Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο εθνικός ρόλος του Αντώνη Σαμαρά


  Όσοι συναντούν τελευταία τον Αντώνη Σαμαρά, σχηματίζουν την εντύπωση ότι κάτι έχει αλλάξει. Τον βρίσκουν αισθητά πιο «άνετο», εμφανώς πιο σίγουρο και περισσότερο αισιόδοξο. Τον Αντώνη, έλεγε στενός φίλος του, «τον τρέφουν οι εκλογές». Το γεγονός ότι μπήκαμε στη τελική ευθεία προς τις εκλογές, αλλά και η «προσχώρηση» των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Λοβέρδος) στο χρονοδιάγραμμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είναι φυσικό να δημιουργούν καλό κλίμα στη Συγγρού. Αυτό το κλίμα ενισχύεται και από τη «θολή» εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, αφού ακόμα και αυτοί που δεν επιθυμούσαν άμεσα εκλογές, τώρα φαίνεται ότι κατανοούν την επιμονή του Αντώνη Σαμαρά.

«Δύο μήνες και τέλος», είπε πρόσφατα από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έχοντας πλέον και την «σύμφωνη γνώμη» των ερωτωμένων στη δημοσκόπηση «τάσεις» της MRB. Η μεταστροφή της κοινής γνώμης υπερ των εκλογών «ανακουφίζει» τη Συγγρού. Ωστόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει συναίσθηση των δυσκολιών που θα συναντήσει με το ξημέρωμα της επομένης των εκλογών. Η πρωτιά μπορεί να είναι-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- εξασφαλισμένη, αλλά η αυτοδυναμία παραμένει ζητούμενο επί του οποίου εξυφαίνονται διάφορα σενάρια. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει-αν και δεν επανήλθε- ότι στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδιζε με αυτοδυναμία, θα πηγαίναμε σε εκλογές μέχρι… τελικής αυτοδυναμίας. Συναισθανόμενος τα πραγματικά δεδομένα ως προς την κατάσταση της χώρας,...
γνωρίζοντας τις διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ,  και έχοντας επίγνωση της ευθύνης που επωμίζεται ο ηγέτης του πλειοψηφούντος κόμματος, δεν πρόκειται αναφέρουν οι πληροφορίες να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα. Πράγματι ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει να δίνει μάχες αλλά και την κατάλληλη στιγμή να επιδεικνύει πολιτικό ρεαλισμό. Ενδεικτική η στάση του στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Τον ίδιο ρεαλισμό, επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του, θα επιδείξει και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, θα κερδίσει τους αναποφάσιστους και θα αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης. Ωστόσο ξέρει ότι η «συνεργασία» είναι πάνω στο τραπέζι. Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ; Ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική. Άλλωστε, όπως λένε, οι συχνές μεταλλάξεις του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν τον καθιστούν αξιόπιστο εταίρο. Όσο για την άλλη εκδοχή, το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις αντιδράσεις «ιστορικού χαρακτήρα», εγείρεται ένα ζήτημα: «Με ποιο ΠΑΣΟΚ». Μπορούμε, υποστηρίζουν στη Συγγρού, «να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Παπακωνσταντίνου;».
Στη Συγγρού αποφεύγουν να δώσουν συνέχεια σε μια συζήτηση που θεωρούν ότι εξ αντικειμένου δεν αφορά τη βάση του κόμματος. Ήδη οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ «μετριοπαθών» και «σκληρών» έχουν πέσει, ενώ μετά τις γιορτές ετοιμάζονται να ανακοινωθούν και οι πρώτες λίστες με ονόματα υποψηφίων. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει τηλεφωνήσει στους περισσότερους, ενώ τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας χειρίζεται προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς. Κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι, έναν εκ των οποίων, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα επισκεφτεί στο Πεντάγωνο.
Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επαναφέρει τα χαμόγελα στη Συγγρού. Το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα, παρά κάποιες επιφυλάξεις που έχουν σχέση με την αδυναμία διείσδυσης στους νέους ψηφοφόρους και τα ποσοστά που δεν αποτυπώνουν θετική ψήφο. Ωστόσο η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και η εμφανής δυσλειτουργία της κυβέρνησης, θεωρείται ότι θα στρέψει τους ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Η ανασφάλεια θα λειτουργήσει υπέρ μας λένε και αφήνουν να εννοηθεί ότι σ’ αυτό θα επικεντρωθεί και η καμπάνια, που κατά κύματα θα αρχίσει να «τρέχει» στις αρχές Φεβρουαρίου. Χάρης Παυλίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: