Σελίδες

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης Προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής



Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμου του νομικού κόσμου ενάντια σε σειρά διατάξεων που, μεταξύ άλλων, καταργούν την υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων κατά τη σύνταξη μεταβιβάσεων ενώπιον συμβολαιογράφων, περιορίζουν τους μισθούς και ορισμένες άδειες των δικαστικών λειτουργών και τροποποιούν τις προϋποθέσεις για τη μετάθεση τους. 
Η σημαντικότερη υποχώρηση του υπουργείου, ήδη από την...
περασμένη εβδομάδα, ήταν η απόσυρση του άρθρου 39 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα μετατρεπόταν από κακούργημα σε πλημμέλημα το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών. Η έντονη αντίδραση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οδήγησε τον υπουργό, κ. Μ. Παπαϊωάννου, να υποχωρήσει ήδη πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.
Κατά τα λοιπά, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το υπουργείο ενσωμάτωσε μόνο μικρής έκτασης αλλαγές. Ειδικότερα, έκανε «πίσω» στην ρύθμιση για το συναινετικό διαζύγιο, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε αυτό να εκδοθεί με απλή διάταξη του Προέδρου Πρωτοδικών. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, το διαζύγιο θα εκδίδεται πλέον με δικαστική απόφαση, κατόπιν συμφωνίας των συζύγων ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αν ένας σύζυγος μετανιώσει να ασκήσει ένδικα μέσα. Επίσης, απαιτείται ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την υπογραφή της συμφωνίας και να περάσουν άλλοι έξι μήνες για να επέλθει η ουσιαστική λύση του γάμου.
Αλλαγές εισάγονται και αναφορικά με το παράβολο ύψους 100 ευρώ, το οποίο υποχρεούται πλέον να πληρώνει όποιος καταγγέλλει έγκλημα μέσω της υποβολής έγκλησης. Εξαιρούνται από το παράβολο, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα ενάντια στα δημόσια όργανα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στο ζήτημα της υπό προϋποθέσεις περικοπής των μισθών των δικαστικών λειτουργών - το οποίο αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους δικαστές της χώρας - το υπουργείο δεν απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις, αλλά προσέθεσε την πρόβλεψη να καλείται ο δικαστικός λειτουργός να «εκφράσει τις απόψεις του», πριν να εκδοθεί η πράξη περικοπής του μισθού. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις μεταθέσεις των δικαστικών, η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι η μετάθεση επιτρέπεται μετά την πάροδο ενός δικαστικού έτους υπηρεσίας στον αρχικό τόπο. Για τους διοικητικούς δικαστές, απαιτείται υπηρεσία δύο ετών για να επιτραπεί η μετάθεση.
Ταυτόχρονα, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, μεγάλος όγκος υποθέσεων μεταφέρεται από τα πολυμελή στα μονομελή πρωτοδικεία, με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των πολυμελών δικαστηρίων. Με άλλες διατάξεις περιορίζονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση αναβολής της δίκης και επιταχύνεται η διαδικασία για την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: