Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση της δαπάνης για θέρμανση τουλάχιστον κατά 50% με τη χρήση πέλλετ. Επτά φορές μεγαλύτερη ζήτηση έχουν φέτος τα εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης


Το πέλλετ απειλεί την κυριαρχία του πετρελαίου 
   
Picture 0 for Το πέλλετ απειλεί την κυριαρχία του πετρελαίου
της Χριστίνας Τσερβελή

Στα ύψη εκτινάσσει η οικονομική κρίση τις πωλήσεις των εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης, όπως σόμπες αέρα, τζάκια και λέβητες, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πελλέτες.
Σε μια περίοδο που εξελίσσεται ο πόλεμος του πετρελαίου στις πολυκατοικίες της χώρας, η συγκεκριμένη επιλογή φαίνεται να προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές, καθώς συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά έναντι του πετρελαίου, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται σε ακριβότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές.
«Παρατηρείται τεράστια αύξηση στις πωλήσεις. Περίπου επτά φορές...
μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης σε σχέση με άλλες χρονιές», σημειώνει στη Voria.gr ο κ. Μαυρίδης Ιωάννης από την εταιρεία ECO ΗΕPHAESTUS, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των βιοκαυσίμων, προσθέτοντας ότι «με τις σημερινές τιμές πετρελαίου ένα νοικοκυριό θα μειώσει τη δαπάνη για θέρμανση τουλάχιστον 50% με τη χρήση πέλλετ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, για να πετύχει κανείς τη θερμογόνο δύναμη που δίνει ένα λίτρο πετρελαίου απαιτείται να καύσεις 2 κιλά πέλλετ. Ωστόσο, η οικονομική διαφορά διαπιστώνεται στο γεγονός ότι τα δύο κιλά πέλλετ κάνουν 0,55 λεπτά, ενώ το ένα λίτρο πετρελαίου κάνει ένα ευρώ.
Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης, η τιμή κινείται σε λογικά πλαίσια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το οικονομικό κέρδος που αποφέρει η χρήση πέλλετ έναντι του πετρελαίου αγγίζει το 50%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα τιμών κινείται και το κόστος συντήρησης των προϊόντων αυτών καθώς είναι κάτι το οποίο κάποιος, ως έναν βαθμό, μπορεί να το κάνει και μόνος του.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρίδης, το κόστος εγκατάστασης ενός τζακιού, μιας σόμπας αέρα ή ενός λέβητα σε μια μέση κατοικία των 100 τ.μ. ανέρχεται στα 1.200, 1.500 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα, με την απόσβεση να έρχεται σε δύο χρόνια από τη στιγμή που ένα νοικοκυριό θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο θέρμανσης.
Παράλληλα, εκτός από οικονομικό, η χρήση πέλλετ επιφέρει και οικολογικό όφελος, καθώς «είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και η βιομάζα δεν εξαντλείται στη φύση, σε αντίθεση με το πετρέλαιο το οποίο είναι σε συγκεκριμένη ποσότητα».
Στην Ελλάδα, παρά το οικονομικό και οικολογικό όφελος που προσφέρει η χρήση πέλλετ, παρατηρούνταν μέχρι πρόσφατα μία επιφυλακτικότητα των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα αυτά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες οι καταναλωτές εδώ και αρκετά χρόνια προτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
«Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Σκανδιναβία παρατηρείται μερίδιο αγοράς πάνω από 50%, ενώ η εξάπλωση του πέλλετ έγινε συνειδητά ως επιλογή του καταναλωτή και όχι εξαιτίας της αύξησης τιμών του πετρελαίου ή της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο κ. Μαυρίδης.
Αντίθετα στην Ελλάδα, σημειώνει ο ίδιος, οι αναστολές ξεπεράστηκαν λόγω οικονομικής κρίσης καθώς αποδεικνύεται ότι είναι μία πάρα πολύ συμφέρουσα λύση, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται στην αναζήτηση και υιοθέτηση φτηνότερων πηγών θέρμανσης, εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο του πετρελαίου. VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: