Σελίδες

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Βενιζέλος στον Σαμαρά


Παγίδα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση που θα ακολουθήσει αυτή του Παπαδήμου, επιχειρεί να στήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η παγίδα αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Κι αν κάποιοι πίστεψαν ότι ο Βενιζέλος είναι ανόητος όταν λέει ότι είναι εξουθενωμένος και σκέπτεται να παραιτηθεί, κάνουν λάθος. Σκοπός του είναι να φορέσει «καπέλο» το πιο δύσκολο μέρος του Μνημονίου, στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές αμέσως μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Ευ. Βενιζέλο. Όπως ειπώθηκε, δεν συζήτησαν για νέα μέτρα το 2012. Είπαν ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα εξειδικευτούν τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο. Αν θυμάστε το Μεσοπρόθεσμο είχε γενικές περιγραφές των οικονομικών πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος. Ότι άλλα μέτρα δε θα υπάρξουν και μόνο όσα...
προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο που, όμως, κανείς δεν είχε καταλάβει τι ψηφίζει.
Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, δεν είναι… νέα είναι τα «κρυφά» του Μεσοπροθέσμου, τα οποία αποκαλύπτονται ωστόσο από την έκθεση της τρόικας που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα (δείτε γι αυτήν στη συνέχεια)
Μπορεί να μην έχει μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, έχει όμως, περικοπές δαπανών και άλλες απίστευτες προβλέψεις για μισθούς και συντάξεις που θα αγγίξουν τα 30 δις ευρώ.
Αν δεν καταλάβαμε καλά, όταν περνούσε το Μεσοπρόθεσμο, είχε τέτοια μέτρα. Και τώρα ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Δεσμεύτηκαν με το Μεσοπρόθεσμο να φέρουν την Ελλάδα ανάποδα και θα φύγουν από την εξουσία για να εφαρμόσει ο Σαμαράς αποφασισμένα μέτρα;
Ντροπή.
Μέτρα …29 δισ. θέλει το ΔΝΤ μέχρι το 2014!!!
Έκθεση – σοκ για την Ελλάδα των επόμενων ετών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αν και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη -κυρίως στην υπερβολική φορολόγηση- εντούτοις μας ετοιμάζει «κοστούμι μέτρων ύψους 29 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Η έκθεση συνοδεύει την έγκριση της δόσης των 2,2 δισ. ευρώ και έχει ένα σημείο που επιβεβαιώνει όλα όσα γράφονται για μαύρη τρύπα πάνω από 3 δισ. ευρώ για την οποία θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 6% φέτος (πριν λίγες εβδομάδες προέβλεπαν 5,5%) και για 3% του χρόνου. Ο Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα δε μίλησε για νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, ωστόσο, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Το γεγονός και μόνο ότι το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Ελλάδας την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.
  • Ο Τόμσεν και πάλι δεν μίλησε για νέα φορολογία, επέμεινε στην επιτυχία του PSI τονίζοντας πως μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ομως, στην έκθεση περιγράφονται οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα αν θέλει να φτάσει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητά να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ φέτος επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα και 8 δισ. ευρώ του χρόνου μέσω κατάργησης των φορο-απαλλαγών και του χαρατσιού στα ακίνητα (4 δισ ευρώ).
  • Εδώ είναι το σοκ. Η κ. Λαγκάρντ ζητά περικοπές στις συντάξεις, στις κύριες αλλά και τις επικουρικές. Στόχος η δαπάνη να μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ.
  • Ζητά να ανοίξει και πάλι το εργασιακό με παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, προφανώς με ευέλικτες μορφές εργασίας, μισθολογικές συμβάσεις πείνας, επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λπ. «Ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». Αυτό λέει η έκθεση ανοίγοντας και επίσημα το θέμα της μείωσης των κατώτατων αμοιβών. Σου λένε, αφού η Πορτογαλία έχει 430 ευρώ κατώτατο μισθό εσείς γιατί να έχετε πάνω από 600;
  •  Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
  • Προβλέπεται ύφεση 5,5% – 6% για το 2011 και 2,7 – 3% για το 2012.
    Ολα αυτά τα ωραία ζητά να εφαρμοστούν το ΔΝΤ, το ίδιο που μας έλεγε ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος και θα μας έβγαζε δύο – τρία χρόνια από την ύφεση. Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: