι διαβεβαιώσεις και οι εκκλήσεις να περιμένουν όλοι το πόρισμα Πολυβίου και να μην στήνουν λαϊκά δικαστήρια. «Υπάρχουν οι αρχές του κράτους, υπάρχουν οι θεσμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για να ερευνήσουν και για να αποδώσουν ευθύνες και εκεί που υπάρχουν μέχρι, όπως είπα, το ανώτατο επίπεδο και το ανώτατο επίπεδο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - αφού θέλουν κάποιοι να το ακούσουν, να το ακούσουν - θα αναλάβουν πλήρως και απόλυτα τις ευθύνες τους», έλεγε ο Πρόεδρος στις 15 Ιουλίου, καλώντας όλους να « χαμηλώσουν τους τόνους».
Αλλά, τελικά, οι αρχές του κράτους και οι θεσμοί «οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για να ερευνήσουν και για να αποδώσουν ευθύνες», είναι σεβαστοί μόνο αν έχουν βολική συμπεριφορά. Ο θεσμός της ερευνητικής επιτροπής Πολυβίου, ξαφνικά έχει υπερβεί τους όρους εντολής της. Γιατί; Επειδή είναι η πρώτη παρόμοια επιτροπή, που με σαφήνεια, με θάρρος, με αμεσότητα, χωρίς αδικαιολόγητη αργοπορία, χωρίς πολιτικές εκπτώσεις και σκοπιμότητες, υπέδειξε τις ευθύνες που εντόπισε και δεν δίστασε ούτε στιγμή να διατυπώσει μαζί με τα ευρήματα της και τις απόψεις που διαμόρφωσε έχοντας ενώπιον της όλα τα δεδομένα και τις μαρτυρίες.
Είναι αδιανόητο να είναι κατηγορούμενος ο κ. Πολυβίου επειδή επιτέλεσε αυτό το τεράστιο έργο άμεμπτα και, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια απογοητεύσεων, έδωσε ελπίδα και αξιοπρέπεια σε ένα λαό που παρακολουθούσε συνεχώς τη διάβρωση, τη σκοπιμότητα, την ανευθυνότητα, να κατατρώει την κυπριακή Πολιτεία. Είχαμε κι εμείς αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της έρευνας του. Ακριβώς γιατί άλλοι μας είχαν συνηθίσει να μασούν τα λόγια τους και να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Τώρα, οφείλουμε στον κ. Πολυβίου, συγχαρητήρια και σεβασμό. Το ίδιο οφείλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που τον διόρισε και μας ζητούσε να περιμένουμε το πόρισμα του για να μιλήσουμε. Λοιπόν, το πόρισμα είναι σαφέστατο. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μόνο μία επιλογή: Να κηρύξει πρόωρες εκλογές και να ζητήσει ανανέωση της εντολής του από το λαό. Μόνο έτσι μπορεί να ηρεμήσει ο λαός και το κράτος και να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Πολιτείας μπροστά στα άλλα τεράστια προβλήματα που είναι μπροστά μας. Κάθε άλλη ενέργεια θα είναι ασυγχώρητη.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: