Σελίδες

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο πρωθυπουργός-μαρινέτα ξαναμίλησε....


Λ. Παπαδήμος: Αν χρειαστούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα τα λάβει
Τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου αναμένεται να απειλήσει η ψήφιση των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για τον προϋπολογισμό του 2011, αλλά και τα σκληρά μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Αν χρειαστούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα τα λάβει» είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλητές του. Άλλωστε στις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι τα νέα μέτρα θα τα λάβει η κυβέρνησή του, γεγονός που προβληματίζει τόσο τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, όσο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο που δεν επιθυμεί να χρεωθεί και άλλες δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό... κόστος, ενόψει της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Τόσο το πολυνομοσχέδιο, όσο και το νέο φορολογικό, που θα έρθουν για ψήφιση αρχές του νέου έτους θα περιλαμβάνουν νέα σκληρά μέτρα, τα οποία –παρότι αποκρύπτεται – αποτελούν προϋπόθεση για να κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση. Ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί σε μια τέτοια περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπολογίζει τις αντιδράσεις στελεχών του που ανήκουν στην λαϊκή δεξιά, αλλά και στην εκλογική του βάση, η οποία έχει διαπαιδαγωγηθεί ακούγοντας για άλλο μίγμα πολιτικής και αντίθεση στα νέα μέτρα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τη ΝΔ με την ψήφιση του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κορυφαίοι υπουργοί – που αποτελούν και τους «δελφίνους» - θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα. Βουλευτές ωστόσο προτίθεται να καταψηφίσουν, όπως αναμένεται να πράξουν και συνάδελφοί τους της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή της κυβέρνησης Παπαδήμου, πιτρέπει άλλωστε κάτι τέτοιο, μεταφέροντας το κόμμα στο εσωτερικό των κομμάτων που τη στηρίζουν, καθώς στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ουδείς βουλευτής θα θελήσει να φανεί λιγότερο ευαίσθητος από τον διπλανό του, ιδίως αν είναι στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς αυτή τη στιγμή στην Ιπποκράτους δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο, ενώ όποτε ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να συγκαλέσει το λεγόμενο παρα-υπουργικό συμβούλιο, συναντά αντιδράσεις που παίρνουν σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.

Η πτώση του ΛΑΟΣ στις δημοσκοπήσεις θέτει επίσης τον Γιώργο Καρατζαφέρη ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για την τακτική που θα ακολουθήσει στην ψήφιση των νέων μέτρων. Ιστορικά άλλωστε, από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αποχωρούν τα μικρότερα κόμματα, αν και στην πολιτική κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του.

Κρίσιμες συναντήσεις
Υπό το πρίσμα αυτό, αλλά και από το γεγονός ότι η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δύσκολα θα καταστεί βιώσιμη, οι συναντήσεις που θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς, αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα. Ο κ. Παπαδήμος, αφού γίνει δεκτός από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιθανότατα αύριο, θα συναντηθεί αμέσως μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ πιθανότατα θα συνομιλήσει και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την τρόικα, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη χώρα μας.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Ο κ. Παπαδήμος ανήσυχος από τις απαιτήσεις των δανειστών ,αλλά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ,ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Με την έλλειψη πολιτικού κέντρου στο Μέγαρο Μαξίμου – μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως εντάθηκαν οι ρυθμοί για την στελέχωση του πρωθυπουργικού γραφείου – και με τους υπουργούς να επιθυμούν να εμφανίζονται αρεστοί ενόψει των εκλογών, το κυβερνητικό έργο είναι κατά κοινή ομολογία σχεδόν μηδαμινό. Εντός της εβδομάδος μάλιστα ίσως συνέλθει και το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα ακριβώς την επιτάχυνση του έργου.

Επιστολή Γιούνκερ

Την κατάσταση αναμένεται να περιπλέξει η επιστολή που σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr θα αποστείλει στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ. Η επιστολή του κ. Γιούνκερ είναι απαντητική στις επιστολές που απέστειλαν στους δανειστές οι κ. Λ. Παπαδήμος, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ θα αναφέρει πως το Μνημόνιο δεν είναι αναθεωρήσιμο από ελληνικής πλευράς
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: