Mεσάζοντες, υπουργοί, καταγγελίες, «μεταφορείς»
Της Ιωαννας Mανδρου
Σε τουλάχιστον δύο υπουργούς, οι οποίοι μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία κατονομάζονται, διαβίβαζαν «επιθυμίες» για τους χειρισμούς συγκεκριμένων υποθέσεων, αναφέρονται στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα μετά τους βαρύτατους υπαινιγμούς που διατύπωσαν για ποικίλες παρεμβάσεις στο έργο τους.
Οι κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από δικαστικές πηγές, στα συμπληρωματικά υπομνήματα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, που μετέφεραν σε αυτούς «επιθυμίες, ενοχλήσεις και δυσαρέσκειες, πολλών -μεταξύ των οποίων και υπουργών»-, για έρευνές τους, δίχως, ωστόσο,... οι ίδιοι να χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές παρέμβαση στο έργο τους.
Κι ενώ στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν μνημονεύουν ούτε ένα περιστατικό προσωπικής παρέμβασης υπουργού η άλλου κυβερνητικού στελέχους -που να τους «ενόχλησαν» οι ίδιοι ή με «εξουσιοδοτημένα» πρόσωπα-, καταγράφουν με λεπτομέρειες υποδείξεις από δικαστικούς παράγοντες, ακόμα και ανώτατου βαθμού, αλλά και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, με τους οποίους συνεργάστηκαν στο πλαίσιο των ερευνών τους για υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος.
«Εντός κι εκτός»
Κάνοντας αναφορά σε ονόματα διαφόρων προσώπων, οι οικονομικοί εισαγγελείς περιγράφουν πώς αυτοί έφθαναν στο γραφείο τους για να τους μεταφέρουν την «ενόχληση κάποιων από έρευνές τους», ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνουν ως «μεσάζοντες» και έναν άνδρα δημοσιογράφο, αλλά και δικηγόρους, που ενδιαφέρονταν για κάποιες -συγκεκριμένες- υποθέσεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις «υποδείξεις» που αποδίδουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες εντός κι εκτός Δικαιοσύνης -ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια-, οι ίδιοι τις προσδιορίζουν στην επίσπευση κάποιων ερευνών, σε διαφωνίες για ενέργειές τους και σε έντονες επικρίσεις για χειρισμούς τους, οι οποίοι δεν έβρισκαν κάποιους σύμφωνους...
Ωστόσο, αν οι υποδείξεις των ανωτέρων τους η άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων μπορούν να εκληφθούν ως παρεμβάσεις, δικαστικές πηγές στο ανώτατο δικαστήριο εξέφραζαν σοβαρότατες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι είναι νόμιμες ενέργειες, που αποτελούν καθημερινότητα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Δικαστική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν αναφέρει προφορικά κάποια περιστατικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε και τον προϊστάμενό τους, αντεισαγγελέα κ. Νικ. Παντελή, τα οποία όμως δεν είχαν αξιολογηθεί ως παρεμβάσεις στο έργο τους, ούτε οι ίδιοι τα επανέλαβαν στο αρχικό τους υπόμνημα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί η υπόθεση «λήξασα» και η συμπεριφορά τους να χαρακτηριστεί «παρορμητική» από τον κ. Φ. Μακρή, που διενεργεί τη σχετική έρευνα - αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, που ενόχλησε αφάνταστα τους δύο εισαγγελείς,
Εκτός από ονόματα «μεσαζόντων» αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, στα συμπληρωματικά τους υπομνήματα, οι οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν και τις υποθέσεις που είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον εκείνων που τους πλησίασαν, δίχως ωστόσο, όπως λένε, να τους επηρεάσουν στο έργο τους ή να λάβουν υπόψη τους τα όσα έφθαναν στα αυτιά τους.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, από την αρχή των καταγγελιών τους κάνουν λόγο για τρεις υποθέσεις, που βρέθηκαν, όπως λένε, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών -και υπουργών-, όλες με οικονομικό αντικείμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται και η γνωστή υπόθεση της διερεύνησης καταγγελιών πρώην στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, που ακόμη βρίσκεται σε πλήρη έρευνα.
Ζητούνται προφορικές διευκρινίσεις
Σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκονται και την επόμενη εβδομάδα οι έρευνες για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων, για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Μετά την υποβολή, προχθές, από τους ίδιους, δύο πολυσέλιδων συμπληρωματικών υπομνημάτων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρής έχει ήδη καλέσει εκ νέου, τη Δευτέρα, σε εξηγήσεις τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και θα αναλάβει στη συνέχεια το σύνθετο έργο της αξιολόγησης και όσων έχουν γράψει, αλλά και όσων θα πουν προφορικά.
Το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι όσα αναφέρονται στα δύο υπομνήματα δεν συνιστούν «απτές» αποδείξεις για παρεμβάσεις στο έργο τους, αλλά περιστατικά -ορισμένα από αυτά- που επιδέχονται διαφορετικές αναγνώσεις, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα επιχειρήσει με τις προφορικές διευκρινίσεις, που έχει ήδη ζητήσει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αξιολογώντας το σύνολο των εξηγήσεών τους από την πρώτη στιγμή που κατήγγειλαν παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για ποικίλα οικονομικά συμφέροντα, ώς το πρώτο υπόμνημά τους, όπου δεν ανέφεραν ούτε ονόματα ούτε άλλα στοιχεία, ο κ. Μακρής θα αξιολογήσει τα δεδομένα, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια των ερευνών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων εισαγγελικών παραγόντων, δεν αποκλείεται η υπόθεση να δρομολογήσει νέες έρευνες είτε στην κατεύθυνση της διερεύνησης όσων οι οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν στα συμπληρωματικά πορίσματά τους, είτε στην κατεύθυνση της αναζήτησης τυχόν ευθυνών για μη τεκμηρίωση των αρχικών τους καταγγελιών και, κυρίως, των βαρύτατων υπαινιγμών τους για ποικιλώνυμα συμφέροντα που επιχείρησαν παρέμβαση στο έργο τους.
Αξιώνουν «αποδείξεις και ονόματα»
Ιωαννα Mανδρου
Εντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης μετά τους βαρύτατους υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο τους που διατύπωσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς σε έγγραφο για την αντικατάστασή τους, αλλά και τις μετέπειτα εξελίξεις, που δημιούργησαν εντυπώσεις για παρασκηνιακές κινήσεις και εσπευσμένο «κλείσιμο» της υπόθεσης. Στον Α.Π. οι περισσότεροι διατύπωναν τη θέση πως η όλη υπόθεση, «αν δεν ξεκαθαρίσει πλήρως και προς πάσα κατεύθυνση», θα «πλήξει καίρια την εικόνα της Δικαιοσύνης κλονίζοντας την όποια εμπιστοσύνη έχουν ακόμα οι πολίτες στην αμεροληψία των δικαστικών αρχών».
Με γνώμονα τη θέση, πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου την αξία των αποδείξεων, αλλά και την ουσία της νομιμότητας και της αλήθειας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι μέσα στη Δικαιοσύνη που αξίωναν αποδείξεις και ονόματα από τους δύο συναδέλφους τους, αλλιώς έκαναν λόγο για συμπεριφορά που δεν «συνάδει με το εισαγγελικό ήθος».
Πάντως, μετά την υποβολή και των συμπληρωματικών υπομνημάτων και τις όποιες εξελίξεις προκληθούν στη συνέχεια, ο φάκελος της υπόθεσης θα απασχολήσει και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου θα αποστείλει υπηρεσιακό ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να επανεξετάσει την παραμονή και των δύο στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων, από τις οποίες τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου