Σελίδες

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Περισσότερο αέριο στο «Λεβιάθαν»: Τι σημαίνει για Κύπρο;


«Το μέγεθος μετράει», λέει ο σοφός λαός μας και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι εταίροι για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν πως το κοίτασμα δεν είναι της τάξης μεγέθους των 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (τ.κ.μ.) αλλά των. 20 τ.κ.μ.
Από την άλλη, ανακοίνωσαν πως τα αποθέματα πετρελαίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα κυμαίνονται στα 600 δισεκατομμύρια βαρέλια, με αρχική πρόβλεψη τα 3 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναθεώρηση των συγκεκριμένων ποσών έγινε κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών αναφορικά με το πώς ακριβώς θα πρέπει να γίνει η καταμέτρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η «δημιουργική στατιστική» του Τελ-Αβίβ αναμένεται να έχει δύο επιπτώσεις για την κυπριακή πλευρά και πιο...
συγκεκριμένα για την υπόθεση του Οικοπέδου 12 αλλά και της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων:
Πρώτον, είναι προφανές πως το συγκεκριμένο απολήψιμο απόθεμα φυσικού αερίου στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα κυπριακά όσο και τα ισραηλινά κοιτάσματα, μεγαλώνει, με αποτέλεσμα η αξία τόσο των υπαρχόντων κοιτασμάτων, όσο και των εν δυνάμει, τα οποία αναμένουν την αξιοποίησή τους μέσω του δευτέρου γύρου, να μεγαλώνει.
Δεύτερον, η επιβεβαίωση πλέον με μεγάλη σιγουριά της ύπαρξης πετρελαίου στην ισραηλινή ζώνη, έστω και εάν αυτή εκτιμάται ως μικρότερο μέγεθος από ότι στην αρχή υπολογιζόταν, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίοι εδώ και μήνες αναφέρουν στο «defence-point.gr» (προφανώς και σε άλλα μέσα) πως πέραν του φυσικού αερίου η Κύπρος διαθέτει ΚΑΙ πετρέλαιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς του κοιτάσματος «Αφροδίτη», έχει θέσει σε συναγερμό εταιρίες και κυβερνήσεις, οι οποίες ετοιμάζονται να κατεβάσουν πολύ «δυνατές ομάδες» στον αγώνα για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου. Από την πλευρά μας, για την ώρα, ετοιμαζόμαστε για εξορύξεις στην πανέμορφη κατά τα άλλα… Λίμνη των Στεναγμών.   πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: