Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΑΧ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ


«Θα εφαρμόσουμε στην πράξη τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο», δήλωσε στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ Σταύρος Δήμας, και μένει να δούμε αν, επιτέλους, περάσουμε κάποτε στα έργα. Γιατί από λόγια, δια χειλέων μητρός πατρίδος, έχει χορτάσει ο χιλιοπροδομένος κυπριακός Ελληνισμός. Για επαναφορά λοιπόν του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στην πράξη από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, μίλησε ο Σταύρος Δήμας κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο.
Η ακριβής δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια
συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλαο Παπαδόπουλο, έχει ως εξής: «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, καθίσταται επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όχι μόνο να εφαρμόζεται, αλλά να φανεί ότι εφαρμόζεται και στην πράξη».

Εμείς να θυμίσουμε εδώ, πως η εγκατάλειψη του δόγματος του ΕΑΧ, με επικήδειο τον ενταφιασμό και αχρήστευση των συστοιχιών S-300 στην νότιο Κρήτη, δεν οφειλόταν πρωτίστως σε λόγους επιχειρησιακούς, όσο στην ηττοπάθεια και τουρκοφοβία των Αθηνών, λόγω των ισχυρών φοβικών συνδρόμων απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Το θετικόν: Είναι η πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια (όταν και σταμάτησαν οι κοινές ελληνο-κυπριακές ασκήσεις Νικηφόρος -Τοξότης), που Έλληνας υπουργός επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής στην πράξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). Ελπίζουμε, και μέσω της επανάληψης των κοινών ασκήσεων.

Το αρνητικόν: Επί χρόνια, γιατί οι κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή δεν υλοποίησαν αυτό που τώρα το πρωτοκλασάτο στέλεχός της και νυν ΥΠΕΞ εξαγγέλει; Ήταν τόσο δύσκολο; Έλειπαν ίσως τα μέσα;
Κύριε ΥΠΕΞ, κε Σταύρο Δήμα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις σας. Ναι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Κύπρος όμως, δικαιούται να είναι καχύποπτη, ένεκα των χρονίων ελλειμμάτων της πολιτικής του μικροαθηναισμού απέναντί της.
Η Κύπρος, σας άκουσε. Και θα περιμένει. Με την ελπίδα να γίνει επιτέλους κάτι. Έργοις... ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: