Σελίδες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Μαρκουλή – Κλίντον. Δηλώσεις Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών


Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Το κυπριακό, θέματα που αφορούν στην άσκηση της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες που διεξάγει για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της και περιφερειακά ζητήματα, ήταν στην ημερήσια διάταξη της 45λεπτης περίπου συνάντησης που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η αμερικανίδα ομόλογός της, Χίλαρι Κλίντον.
Σε δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, στην οποία ανέδειξε το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδίως με τη νέα προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.
«Είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με κύριους άξονες το κυπριακό, τις συνομιλίες, το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε. και ασφαλώς το θέμα των υδρογονανθράκων και το θέμα της συνεργασίας με τη Noble Energy και την
αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ. Μπορώ να πω ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ φιλική και παραγωγική. Αναδείξαμε από πλευράς μας τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες της και με άλλες χώρες της περιοχές, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας της όλης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την αμερικανίδα ομόλογό της για την στάση αρχής που έχει τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας για τη στάση αρχής που έχει τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην ΑΟΖ μας. Είναι μία θέση την οποία η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν, γιατί είναι θέμα αρχής από το οποίο δεν μπορούν να αποστούν».
Αναφορικά με το κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε το Χίλαρι Κλίντον για τις συνομιλίες, τις δυσκολίες που υπάρχουν εξ αιτίας των τουρκικών υπαναχωρήσεων που δείχνουν απομάκρυνση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και ζήτησε την άσκηση της επιρροής της αμερικανικής κυβέρνησης προς την τουρκική πλευρά.
 «Υπήρξε μία ευρεία στήριξη των θέσεών μας και μία έκφραση επιθυμίας να επιλυθεί το κυπριακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατανοούν όμως τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και τις οποίες ανέπτυξα σ’ ότι αφορά το θέμα των συνομιλιών», είπε η υπουργός Εξωτερικών.
 Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ανέφερε ότι επισήμανε στην κ. Κλίντον ότι «από δικής μας πλευράς θέλουμε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί πρόοδος το συντομότερο. Βεβαίως, παρουσίασα και με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ανέδειξα το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άσκησης επιρροής προς την τουρκική πλευρά, για να επανέλθουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξα όλες τις περιπτώσεις όπου η τουρκική πλευρά έχει απομακρυνθεί από τη συμφωνημένη βάση και προχωρούν σε προτάσεις οι οποίες κατευθύνονται προς δύο ξεχωριστά κράτη και σε μία συνομοσπονδιακή διευθέτηση».
 Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν ηγέρθη από καμία πλευρά θέμα διορισμού ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κυπριακό.
«Όπως γνωρίζετε η διαδικασία των συνομιλιών είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και βεβαίως αυτό το οποίο ζητούμε και το ζητήσαμε και σήμερα, είναι η στήριξη των ΗΠΑ για τη συνέχιση των προσπαθειών για τη λύση του κυπριακού και η άσκηση επιρροής προς την Τουρκία και την τουρκική πλευρά για να παραμείνουν εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτή είναι η δική μας παράκληση και νομίζω ότι το μήνυμα έχει γίνει πολύ κατανοητό».
 Στο ζήτημα την κυπριακής προεδρίας, η υπουργός ανέφερε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μίας ιστορικής σημασίας ευκαιρία για προώθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων. «Διαβεβαιώσαμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει αυτό το ρόλο με την αντικειμενικότητα και τον ηγετικό χαρακτήρα που επιβάλλει αυτός ο ρόλος. Αναφέρθηκα στις κύριες προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας και η υπουργός ήταν πολύ υποστηρικτική για την ανάληψη της προεδρίας εκ μέρους της Κύπρου».
Τέλος ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης το Μεσανατολικό, την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και τις απαραίτητες συνεργασίες που πρέπει να υπάρξουν για την επίτευξη σταθερότητας και προόδου σε όλα αυτά τα θέματα». Ελληνικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: