Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Οι ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πραιτοριανοί...

Κανείς δεν αμφιβάλει για τον βασικό ρόλο της αστυνομίας και των οργάνων της όλων των βαθμίδων στην διαφύλαξη της κοινωνικής ασφάλειας. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την τιμιότητα και την πίστη τους στον όρκο που έδωσαν, αν βέβαια εξαιρέσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, που και αυτές είχαν την επιρροή πολιτικών προσώπων και έχω το δικαίωμα  να αναφέρω τα ονόματα των Ρωμαίου (ΠΑΣΟΚ), Μητσοτάκη (τότε ΝΔ) σαν υπεύθυνους ύποπτης συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων. Ο Έλληνας πολίτης σέβεται και εκτιμά τα όργανα της τάξεως, όπου και αν υπηρετούν αυτά, παραβλέποντας πταίσματά τους και δικαιολογώντας τα λόγω του νεαρού της ηλικίας και η γνώμη μας δεν επηρεάζεται από τα λεγόμενα και τις απόψεις της κάθε Παπαρήγα. Συγχωρούμε και τον υποβιβασμό τους  ακόμη και όταν τους βλέπουμε να εκτελούν χρέη υπηρέτη των πολιτικάντηδων. Αυτό που δεν συγχωρούμε σαν πολίτες είναι η συμπεριφορά συγκεκριμένων αστυνομικών που οι ίδιοι θέλουν να χαρακτηρίζονται σαν πραιτοριανοί, που δεν τιμούν τον όρκο τους και τον Έλληνα πολίτη αλλά ούτε και τους συναδέλφους τους, κομματικοποιημένοι μέχρι μυελού των οστέων τους, που έχουν σαν εργοδότη τους το ΠΑΣΟΚ και που καθήκον τους θεωρούν την καθ' οιονδήποτε τρόπο παραμονή του προδοτικού αυτού κόμματος στην εξουσία.  Αυτούς και μόνο αυτούς χαρακτηρίζουμε εμείς οι πολίτες ΜΠΑΤΣΟΚους, ρουφιάνους, ορντινάτσες κτλ. Μ' αυτούς τα έχουμε και να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν! Οδυσσεύς

133965_b
Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας  e-fylaka : Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται ανηλεή πόλεμο κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω κάποιων μεμονομένων περιστατικών βίας από πλευράς μελών των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαφύλαξη της κοινωνικής ασφάλειας, μέσω των ειδικών αποστολών που φέρνουν εις πέρας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με ξεκάθαρο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα και ασφάλεια. Τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας είναι επίσης εργαζόμενοι, μαστίζονται κι αυτοί από την ολέθρια οικονομική κρίση και μεμονωμένα επεισόδια διαφθοράς και αθλιότητας δεν πρέπει να αμαυρώνουν το σύνολο των σωμάτων αυτών, που χωρίς υπερβολή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ασφάλειας της χώρας.

“Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι της ΕΛΑΣ”
Οκτώβριος 2011
Β.Γ. Λαμπρόπουλος στο Βήμα
Η δράση περίπου 50 «μυστικών» αστυνομικών του επονομαζόμενου Τμήματος Ενημέρωσης της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκαλεί τα ερωτηματικά
και τους υπαινιγμούς για «κουκουλοφόρους της ΕΛΑΣ»! Το τμήμα αυτό με αστυνομικούς που φορούν πολιτικά αναλαμβάνει την επιτήρηση των διαδηλώσεων και κυρίως τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Επιπλέον, στο ίδιο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας λειτουργεί μια άλλη υποομάδα - με σχεδόν αυτόνομη δράση - αποτελούμενη από περίπου 25 άτομα που ονομάζεται «Ομάδα Πληροφοριών», με κύριο στόχο να παρεισφρύει στα στέκια των αναρχικών και να συλλέγει πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις τους.
Ωστόσο, όπως δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «σε καμία περίπτωση αυτοί οι αστυνομικοί δεν μετατρέπονται σε κουκουλοφόρους, ούτε συμμετέχουν στα επεισόδια. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι τέτοιο και να μην αποκαλυπτόταν σε λίγες ώρες…». Σημειώνεται ότι για την δράση των «κουκουλοφόρων αστυνομικών» πραγματοποιείται έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από τις καταγγελίες της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα.
Οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα λοιπόν με την κατανομή αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ, τον «έλεγχο» των κινητοποιήσεων αναλαμβάνει κυρίως το 3ο Τμήμα (Ενημέρωσης) της Κρατικής Ασφάλειας. Κύριος στόχος των αστυνομικών με πολιτικά είναι να στέκονται - χωρίς να γίνονται αντιληπτοί - σε κομβικά σημεία των διαδηλώσεων και να μεταφέρουν πληροφορίες στο επιχειρησιακό κέντρο για ύποπτες κινήσεις ατόμων, για περιστατικά που συμβαίνουν σε περιφερειακούς χώρους κλπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας των πληροφοριών, οι αστυνομικοί αυτού του τμήματος δεν επικοινωνούν με τους ασυρμάτους του συστήματος Tetra της ΕΛΑΣ αλλά κυρίως με τα κινητά τηλέφωνά τους.
Ακόμη, πολλές φορές προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν άτομα με σακκίδια κτλ. που μεταφέρουν βόμβες μολότοφ, τσεκούρια και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη η δράση της αυτόνομης «Ομάδας Πληροφοριών» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας με μυστικούς αστυνομικούς που έχουν μόνιμη απασχόληση την παρείσφρηση στους χώρους των αντιεξουσιαστών.
Όπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «πολλοί από αυτούς τους αστυνομικούς έχουν παρουσιαστικό και αμφίεση που παραπέμπουν σε μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων. Υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους και να μην αποκαλυφθεί η αστυνομική ιδιότητά τους. Οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι μερικές φορές εξαιρετικά χρήσιμες για τα σχέδια των αντιεξουσιαστών, για χώρους που χρησιμοποιούν για αποθήκευση μολότοφ κλπ. Γνωρίζουμε την ταυτότητα ενός μεγάλου ποσοστού των συμμετεχόντων στα επεισόδια όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση κατηγοριών εναντίον τους…».
Στο παρελθόν με τη δράση αντιεξουσιαστικών οργανώσεων ασχολείτο και μια αυτόνομη υπηρεσία - η επονομαζόμενη ομάδα OLAF - της ΕΥΠ που χρησιμοποιούσε σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως μικροκάμερες, συστήματα νυκτερινής παρακολούθησης κλπ. Επιπλέον σε παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων υπόπτων προχωρά η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος τηλεφωνικών υποκλοπών.
Από την άλλη πλευρά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι για τρεις βασικούς λόγους δεν ευσταθούν οι υπαινιγμοί ή οι κατηγορίες για αστυνομικούς - κουκουλοφόρους που πρωτοστατούν στα επεισόδια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν«πρώτον αυτοί οι υπαινιγμοί διατυπώνονται την τελευταία εικοσαετία κατ’ επανάληψη. Από τέτοιου είδους υπηρεσίες της ΕΛΑΣ πέρασαν αυτή την περίοδο τουλάχιστον 300 έως 500 αστυνομικοί. Είναι δυνατόν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ένας έστω από αυτούς να μην έβγαινε και να κατήγγειλε αυτή τη “μεθόδευση”; Να μην προχωρούσε σε σχετική καταγγελία κάποιος συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ; Επιπλέον υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος: οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ που γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων και τραυματίζονται δεν θα έπρεπε κι αυτοί να κατήγγειλαν ότι καίγονται και έχουν σοβαρά τραύματα από τους ίδιους τους συναδέλφους; Μπορεί να φαντασθεί κανείς ότι υπάρχει τέτοιου είδους ιδιότυπη αλληλεγγύη ή μαζική συμφωνία της… σιωπής στην ΕΛΑΣ;».
Επιπλέον οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι «αν προσέχει κανείς επί καθημερινής βάσης τις αναφορές σε δικτυακούς τόπους κι έντυπα αντιεξουσιαστών ουδείς αρνείται ότι αυτοί πρωτοστατούν στα επεισόδια και ποτέ δεν αναφέρουν ότι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις κουκούλες…».
Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Σπήλιος Κρικέτος «όποιος έχει σχετικά στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ομως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομπρέλα και πιο πυκνή ομίχλη από αυτούς τους ισχυρισμούς σε όσους πρωταγωνιστούν σε αυτά τα επεισόδια και τραυματίζουν τους συναδέλφους μου. Βοηθούν τους αντιεξουσιαστες να συνεχίσουν ανενόχλητοι την καταστροφική δράση τους…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: