Σελίδες

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση για τον Πόντιο Καρδινάλιο Βησσαρίωνα από τον Εύξεινο Πόντο Νυρεμβέργης


 Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης έκλεισε φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Εύξεινος Πόντος». Και για να τα γιορτάσει δεόντως ετοίμασε φέτος διήμερες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο (29 & 30 Οκτωβρίου 2011).


Τις εκδηλώσεις αυτές φυσικά παρακολούθησε στη Νυρεμβέργη ο πρόεδρος του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ" Σωτήρης Ξώγνος και φυσικά μας μεταφέρει όσα έγιναν. Σ' αυτούς τους δύσκολους για όλους καιρούς, τέτοιες εκδηλώσεις μας δίνουν την δυνατότητα να σκύψουμε και να αναψηλαφήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας, ενθυμούμενοι τους πρωτεργάτες αυτών των συλλόγων, τη πορεία τους μέσα στο χρόνο και το πολιτιστικό έργο που άφησαν πίσω τους.

Τα 35χρονα περιελάμβαναν διάφορες εκδηλώσεις και μια από αυτές ήταν μια ομιλία για την ζωή και το έργο του Καρδινάλιου Βησσαρίωνα στην γερμανική γλώσσα, με κύριο ομιλητή τον μελλοντικό ιερέα της ενορίας του Απόστολου Παύλου της Νυρεμβέργης Dr. Martin Petzold, που είναι εκτός των άλλων επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Βύρτζμπουργκ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Δημήτρης Λαμπρόπουλος ζήτησε από τον κ. Ξώγνο να... προλογίσει τον ομιλητή και να αναφέρει επί τροχάδην την περίοδο της ζωής του Βησσαρίωνα. Ο οποίος σαν λεγάτος του πάπα επισκέφτηκε αποδεδειγμένα δυο φορές τη Νυρεμβέργη, το 1456 και 1460 και προσπάθησε να ξεσηκώσει τον Γερμανό αυτοκράτορα και τους ευγενείς σε μια Σταυροφορία εναντίον των Οθωμανών, που όμως τελικά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Ξώγνος δώρισε στον Σύλλογο Ποντίων ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον Πόντο του National Geographic.

Στην συνέχεια ο ομιλητής Dr. Martin Petzold, αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους έκανε μια αναφορά στην ζωή του Βησσαρίωνα. Ο Πόντιος Βησσαρίωνας ξεκίνησε από φτωχική οικογένεια της Τραπεζούντας, με την φιλομάθειά του κατάφερε να λάβει μια μεγάλη μόρφωση και πριν το ταξίδι στην Ιταλία ήταν ήδη αρχιεπίσκοπος Νίκαιας. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και παρ' όλο τα υψηλά του αξίωμα δεν υπήρξε ποτέ αλαζόνας. Η αφήγηση του Dr. Martin Petzold για την δράση του έβαλε τους παρευρισκόμενους στο θρησκευτικό πνεύμα της εποχής του 15ου αιώνα. Ακόμα έγιναν αναφορές για τα θρησκευτικά ρεύματα της εποχής, αναφέρθηκαν μεγάλοι της εκκλησίας π.χ. Γρηγόριος Παλαμάς, Φώτιος ο ιερός κτλ.

O Dr. Martin Petzold ανέλυσε πολλές από τις διαφορές της θρησκευτικής προσέγγισης μεταξύ της Ανατολής και δύσης, την Σχολαστική δογματική ανάλυση στην Δύση, με βάση την Διαλεκτική του Αριστοτέλη που πήραν οι Δυτικοί από τους Άραβες. Σ' αυτό βέβαια οι Ορθόδοξοι είχαν να αντιτάξουν στο ότι και τον Αριστοτέλη γνώριζαν καλλίτερα, αλλά στην θρησκευτική τους φιλοσοφία χωρούσε και ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης. Έγινε μια εισήγηση που χώρος της θα μπορούσε να ήταν ένα αμφιθέατρο φιλοσοφικής ή θεολογικής ενός Πανεπιστημίου. Η όλη εκδήλωση πλαισιωνόταν και από οπτικό υλικό, προσφορά του συλλόγου αδελφοποίησης «ΦΙΛΟΣ». Στα παράξενα της προβολής ήταν ότι στο Τορόντο υπάρχει σταθμός του υπογείου σιδηροδρόμου Bessarion Station, όπως ακόμη και σεληνιακός κρατήρας που φέρει το όνομά του. Οι διήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης έκλεισαν την Κυριακή με ποντιακό πρόγραμμα από τους Ματθαίο Τσαχουρίδη και Αλέξη Παρχαρίδη που βρέθηκαν στη Νυρεμβέργη για την γιορτή του συλλόγου. Το κλου της βραδιάς φυσικά ήταν η απ’ ευθείας σύνδεση με την Λέσχη Ποντίων Καβάλας μέσω διαδικτύου και η πρόθεση αδελφοποίησης των δυο συλλόγων.

Πηγή: Εβδόμη

Αναρτήθηκε από Theophilos Kotsidis στο e-Pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια: