Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εθνικός στόχος η χρεοκοπία;


Ο Κλεισθένης γράφει.

Τα πιθανά σενάρια που αφορούν την κυβέρνηση, το πολιτικό μας σύστημα και το μέλλον της χώρας είναι δυσοίωνα.
Οι προτεινόμενες επιλογές είναι τελικά δύο.
Ή φτωχοποίηση ή χρεοκοπία.
Αυτά έχουν να μας προτείνουν οι «εθνοσωτήρες» πολιτικοί μας αλλά και οι «ισότιμοι» εταίροι μας στην ΕΕ.
Οι πολίτες ευρισκόμενοι σε σύγχυση αναρωτιούνται τι να στηρίξουν, την παραμονή μας στο ευρώ με φτωχοποίηση και ταυτόχρονο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ή μια χρεοκοπία με τα όσα δυσάρεστα αυτή κουβαλάει.
Η τρόικα των Αθηνών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) θέτουν την παραμονή μας στην ΕΕ και το ευρώ σαν εθνικό στόχο. Η τρομοκράτηση των πολιτών για τις άσχημες εξελίξεις που θα έχει η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα πιάνει τόπο. Στις δημοσκοπήσεις ... φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παραμονής μας στην ΕΕ και το ευρώ. Υπάρχει φυσικά και ένα περίπου 30% που θέλει την επιστροφή στην δραχμή. Εκείνο που δεν μας παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών δλδ ποιοι τάσσονται υπέρ της δραχμής; Ποιες ηλικίες; Με ποιο μορφωτικό επίπεδο κτλ.
Κανένα κόμμα της Αθηναϊκής τρόικας δεν θέλει έλεγχο τους χρέους δλδ πόσα, σε ποιους χρωστάμε και για ποιο λόγο πήραμε αυτά τα δάνεια. Υπάρχουν «λερωμένες» φωλιές;
Το καυτό ερώτημα πάντως των ημερών είναι: θα προλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου να μετατρέψει τα δάνεια σε ενυπόθηκα και κάτω απ’ το Αγγλικό δίκαιο ή θα πέσει;
Αν πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου ποιος θα την ρίξει;
Το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται γιατί στην ουσία είναι συνέχεια της δικής του κυβέρνησης του μνημονίου και έχει τους ίδιους στόχους με αυτούς που προπαγανδίζουν τα μεγαλοστελέχη του.
Θα την ρίξει το ΛΑΟΣ. Ούτε θέλει ούτε μπορεί, είναι μικρής δύναμης κόμμα.
Θα την ρίξει η ΝΔ; Αν η ΝΔ άρει την στήριξή της υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι η κυβέρνηση να στηριχτεί στο ΠΑΣΟΚ και πιθανόν στις ψήφους του ΛΑΟΣ αφού υπάρχει η δυνατότητα με τις έδρες που κατέχουν στην βουλή. Αυτό βέβαια σήμερα δεν είναι εφικτό. Στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν αντιδράσεις και ίσως διάσπαση μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη. Το ΛΑΟΣ βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται και ψάχνει τρόπο να αποδεσμευτεί απ’ την συγκυβέρνηση εκτός αν ο χρόνος της συγκυβέρνησης επιμηκυνθεί πολύ, τόσο ώστε να επιβεβαιωθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του ΛΑΟΣ στις πολιτικές εξελίξεις όμως δεν προτίθεται αν ρίξει την κυβέρνηση.
Η δεύτερη περίπτωση είναι αποσύροντας η ΝΔ την στήριξή της να πέσει η κυβέρνηση και να χρεωθεί τα όσα δυσάρεστα συμβούν. Κάτι τέτοιο θα ήταν κόλαφος για τη ΝΔ κι αυτό το ξέρουν άρα δεν πρόκειται να αποσύρουν την στήριξή τους απ’ την κυβέρνηση. Θα είναι μέσα αλλά και έξω, συμπολίτευση αλλά και αντιπολίτευση.
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρόκειται να πέσει
Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι ότι θα γίνει η φτωχοποίηση, η μετατροπή των δανείων σε ενυπόθηκα και διακρατικά, θα υπαχθούν τα δάνεια στο Αγγλικό δίκαιο και μετά θα χρεοκοπήσουμε (ή θα μας χρεοκοπήσουν). Οπότε γιατί μας βάζουν το δίλλημα φτωχοποίηση ή χρεοκοπία αφού και τα δύο θα γίνουν όπως πάμε; Απλά απειλούν με άμεση χρεοκοπία για να προλάβουν να επιβάλουν την φτωχοποίηση και όλα όσα την συνοδεύουν.
Όσον αφορά την επιστροφή ή όχι στην δραχμή δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα. Αν δεν γίνει τώρα αποφεύγοντας τα όσα δυσάρεστα προανέφερα τότε ίσως γίνει αργότερα με ή χωρίς την  θέλησή μας.

Διαβάστε περισσότερα: http://ideoxoros.blogspot.com/2012/01/blog-post_10.html#ixzz1j3qrTViy

Πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/2012/01/blog-post_9781.html#ixzz1j7Pd5vzj

Δεν υπάρχουν σχόλια: