Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Παραγωγική και ουσιαστική φαίνεται να υπήρξε η επίσκεψη στην Αθήνα του Ισραηλινού ΥΦΥΠΕΞ Ντάνι Αγιαλόν, ο οποίος και είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο αντίστοιχα. Η επίσκεψη Αγιαλόν έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, καθώς η Κύπρος, αψηφώντας τις πολεμικές απειλές της Άγκυρας ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ και η Ελλάδα προτίθεται να προκηρύξει έρευνες, σε περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Να θυμίσουμε προκαταβολικά πως ο Ντάνι Αγιαλόν είχε πρωταγωνιστήσει πριν από δύο χρόνια στο διπλωματικό επεισόδιο που
οδήγησε τελικά στην ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ.
Ο Αγιαλόν δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας στη Μέση Ανατολή, κα στις συνομιλίες του στην Αθήνα εξετάστηκαν οι δυνατότητες για μετατροπή της Ελλάδας και της Κύπρου σε κέντρα μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. ''Θα συζητήσουμε για το πώς θα αναδείξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο σε κέντρα διανομής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της'' πρόσθεσε. Διευκρίνισε εδώ, πως η συνεργασία Τελ Αβίβ και Αθήνας στον τομέα της ενέργειας δεν θα έχει καμία επίπτωση στην Τουρκία.
Στα της ενέργειας φαίνεται πως εστιάστηκαν λοιπόν οι συνομιλίες, και σε κοινές δράσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, συζητήθηκαν και τα της αμυντικής συνεργασίας. Ο Ισραηλινός ΥΦΥΠΕΞ χαρακτήρισε δεδομένη την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, διευκρίνιζοντας πάντως, για ευνόητους λόγους, και εδώ, ότι η διμερής συνεργασία στοχεύει στο να "υπάρξει θετική συμβολή στην περιοχή και δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου".
Ήδη η Λευκωσία έχει προχωρήσει πιό πολύ στον τομέα αυτό, αφού βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Τελ Αβίβ για απόκτηση δύο εξελιγμένων πυραυλακάτων. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ προσανατολίζεται στην απόκτηση τουλάχιστον δύο μεγάλων μονάδων επιφανείας (φρεγατών), για ευνόητους λόγους. Η Ελλάδα, η μόνη από τις τρεις χώρες που διαθέτει φρεγάτες, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να τις χρησιμοποιεί στον Ινδικό ή τη Σομαλία γαι την καταπολέμηση της πειρατείας, αλλά ''απαγορεύεται'' αυτές να πλεύσουν στα κυπριακά ύδατα.
Ενώ υπάρχουν δηλαδή στην ελληνική πλευρά κάποια εργαλεία που χρειάζονται δραστικά προς υλοποίηση άξονα με Κύπρο και Ισραήλ, η Αθήνα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται φοβικά. Ελπίζουμε η επίσκεψη Αγιαλόν να συνιστά συμβολή στο ξεπέρασμα τέτοιων αναστολών, αφού γεωστρατηγικές  συγκυρίες που συνιστούν ευκαιρίες, δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα... ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: