Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Spiegel: Παιχνίδια πολιτικής προβολής στη πλάτη του ελληνικού λαού



 by Λουκάς



Σε σύγκριση με προηγούμενα άρθρα του, το γερμανικό SPIEGEL με το σημερινό άρθρο του αφήνει κατά μέρος τις υπερβολές και αποτυπώνει πλήρως τη πραγματικότητα όσον αφορά τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος. Εξηγεί πως δύο πολιτικοί άνδρες, αντίπαλοι μέχρι πρότινος για την Προεδρία του κόμματος τους, τελικά έγιναν οι στενότεροι συνεργάτες ενώ δεν παραλείπει να αφήσει ευθέως υπονοούμενα κατά του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας, Γιώργου Παπανδρέου υπό την έννοια πως "κρύβεται" πίσω από τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Έναν Ευάγγελο Βενιζέλο που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως τον "ταύρο των Αθηνών" αφού

σε περίπου όλες τις εκδηλώσεις του ο εκνευρισμός του είναι κάτι περισσότερο από διάχυτος. Το γερμανικό δημοσίευμα δημοσιοποιεί ορισμένες από τις πηγές του, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και άρθρο του δημοσιογράφου Κων/νου Ζούλα με τίτλο: "Η κίνηση ματ του Έλληνα Πρωθυπουργού".

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να "τιμωρήσει" εμμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο που του πριόνισε την καρέκλα μετά την εκλογική του ήττα. Σήμερα είναι και οι δύο εκτεθειμένοι εξηγεί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ίσως και πολιτικά "τελειωμένος".

Αυτό που έχει περισσότερο σημασία δεν είναι να ασχοληθούμε με το ποιος είναι τελειωμένος εκ των δύο ή τελικά τι πρεσβεύουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε, εμείς οι Έλληνες, πως ακόμη και τούτη την ώρα ξένα δημοσιεύματα αφήνουν υπονοούμενα (και όχι άδικα) πως στη χώρα μας οι πολιτικοί κοιτούν μέχρις και την ύστατη ώρα τη προσωπική τους προβολή αλλά και κανείς από εκείνους δεν θυσιάζει το προσωπικό του συμφέρον για το καλό του τόπου.

Ίσως υπάρξει κάποια αντίδραση τις επόμενες ημέρες από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου μιας και είναι ο άμεσα θιγόμενος. Σε αναμονή ανανέωσης λοιπόν αν και εφόσον απαντήσει κάποιος...

Έχοντας επίγνωση των όσων έχω γράψει που αποτελούν και προσωπικές παρατηρήσεις, παραθέτω πιο κάτω το άρθρο του γερμανικού SPIEGEL περίπου μεταφρασμένο ώστε να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματά σας:


Τίτλος: Ο "ταύρος της Αθήνας"
Πηγή: http://news247.gr/ellada/politiki/o_tauros_ths_athhnas.1425494.html

Με τον τίλο "Ο ταύρος της Αθήνας" αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το άρθρο εστιάζει στη σχέση του με τον πρωθυπουργό και πώς από το ρόλο του πιο σκληρού αντιπάλου έγινε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του.


Η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου του υπουργού Οικονομικών είναι τα στοιχεία που ώθησαν το Spiegel να χαρακτηρίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο "ταύρο της Αθήνας".


Ενώ είχε πάντα στο μυαλό του να καταστεί ο επόμενος ηγέτης της χώρας, η πολιτική του μοίρα έχει συνδεθεί άρρηκτα με εκείνη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ανέλαβε μάλιστα τον άχαρο ρόλο του επικεφαλής της λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς του ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό το υπουργείο Οικονομικών.

Ζητώντας εθνική ενότητα για τη μάχη κατά της ιστορικής και υπαρξιακής κρίσης στην Ελλάδα, κουνάει το δάχτυλό του σε όσους εναντιώνονται στο πρόγραμμα λιτότητας και τους ζητά να μην παίζουν με τη φωτιά γιατί διατρέχουμε τον κίνδυνο να καούμε από μόνοι μας.

Επιχειρώντας να τον περιγράψουν, οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται στη στάση του σώματός του από το βήμα της Βουλής.

Αποκλίνοντας σε μεγάλο βαθμό από το βήμα, το κεφάλι του βρίσκεται κατεβασμένο ανάμεσα στους ώμους του και μοιάζει με ταύρο που είναι έτοιμος να επιτεθεί.

Η υπομονή του, όπως σημειώνεται, φαίνεται να εξαντλείται. Έχει κουραστεί να πρέπει να εξηγεί ξανά και ξανά το οικονομικό χάος στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Ωστόσο, δεν αφήνει ποτέ το περιθώριο της αμφιβολίας ότι γνωρίζει το αντικείμενο και τι είναι καλό για τη χώρα.

Σωτηρία Παπανδρέου από τον αντίπαλο

Ένα μεγάλο τμήμα του άρθρου αφιερώνεται στη σχέση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και πώς από ανθυποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος έγιναν στενοί συνεργάτες.

Έτσι, υπενθυμίζεται ότι κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από αιώνιος ανταγωνιστής του πρωθυπουργού, βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι συντάκτες του άρθρου θα σχολιάσουν μάλιστα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν βρέθηκε ποτέ άλλοτε -ούτε τον Νοέμβριο του 2007 οπότε και διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- πιο κοντά στον προσωπικό του στόχο για ανάληψη της εξουσίας.

Παρατίθεται μάλιστα και μία γεμάτη περιφρόνηση φράση για τον διορισμό του ως αντιπροέδρου που εκφράστηκε από το ΛΑ.Ο.Σ. "Τώρα έχουμε δύο πρωθυπουργούς. Έναν για τα ευρωπαϊκά σαλόνια και έναν για να κάνει τη βρώμικη δουλειά στην Ελλάδα".

Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να τον ορίσει ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι αποτέλεσε μία έσχατη προσπάθεια από την πλευρά του πρώτου. Χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως σημειώνεται, θα είχε τελειώσει έως το καλοκαίρι.

Αυτό επειδή δεν θα μπορούσε από μόνος του να πείσει τους αριστεριστές μέσα στο κόμμα του προκειμένου να αποδεχτούν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου επέτρεψε στον εαυτό του να διασωθεί από τον πιο σκληρό του αντίπαλο, ενώ παράλληλα τον εξουδετέρωνε και τον ταπείνωνε πολιτικά.

Μαζί στις κρίσιμες ώρες της Ελλάδας

Αναφερόμενοι στη συνεργασία των δύο αντρών, οι συντάκτες αναφέρονται σε μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα που ενώθηκε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα.

O πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως η ήρεμη δύναμη, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών που περιγράφεται πιο δυναμικός.

"Η πολιτική του μοίρα είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Παπανδρέου. Ήταν μία κίνηση ματ από τον πρωθυπουργό", σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παρατηρεί πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είναι ποτέ ξανά επικεφαλής, επισημαίνοντας πως υποτίμησε το πρόβλημα της κρίσης και υπερεκτίμησε τον εαυτό του.

Δύσκολα θα βρεθεί ευκαιρία για προσωπική του διάκριση πια, καθώς οι πολίτες βάζουν στο στόχαστρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Η χαμένη αξιοπιστία

Οι πιέσεις που ασκεί για αποκρατικοποιήσεις είναι το στοιχείο που, κατά το Spiegel, δημιουργεί ένα πρόβλημα αξιοπιστίας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτό επειδή, όταν ήταν στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, αντιδρούσε σθεναρά στην πώληση του εθνικού αερομεταφορέα, σημειώνοντας ότι πρέπει να παραμείνει σε κρατικά χέρια.

Ενώ οι φήμες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει κουραστεί, ο Δημήτρης Δρούτσας υπογραμμίζει πως κανείς δεν τολμά να ζητήσει την παραίτησή του τη δεδομένη στιγμή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποτελεί απειλή για τον πρωθυπουργό, με το περιοδικό να σημειώνει πως τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του είναι ήδη γνωστά.

Τα ονόματα που παραθέτει είναι αυτά της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συζήτηση όμως για το διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δρούτσας, είναι εικονική, υπογραμμίζοντας πως ο πρωθυπουργός είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: