Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Eργασιακή εφεδρεία εξπρές για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους


Eργασιακή εφεδρεία εξπρές για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους
Χρονοδιαγράμματα που προκαλούν τρόμο και μόνο στο άκουσμα θέτει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να τρέξει η διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που απέστειλε χτες προς όλα τα υπουργεία, τους δήμους, τις περιφέρειες, το ΙΚΑ και τις ανεξάρτητες αρχές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου 4024/2011 «περί κατάργησης κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εργασιακής εφεδρείας» θέτοντας τους ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Με την εγκύκλιο το υπουργείο καλεί όλες τις παραπάνω υπηρεσίες να εκδώσουν άμεσα τις
αποφάσεις για την κατάργηση των κενών θέσεων που διαθέτουν αλλά και να μεριμνήσουν ώστε να εκδοθούν μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2011 οι διαπιστωτικές πράξεις για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου και υπολείπονται από την σύνταξη έως δύο χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 27 αυτού του μήνα, τα υπουργεία, οι δήμοι, οι ανεξάρτητες αρχές και οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου και αορίστου χρόνου που κατοχυρώνουν πλήρη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2013, οι οποίοι θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα παραμείνουν εκεί μέχρι 24 μήνες και μετά θα συνταξιοδοτούνται.
Υπεύθυνες δηλώσεις για την προϋπηρεσία από τους δημοσίους υπαλλήλους
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε υπάλληλος που εμπίπτει στις παραπάνω διατάξεις, θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου υπεύθυνη δήλωση «για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης όχι μόνο στον φορέα που υπηρετεί, αλλά τυχόν συντάξιμη προϋπηρεσια που διαθέτει σε άλλους φορείς». Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί προϋπηρεσία που δεν θα αναφερθεί σε αυτήν την δήλωση δεν θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου όταν τελικά βγει στη σύνταξη μετά από δύο χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υπάλληλος έχει προϋπηρεσία σε άλλη δημόσια ή μη υπηρεσία και δεν την δηλώσει τότε μπορεί να αποφύγει την εργασιακή εφεδρεία (αφού δεν θα συμπληρώνει τα συντάξιμα χρόνια το 2013) αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παρατείνει τον εργασιακό του βίο αφού εκείνα τα χρόνια προϋπηρεσίας δεν θα μετρήσουν ποτέ στη σύνταξή του. Η άλλη του επιλογή είναι να δηλώσει όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει και να βγει στην εργασιακή εφεδρεία για 2 χρόνια με το 60% του βασικού μισθού του...   Iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: