Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τὸ facebook καὶ ὁ Τοτός

                                                                                                    από το «Στράβων Αμμασεύς»
Καλά τώρα, το πιστέψαμε!
Το facebook μπήκε λέει υπό επιτήρησιν για τα επόμενα 20 χρόνια, επειδή παρουσιάστηκαν κενά ασφαλείας. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουμε;



Ας δούμε ένα τυχαίως επιλεγμένο σχετικό άρθρο στο διαδίκτυο:


«Τα κενά ασφαλείας που συνεχώς αποκαλύπτονται κατά τη λειτουργία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Facebook ανάγκασαν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να κατηγορήσει το δίκτυο για παραπλανητικές τεχνικές.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφύγει τα 20 χρόνια συστηματικής παρακολούθησης, το Facebook προχώρησε σε... συμβιβασμό και πλέον οι χρήστες από μόνοι τους θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους και όχι το ίδιο το δίκτυο!

Συγκεκριμένα, το Facebook υποχρεούται να ζητά στο εξής τη συγκατάθεση των χρηστών για να κάνει αλλαγές στις επιλογές ασφαλείας, ενώ οφείλει να μπλοκάρει την πρόσβαση στο υλικό κάποιου χρήστη όταν περάσουν 30 ημέρες μετά τη διαγραφή του λογαριασμού του.

Τέλος, κάθε δύο χρόνια για την επόμενη 20ετία, ο διαδικτυακός κολοσσός θα υπόκειται σε ελέγχους που θα πιστοποιούν ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της FTC, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα των δεδομένων των χρηστών.»
Πηγή

Η δική μας άποψις.
Το Facebook δεν μπήκε σε επιτήρησι. Έψαχνε τρόπο για να δημιουργήσει την αφορμή ώστε να μπεί τάχα μου-τάχα μου σε επιτήρησι.
Πλέον δηλαδή έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να παρακολουθούνται τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα.
Ας μην νομίζει ο αναγνώστης ότι είναι δύσκολο να γίνει η παρακολούθησις λόγω των εκατομμυρίων εγγραφών. Τίποτα δεν είναι δύσκολο την σημερινή εποχή. Είναι ζήτημα μιας απλής γλώσσας SQL και μερικών δευτερολέπτων προκειμένου να εξαχθεί η οποιαδήποτε πληροφορία από τα καταχωρημένα δεδομένα των χρηστών.

Υπάρχει βεβαίως και το προηγούμενο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου η φήμη για τις παρακολουθήσεις της Στάζι ήταν μεγαλύτερη από το πραγματικό γεγονός, αφού με την πτώση του καθεστώτος βρέθηκαν πολύ λιγότεροι φάκελοι από όσους περίμεναν να βρουν, όμως θεωρώ ότι αφενός αυτή η θεωρία περί Στάζι είναι απλοποιημένη, αφετέρου εκτιμώ ότι σήμερα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και ότι η μαζική παρακολούθησις είναι πλέον εφικτή.

Ήδη, εδώ και λίγο διάστημα, Facebook, Skype, BlackΒerry παρακολουθούνται με νόμο από το FBI.


«Με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ευκολότερα τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, γράφουν σήμερα οι New York Times.»
Βήμα

Μήπως όμως και στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο;
Τάχα μου παρακολουθούνε το διαδίκτυο για την προστασία μας από δήθεν απόπειρες αυτοκτονιών. Και με αυτό το πρόσχημα, όπως και με πρόσχημα της υποθέσεις πορνογραφίας, παρακολουθούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Εδώ

Καλό το παραμύθι λοιπόν για τις κλεμμένες φωτογραφίες του ιδρυτού του Facebook και το κενό ασφαλείας, αλλά αυτότο παραμύθι δεν έχει δράκο. Ουσιαστικῶς προσπαθούν να μας περάσουν την αντίληψιν ότι νοιάζονται για το καλό μας και γιαυτό το καλό παρακολουθούν κάθε μας «κλικ». Εἶναι απλοί κλικοβλεψίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: