Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία: Μικρό κυβερνητικό σχήμα με τεχνοκράτες



Ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καθώς και η κυβέρνησή του, η 63η μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες.
Νωρίτερα, μετά από δυόμισι ώρες συνάντησης με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μόντι είχε αποδεχθεί και τυπικά τη θέση του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης....

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις ΗΠΑ Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ’ Άγκατα.
Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στην Μπολόνια και υπουργός δικαιοσύνης η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων.
Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών και για εκείνο της Άμυνας ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα Σαν Πάολο, Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.
Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.
Οι υπουργοί, είναι συνολικά,13. O Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών. Πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου – πρόκειται επίσης για τεχνοκράτες.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι “η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα”.
Όπως τόνισε, το υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία της ιταλικής κυβέρνησης ορίστηκε για το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.
Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της νέας κυβέρνησης, ο Μόντι υπήρξε σαφής, τονίζοντας ότι “ο χρονικός ορίζοντας θα πρέπει να φθάνει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, μέχρι την άνοιξη του 2013″

Δεν υπάρχουν σχόλια: