Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό


Ηττηθήκαμε στο Green tree. Οι διαβουλεύσεις έφεραν πολυμερή διάσκεψη

Οι διήμερες διαβουλεύσεις στο Greentree ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο κ. Μπαν ανακοίνωσε εξάλλου την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης περί τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου.
Ο ΓΓ στη δήλωσή του, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο Greentree, έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια. Είπε ότι ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες των δύο ημερών ήταν εντατικές, επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος.

Σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και «τα Ηνωμένα ΕΘνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο ΓΓ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Σήμερα ο Ειδικός μου Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο...
Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Μπαν.
Πρόσθεσε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον Ειδικό μου Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου».

«Σε αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Εχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μπαν.
Στη δήλωσή του, ο κ. Μπαν τόνισε ότι τα ΗΕ είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο ΓΓ αφού ευχαρίστησε τους κυρίους Χριστόφια και Ερογλου για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνομιλίες στο Greentree, υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη επιστολή του στους δύο ηγέτες είχε επισημάνει ότι οι συνομιλίες έφτασαν στην τελική τους φάση και ότι οι διαβουλεύσεις στο Greentree αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής ακριβώς της φάσης που οδηγεί σε πολυμερή διάσκεψη και τελική συμφωνία. 

Χριστόφιας
Με την επανάληψη της διαπίστωσης ότι δεν δικαιολογείτο η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος στο διάστημα των 2,5 μηνών μεταξύ των δύο συναντήσεων στο Greentree, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στου Κύπριους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την ανάγνωση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα.

«Τα έχουμε σημειώσει σε επιστολή μας προς τον Γενικό Γραμματέα και σε συνάντηση μαζί του. Κάναμε επίσης ξεκάθαρο ότι, σε περίπτωση που θα επιτευχθεί πρόοδος, αυτή θα πρέπει να είναι σημαντική και να επιλύει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και τότε να συνεχίσουμε – όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας – την πιθανότητα διεθνούς διάσκεψης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτά έγιναν ξεκάθαρα «και βρίσκουν τη θέση τους στη σημερινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα κατά το διήμερο, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας έμεινε 6-7 ώρες με τους ηγέτες.
«Εγιναν πολλές συζητήσεις, χωρίς και πάλι να σημειωθεί πρόοδος. Οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τα θέματα της διακυβέρνησης, όχι μόνο στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες και τον εναέριο χώρο», είπε.

Σε σχέση με το περιουσιακό, εξήγησε ότι σε όλες τις συζητήσεις το θέμα συνδέεται με το εδαφικό και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Γενικό Γραμματέα γιατί σε όλες του τις παρεμβάσεις, καθώς και η ομάδα του, τονίζουν τη διασύνδεση μεταξύ τους.
«Δόθηκαν εντελώς εκπρόθεσμα κάποια στοιχεία από την τουρκική πλευρά, τα οποία μπορείτε να βρείτε και στο internet», είπε, προσθέτοντας σε αυτό και τη μη εκπλήρωση της δέσμευσης των πλευρών για σύσταση επιτροπής, η οποία θα συζητούσε με τρόπο εμπιστευτικό συγκεκριμένα στοιχεία.

«Δυστυχώς η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε. Το θέμα παραμένει και στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα οι δύο πλευρές πρέπει σε 15 ημέρες να ανταλλάξουν συγκεκριμένα και σημαντικά στοιχεία που αφορούν το περιουσιακό και να συζητήσουν ταυτόχρονα και το εδαφικό. Οχι κατ’ ανάγκη να παρουσιάσουν χάρτες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι "δεν είναι αυτό που ζητούμε".

«Ζητούμε τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βασική μας απαίτηση για τις εδαφικές προσαρμογές. Να δοθεί η δυνατότητα σε 100.000 κόσμο, πρόσφυγες του 1974, να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και να έχουν πλήρη κυριότητα στις περιουσίες τους. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό το θέμα του περιουσιακού, το οποίο αφορά τις περιουσίες που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση», είπε.
Έρογλου
Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της τ/κ πλευράς, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την κατάληξη των συνομιλιών στο Greentree.
Oπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της τ/κ πλευράς και είναι το αποτέλεσμα της εντατικής διπλωματίας της τ/κ πλευράς.

Τα "όχι" του Εθνικού Συμβουλίου κράτησαν δεσμευμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά παρουσίασε στοιχεία για το περιουσιακό και την υπηκοότητα, αλλά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι θέλει να τα εξετάσει στην Κύπρο. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ερογλου, έδειξε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν προσήλθε στη συνάντηση επιθυμώντας την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι υπήρξε μικρή πρόοδος στα θέματα της υπηκοότητας και της εκτελεστικής εξουσίας κατά τη διάρκεια του Greentree, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς.
Εχει, είπε, τεθεί χρονοδιάγραμμα για την τελευταία φάση, προσθέτοντας ότι βρίσκονται πιο κοντά σε διεθνή διάσκεψη σήμερα παρά χθες.
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρήκε θετικές τις θέσεις της τ/κ πλευράς όσον αφορά την υπηκοότητα, τη διασταυρούμενη ψήφο και το περιουσιακό, συμπληρώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδειξε αρνητική στάση και συνεχίζει να το πράττει. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε, έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται τον Μπαν Γκι-μουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: