Σελίδες

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Επ' ευκαιρία του χθεσινού Τρίτου Ετήσιου Μνημοσύνου του Μεγάλου μας Τάσσου Παπαδόπουλου...


ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ |στην Σημερινή

Ένας γενναίος άντρας έφυγε


Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέρασε χθες το κατώφλι της Ιστορίας, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου. Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο κυπριακός λαός αποχαιρέτησε τον ακούραστο μαχητή, τον τίμιο πολιτικό, το φλογερό πατριώτη και τον αυθεντικό άνθρωπο. Ο δυναμικός και μεστός επικήδειος λόγος του Βάσου Λυσσαρίδη προκάλεσε συγκίνηση και έστειλε σαφή πολιτικά μηνύματα. 
«Μια μεγάλη προσωπικότητα, που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας», τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, προκαλώντας το δυνατό και ...
παρατεταμένο χειροκρότημα, όσων παρέστησαν στην κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου. 
Ανυπολόγιστη απώλεια χαρακτήρισε το θάνατο τού τέως Προέδρου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, υπογραμμίζοντας ότι μια από τις ελάχιστες ορθές φωνές για το εθνικό μας θέμα έσβησε. Με λόγια που σκόρπισαν συγκίνηση και φανέρωσαν την ανθρώπινη πλευρά του Τάσσου Παπαδόπουλου απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον πατέρα της η Αναστασία Παπαδοπούλου. Όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους αγώνες του Τάσσου Παπαδόπουλου για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν την ιστορική φράση που χρησιμοποίησε λίγο πριν από το δημοψήφισμα, ότι παρέλαβε κράτος με διεθνή αναγνώριση και δεν θα παραδώσει κοινότητα.

ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
«Όρθιος στη ζωή και στο θάνατο»

«Ένας γενναίος έφυγε όρθιος. Όρθιος στη ζωή και στο θάνατο. Όρθιος μπροστά στις απειλές και αντιξοότητες». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. «Μια μεγάλη προσωπικότητα, που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας», τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή για να παραμείνει ζωντανός στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού. Δίνοντας διαβεβαίωση προς τον εκλιπόντα ότι ο αγώνας στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του θα συνεχιστεί, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος θρηνεί έναν άξιον της πατρίδος τέκνον. Και ο Ελληνισμός συμμετέχει στο θρήνο για την απώλεια.
«Φίλε Τάσσο. Ο λαός δεν σου παραχωρεί άδεια απουσίας, ωσότου λεύτεροι σεργιανίσουμε στα λεύτερα αγαπημένα τοπία. Όσο το συρματόπλεγμα της ντροπής θα διχοτομεί την αξιοπρέπεια και τα χώματά μας, όσο η κατοχική σημαία θα συνοδεύει στον ξύπνιο τους εφιάλτες μας, έχοντας τώρα νικήσει το θάνατο μαζί με τη στρατιά των συναγωνιστών σου, με τον Μακάριο σημαιοφόρο, με τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη θα ανατρέψουμε το σκηνικό», είπε συγκινημένος.
Ο λαός θυμάται έντονα, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, την τελευταία παρακαταθήκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων, επισημαίνοντας πως ήταν σαφής η διαπίστωση του εκλιπόντος, πως «το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και ότι υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η «μέση λύση» δεν συνιστά τη σωστή απάντηση».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Υπηρέτησε με πάθος την Κύπρο»

Απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ο εκλιπών έγραψε με τη δράση του μια πολύ πλούσια και αγωνιστική ιστορία. Μια ιστορία που στενά συνδέεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και την πολυτάραχη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε σημαντικές στιγμές της ζωής και της δράσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, τονίζοντας ότι από τον πολιτικό στίβο πιστά και με πάθος υπηρέτησε την Κύπρο και το λαό μας, ξεχωρίζοντας για την επιμονή και τη σταθερότητα στις απόψεις του, για τον τεκμηριωμένο λόγο του, για την παρρησία και την ειλικρίνεια με την οποία διατύπωνε τις θέσεις του, τις οποίες και αγωνιζόταν για να γίνουν ζωή και πράξη. «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ποτέ δεν δίσταζε να διατυπώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, ανεξάρτητα του τι υποστήριζε η κοινή γνώμη και ποιο ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα. Εξήρε, επίσης, την προσφορά του τέως Προέδρου στα οικονομικο-κοινωνικά πράγματα του τόπου. 
Συνεχίζοντας, είπε ότι παρότι ιδεολογικά και πολιτικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανήκε στο χώρο του Κέντρου, το κοινωνικό του όραμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι δύο τους είχαν ανοικτή, ειλικρινή και πολύ ανθρώπινη επαφή και συνεργασία.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«Άνθρωπος με Α κεφαλαίο»

Χαρακτηρίζοντας τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως μοναδική προσωπικότητα της πατρίδας μας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι μια από τις ελάχιστες ορθές φωνές για το εθνικό μας θέμα έσβησε. «Οι ελπίδες πως στην κατάλληλη στιγμή, αν χρειαζόταν, θα συνήγειρε και θα συσπείρωνε τα πλήθη για αποτροπή επικίνδυνης λύσης, εξανεμίστηκαν. Οι ανησυχίες αρχίζουν να μας κυκλώνουν», τόνισε ο Μακαριότατος.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν, όπως είπε, πολιτικός επιπέδου και αυθεντικός άνθρωπος. Επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του και δεν ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης. Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «η εμμονή του Τάσσου Παπαδόπουλου σε αρχές και η άρνησή του να υπόσχεται στο λαό πράγματα ανέφικτα, αντισυνταγματικά ή επικίνδυνα για την ασφάλεια του τόπου, του στοίχησαν την Προεδρία στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές». Αναφερόμενος, εξάλλου, στη ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι η εντιμότητά του, το μεγαλείο της αξιοπρέπειάς του, η ευθύτητά του, η καθαρότητα της σκέψης του, η εσωτερική του ευγένεια, το ακίβδηλο, απέριττο και δωρικό του χαρακτήρα του τον ανέδειξαν ως τον κατ’ εξοχήν Άνθρωπον (με Α κεφαλαίο) της εποχής μας.
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
«Σε ευχαριστούμε…»

Με πόνο ψυχής και απέραντη θλίψη αποχαιρέτησε τον φίλο και συναγωνιστή Τάσσο Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. «Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την πατρίδα με συνέπεια, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια, με σοφία, σύνεση, αγωνιστικότητα και διεκδικητικότητα, θυσιάστηκε για την πατρίδα, παρόλο που κάποιες στιγμές λοιδορήθηκε και παρεξηγήθηκε», τόνισε ο Μάριος Καρογιάν. Συγκινημένος ευχαρίστησε τον εκλιπόντα. «Σ’ ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας κληροδότησες».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ
«Όχι στην υποταγή»

«Φεύγεις, αγαπημένε Πρόεδρε και φίλε, σε μια στιγμή που καθιστούσε αναγκαία την παρουσία του καθαρού πολιτικού λόγου σου. Και τώρα που η φωνή του για πάντα σίγησε, ας σιγήσουν οι φωνές εκείνων που υπερβαλλόντως τον αδίκησαν και που αδίκως τον πίκραναν», ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και συνεργάτης του τέως Προέδρου Χριστόδουλος Πασιαρδής στον αποχαιρετιστήριο λόγο του.
Ως άνθρωπος και ως πολιτικός, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήταν αλάνθαστος και άμεμπτος, σημείωσε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι ουδέποτε διεκδίκησε αυτόν τον ανούσιο τίτλο, που αναιρεί την ανθρώπινη ιδιότητα. «Διεκδίκησε, όμως, και άσκησε το δικαίωμα να αρνείται την υποταγή σε ευτελείς σκοπιμότητες και να αποδέχεται τη συμφιλίωση με ηχηρές παραδοξότητες», συμπλήρωσε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Καλό ταξίδι, παπά μου…»

Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα η κόρη του τέως Προέδρου, η Αναστασία Παπαδοπούλου, αποχαιρέτησε τον πατέρα της, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αυτή και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της θα ακολουθούν πάντα το δρόμο που αυτός χάραξε. «Στο καλό, αγαπημένε μας πατέρα. Καλό σου ταξίδι. Μην ανησυχείς για μας. Εμείς θα ακολουθούμε πάντα το δρόμο που εσύ μας χάραξες και θα τον φωτίζουν οι σκέψεις, οι πράξεις, η ιστορία και η αξιοπρέπειά σου», είπε. 
Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας Παπαδοπούλου, η Αναστασία ανέφερε ότι εάν ο πατέρας της άκουγε όλα αυτά που λέγονταν χθες για εκείνον, θα τα έβρισκε υπερβολικά, περιττά και αχρείαστα. «Ποτέ δεν γύρεψες ή χρειάστηκες την αναγνώριση, ποτέ δεν επιδίωξες την ηρωοποίηση, ποτέ δεν σε ενδιέφερε να είσαι απλά αρεστός. Ο Τάσσος, ο άγνωστος φίλος μας, ο άγνωστος φίλος του κάθε ανώνυμου πολίτη, ο άνθρωπος που έδρασε και έζησε στη βάση αρχών και αξιών, εχθρός της αδικίας, πολέμιος του παράλογου, ένας πατριώτης ακλόνητος, το περήφανο παιδί της Κύπρου», ανέφερε συγκλονισμένη η κόρη του εκλιπόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: