Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οριστικό το ρήγμα στην Ευρώπη


 Σε 23 χώρες περιορίζεται η αλλαγή στη Συνθήκη, που αποφασίστηκε στη χθεσινή δραματική Σύνοδο Κορυφής. Τι προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο

Picture 0 for Οριστικό το ρήγμα στην Ευρώπη
Δεν κατάφεραν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από μία 10ωρη δραματική συνεδρίαση, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία των 17 χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν οι αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, δηλαδή 23 από τις συνολικά 27. Εκτός της συμφωνίας δήλωσαν πως θα μείνουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, συμφωνήθηκε ένα «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» με ιδιαίτερα αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις για όσα κράτη-μέλη δεν συμμορφώνονται με...
τις διατάξεις.
Μέσω διμερών δανείων, οι ευρωπαϊκές χώρες θα ενισχύσουν το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 με «προίκα» 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο απορρίφθηκε η πρόταση για μετατροπή του ESM σε τράπεζα, μετά την άρνηση της Γερμανίας.
Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη για σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ελλείμματα μέχρι 0,5%, εκτός από όσες χώρες έχουν χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ, ενώ οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.
Τέλος, αποφασίστηκε η απόρριψη του αιτήματος για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, με τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδέχονται πως θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» σύμφωνα με τους κανόνες που έχει το ΔΝΤ.
Για να δείτε την ανακοίνωση των αρχηχών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης πατήστε εδώ.
Σαρκοζί: Μόνοι μας θα σώσουμε το ευρώ
Εμφανώς εκνευρισμένος ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε η Βρετανία για την αλλαγή των συνθηκών, συμπληρώνοντας πως η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012. «Θα σώσουμε μόνοι μας το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει «θετικό αποτελέσμα» τις αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
«Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται σήμερα και το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής συμφωνίας για την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ.

Η Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να αρχίσουν στις 11:00, ενώ θα ακολουθήσει το Γεύμα Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.   VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: