Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ λέει το...ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης


Άκαιρη η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη επισημαίνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος σχολιάζει χωρίς περιστροφές την κατάσταση που επικρατεί στο πλειοψηφόν κόμμα
24 Νοε 2011 - 02:41
Picture 0 for Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ λέει το...ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Χατζηλίδη

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολιάζει τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος, με δηλώσεις του στη Voria.gr, θέτει ουσιαστικά υπαρξιακό ζήτημα για το πλειοψηφόν (κοινοβουλευτικά και μόνο πλέον...) κόμμα. Παράλληλα, εξηγεί γιατί θεωρεί βεβιασμένη την κίνηση Χρυσοχοΐδη να θέσει εαυτόν υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τονίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένας ακαθόριστος πολιτικός σχηματισμός, ένας χυλός, που δεν εκπέμπει ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό μήνυμα», λέει χαρακτηριστικά.

Πρέπει να ανοίξει ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ; «Αυτό που προέχει σήμερα είναι το αύριο της χώρας και όχι
του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή προέχει η ομαλή εκταμίευση της 6ης δόσης και η τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ είναι ανεπίκαιρη. Από εκεί και μετά πρέπει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες, που προβλέπουν εσωκομματικές εκλογές εντός έξι μηνών από τη λήξη της θητείας του προέδρου(11 Νοεμβρίου 2011), εφόσον δεν είναι πρωθυπουργός».

Συνεπώς, ήταν λανθασμένη η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη; «Με βάση το σκεπτικό που εξήγησα παραπάνω, παρότι προφανώς είναι θεμιτή η φιλοδοξία κάθε στελέχους, θεωρώ την πρόσφατη τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη βεβιασμένη και άκαιρη».

Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον Γ.ΠαπανδρέουΔεν εκτιμάτε ότι το κόμμα θα υποστεί συντριπτική ήττα;«Όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα, η δυναμική των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων είναι απρόβλεπτη και καθιστά την εκτίμησή σας καθόλου βέβαιη, παρότι σήμερα ακούγεται λογική. Πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό, εκτός αν ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου αποχωρήσει από μόνος του από την ηγεσία του Κινήματος».

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ένα κόμμα, που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό αλλά εφάρμοσε την πιο σκληρή λιτότητα που έχει γνωρίσει ο τόπος;« «Αυτό συνέβη γιατί, πέρα από τα σοβαρά λάθη που έγιναν, το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα τη σωτηρία της πατρίδας και ανέλαβε δυσανάλογο πολιτικό κόστος για τις δυνάμεις του και το παρελθόν του. Όμως, το μνημόνιο είναι και μία καλή αφορμή ώστε, επιτέλους, να ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος για την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό που θέλουμε να είμαστε. Κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόμμα ΠΑΣΟΚ, με την έννοια του συγκροτημένου κόμματος. Πρόκειται για έναν ακαθόριστο πολιτικό σχηματισμό, έναν χυλό, που δεν εκπέμπει ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό μήνυμα. Είναι επιτακτική η ανάγκη το Κίνημα να δείξει αντανακλαστικά πολιτικής ύπαρξης. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, να αποφασίσουμε τα συμφέροντα ποιων τάξεων εκφράζουμε, πώς θα υπηρετήσουμε αυτά τα συμφέροντα και σε ποια συμφέροντα θα είμαστε απέναντι».

Στη διαχρονική μάχη των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπαστεργίου κατατάσσεται στο λεγόμενο αριστερό - για άλλους βαθύ- ΠΑΣΟΚ.«Δεν αποδέχομαι την κατηγοριοποίηση και το δίλημμα "αριστερό ΠΑΣΟΚ" ή "εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ". Είμαι υπέρ του εκσυγχρονισμού αλλά κατά του μιμητισμού, υπέρ της πατρίδας, αλλά κατά της περιχαράκωσης, υπέρ των πολιτικών που προασπίζονται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Το μήνυμα είναι μάχη με τις συντεχνίες αλλά και πόλεμος με τους ραντιέρηδες που περιμένουν την επιστροφή στη δραχμή για να τα αγοράσουν όλα κοψοχρονιά», καταλήγει. VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: