Σελίδες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κάτι αλλάζει στην Τρόικα..



Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αλλαγή προς το χειρότερο στη στάση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που απασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα. 
Άρθρο-ανταπόκριση του κ.Μ.Ιγνατίou



Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι εμφανίζονται πιο σκληροί από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν έπαιζαν μόνον το ρόλο των «κακών» - ήταν εξαιρετικά αρνητικοί, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση τους ομολόγους τους του ΔΝΤ. Αρκετές φορές, οι...
 Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δημιούργησαν προβλήματα στον κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος συνέχιζε να είναι ο «καλός» της τρόικας, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε επειδή πίστευε πως οι εντολές του Ντομινίκ Στρος Καν ίσχυαν και με τη νέα κατάσταση στο ΔΝΤ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατά την τελευταία κάθοδό του στην Αθήνα, όσοι τον συνάντησαν ομολόγησαν πως...

«ήταν ένας άλλος άνθρωπος».

Οι λόγοι δεν είναι ακόμα γνωστοί και ο καθένας μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει. Η πρώτη υπόθεση είναι ότι διακατέχεται από εκνευρισμό επειδή όλο και περισσότερο ακούγεται η φράση για «το λάθος φάρμακο» που εισηγήθηκαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Τον τελευταίο καιρό, ο κ. Τόμσεν αναγκάζεται να απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και το οποίο φαίνεται ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Εάν αυτοί που τον αμφισβητούν ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, άλλωστε είναι από τους τεχνοκράτες που αντιμετωπίζουν αφ' υψηλού τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι η αμφισβήτηση προέρχεται και από τα μέλη του Δ.Σ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην έδρα που εκπροσωπεί η Βραζιλία, στην οποία μερικές φορές ασκήσαμε και εμείς οξύτατη κριτική, αλλά και από έδρες που εκπροσωπούν άλλες μεγάλες χώρες. Και είναι σημαντικό να τονιστεί -και ας ληφθεί και ως αυτοκριτική- ότι η έδρα της Βραζιλίας δεν υπερέβαλε πάντα, όταν έθετε το μείζον θέμα της λανθασμένης φόρμουλας που επιλέχθηκε για την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι εάν η κατάσταση είχε κάπως ομαλοποιηθεί μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης, θα τρίβαμε τα μάτια μας με τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ, το οποίο ανέλαβε στα μέσα του περασμένου μήνα ο κ. Ρεζά Μογκατάμ, ο οποίος επιθυμεί να περιορίσει το προσωπικό που προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μία θεωρία -την ενστερνίζονται και άλλα ανώτερα στελέχη του Ταμείου- σύμφωνα με την οποία τα διάφορα τμήματα πρέπει να στελεχώνονται από αξιωματούχους που αντιπροσωπεύουν άλλες ηπείρους.

Ο κ. Μογκατάμ φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι επειδή το ΔΝΤ θα αναμειχθεί ακόμα βαθύτερα στα προβλήματα της Ευρωζώνης, οι αξιωματούχοι που θα αναλάβουν τις υποθέσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν ουδεμία σχέση με τις 17 χώρες που την αποτελούν.

«Αναζητεί νέο αίμα», είπε πηγή του ΔΝΤ που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης και ανάλυσής του...

greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: