Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Χάθηκε το δάσος, κάηκε και το δέντρο

Κώστας Βενιζέλος
ΣΤΗΝ ιστορία του Κυπριακού, τα ορόσημα και «οι κομβικοί σταθμοί», «τα κρίσιμα ραντεβού», οι πρωτοβουλίες, τα διαδικαστικά κολπάκια, έχουν γεμίσει πολλούς τόμους βιβλίων και εφημερίδων. Κάθε φορά που γίνεται μια προσπάθεια, το Κυπριακό κάνει ένα ακόμη βήμα προς την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Κάθε φορά που ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία, έχει ως αφετηρία εκείνα που έδωσε η ε/κ πλευρά «για να διευκολύνει» τη διαδικασία. Και οι εν δυνάμει μεσολαβητές, κεφαλαιοποιώντας τα «κεκτημένα» της διαδικασίας κλείνουν το μάτι στις… ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.
Το Κυπριακό δεν έχει λυθεί γιατί, μεταξύ άλλων, αφέθηκε το δάσος στο έλεος των διαφόρων πλανόδιων μεσολαβητών για να σωθεί το δέντρο. Χάθηκε η ουσία του Κυπριακού, οι πραγματικές του διαστάσεις και όλη η στρατηγική διαμορφώθηκε με βάση τις διαδικαστικές τακτικές του ΟΗΕ. Στηρίχθηκε στα «θέλω…» της Τουρκίας, όπως και της Βρετανίας, στην περιοχή και παραμένει υποσημείωση στις διάφορες ιδέες, το τι πρέπει να γίνει στην Κύπρο.
Παλιά ήταν το Τράουτμπεκ, η Γκλιόν, η Γενεύη, η Χάγη, το Μπούργκενστοκ, ακόμη και...

το Παρίσι. Πολλές φορές η Νέα Υόρκη και ασφαλώς πολύ περισσότερες η Λευκωσία. Όλα συνδέθηκαν με εξελίξεις και παρασκήνια για το Κυπριακό. Εσχάτως στο λεξικό του Κυπριακού μπήκε και το Greentree. Δύο συναντήσεις, με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες.
- Συζητήσεις μακριά από την ουσία (η Τουρκία, η κατοχή, τα αποτελέσματα της, ακόμη δεν απασχόλησαν). Καμία συζήτηση για όσα διαιωνίζουν την κατοχή και εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα. Συζητήσεις, όμως, γίνονται για την εκ περιτροπής προεδρία, τις καρέκλες στην Πάνω και Κάτω Βουλή, για τους αστυνομικούς. Κι όλα αυτά χωρίς κοινή βάση και κοινή προσέγγιση για τη μορφή της λύσης.
- Αιχμάλωτοι σε διαδικασίες που δεν οδηγούν στο στόχο που είναι η λύση, αλλά στην ομηροποίηση της Κύπρου, στους σχεδιασμούς και τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και της Βρετανίας.
- Τα φοβικά σύνδρομα έχουν μετατρέψει την τακτική που διέπει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, μόνο στην αναζήτηση τρόπων τιθάσευσης του «θηρίου». Σε σημείο που σπεύδει η Λευκωσία να χαρίσει στην Τουρκία την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ε.Ε. (ελευθερία διακίνησης προσώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και αγαθών). Για να μην υπενθυμίσουμε και τα προηγούμενα δώρα… Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ποια θα είναι η κληρονομιά και του Greentree.

Δεν υπάρχουν σχόλια: