Σελίδες

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Πολιτικοί της ατάκας»

του Μιχάλη Ιγνατίου

Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και συμβαίνουν ύποπτα, περίεργα και ακαταλαβίστικα πράγματα, πρέπει να παρακολουθούμε με περισσή προσοχή και να μελετούμε τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν γίνεται τίποτα τυχαία στην Τουρκία, οι πολιτικοί της οποίας και εννοούν ότι δηλώνουν, και δρουν και αντιδρούν πάντα βάση σχεδίου. Αντίθετα, οι δικοί μας στη Λευκωσία και την Αθήνα είναι «χύμα», και επιδοκιμάζω τον συνάδελφο που τους χαρακτήρισε «πολιτικούς της ατάκας», αφού νοιάζονται μόνο να εξασφαλίσουν θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα. 
Οι απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τους Τούρκους πολιτικούς, δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι στοχευμένες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αν και το τελευταίο διάστημα στέλλονται μηνύματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και προς το Ισραήλ, με το οποίο -όταν υπάρξουν πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες- θα επιχειρηθεί να...

τα «ξαναβρούν». 
Το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή για «σιωπή» στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, διότι οι Τούρκοι φροντίζουν να δείχνουν τον βρόμικο εαυτό τους στην Κύπρο. Αυτός που έχει ξεπεράσει σε προκλητικότητα όλους τους συναδέλφους του, είναι ο αρμόδιος για θέματα Ε.Ε. υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς, που βρέθηκε αρχικά στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν ως μεταφραστής για να εξελιχθεί σε δελφίνο και να προτάσσει τον εαυτό του ως τον πιθανό αντικαταστάτη του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Ο τελευταίος, κτυπημένος από πολλές ασθένειες, μπορεί να αναγκαστεί στο σύντομο μέλλον να αποσυρθεί από την πολιτική. Και εάν αποχωρήσει θα ακολουθήσουν πολλές αλλαγές στη γειτονική χώρα. Οσοι γνωρίζουμε τον κ. Μπαγίς από τα χρόνια της Αμερικής, είμαστε βέβαιοι πως θα παίξει σημαντικό ρόλο, διότι -κακά τα ψέμματα- και προσόντα έχει και πολλές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες διατηρεί. Θα έλεγα ότι είναι «εγκριμένος». 
Όταν, λοιπόν, απειλεί ο κύριος αυτός, πρέπει να αναλύουμε τα λόγια του, για να καταλήγουμε και στα ορθά συμπεράσματα. Η απουσία απειλών κατά της Ελλάδας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αλλαγή στάσης απέναντί της. Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να θεωρούν την Ελλάδα απειλή, ακόμα και αν τους παραδώσει όλο το Αιγαίο. Αλλά έχουν «σιωπήσει» για δύο λόγους: 
- Πρώτον, λόγω της δειλίας να ορίσει η Ελλάδα ΑΟΖ, μία κίνηση που θα έβαζε μπουρλότο και θα δημιουργούσε προβλήματα στους Τούρκους, και Δεύτερον, επειδή έχουν στρέψει αποκλειστικά την προσοχή τους προς την Κύπρο και γενικά τη Μεσόγειο. 
Η δήλωση του κ. 
Μπαγίς ότι η Τουρκία για χάρη της ένταξης της στην Ε.Ε. δεν εγκατέλειψε ποτέ και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη “Βόρεια Κύπρο”, την οποία θεωρεί εθνική υπόθεση”, ελπίζω ότι θα ξυπνήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους υπολοίπους Κυπρίους πολιτικούς, οι οποίοι -ως να κυνηγούνται από μαύρη κατάρα- καταφέρνουν να κάνουν τα εύκολα δύσκολα, και έχουν το μοναδικό προτέρημα να γεμίζουν την κανάτα και να την κλοτσούν καταστρέφοντας ότι δημιούργησαν. 
Οι έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖκαι η πολύ μεγάλη πιθανότητα τα ευρήματα να είναι πραγματικός θησαυρός, έχουν εξοργίσει τους Τούρκους και το αποδεικνύουν όλες οι κινήσεις του πολιτικού της κόσμου. Είναι και η πρώτη φορά που θα πιστέψω την φράση του Βρετανού πρωθυπουργού, στην διάρκεια της δεύτερης εισβολής, ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί όμηρος της Κύπρου... ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Πρόσφατα διορίστηκε Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τους υδρογονάνθρακες. Στην ομάδα συμμετέχουν και δημόσιοι υπάλληλοι. Ερώτηση: Θα πληρώνονται «έξτρα» από το Δημόσιο γιά τις συμβουλές τους; Ας μας ενημερώσει κάποιος... Πάντως, διάβασα με προσοχή τις απόψεις περί «εθνικού συμφέροντος» και έφριξα κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Την περασμένη εβδομάδα και μετά από πέντε μήνες που ελήφθη η απόφαση, πληροφορηθήκαμε ότι ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος και νυν υψηλόμισθος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα συμβουλεύει τον κ. Υπουργό για 15 μήνες και θα εισπράξει πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. υπουργός θα μπορούσε να έχει τις ίδιες «συμβουλές» δωρεάν. Ακόμα ένα προεδρικό λάθος. 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις της κ. Πραξούλας, έχει την εντύπωση πως η κ. υπουργός ξεχνά ότι σύμμαχος της Κύπρου στο θέμα της ενέργειας είναι το Ισραήλ... Ας της θυμίσει ο κ. Χριστόφιας πως η Τουρκία είναι και σήμερα κατοχική δύναμη, και ότι η Βρετανία ήταν και είναι απέναντι στα συμφέροντα της Κύπρου. Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: