Σελίδες

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το Eurogroup δίνει το... δαχτυλίδι

Του Αιμίλιου Περδικάρη 
Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει. Η προσεχής συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το ορόσημο: με την επιστροφή του Ευ. Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες και το «κλείσιμο» του PSI, οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας θα επισπευσθούν, καθώς η διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο – όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – κινδυνεύει να φέρει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του προ τετελεσμένων. 

Το «σύνθημα» έδωσε, άλλωστε, χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος: ζήτησε να γίνει εκλογή του νέου προέδρου από ένα κομματικό όργανο με διαδικασίες-εξπρές μετά το Eurogroup και το σενάριο αυτό φαντάζει το πιθανότερο στην περίπτωση που ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι, τελικώς, ο μοναδικός υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, τα κορυφαία στελέχη – και ο...

ίδιος ο κ. Βενιζέλος – αναμένουν από τον Γ. Παπανδρέου να ορίσει άμεσα (πιθανότατα σήμερα) τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα οδηγήσει στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. 

Αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα και αν εκεί ο κ. Βενιζέλος προβάλλει ως ο μοναδικός υποψήφιος, θα πάρει αυτομάτως το χρίσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει εκλογή από τη βάση το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου και όχι στις 18 του μήνα, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, προκειμένου ο νέος αρχηγός να έχει χρόνο μπροστά του ως τις εθνικές κάλπες (σ.σ.: στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη Ζαλοκώστα, όπου το στρατηγείο του κ. Βενιζέλου, εξακολουθούν να τις τοποθετούν στις 29 Απριλίου). 

Μετρούν δυνάμεις οι «κοινωνιστές» 

Τα βήματά τους μετρούν, την ίδια ώρα, οι διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν – όπως όλα δείχνουν – στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με κεντροαριστερό και αντιμνημονιακό στίγμα. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και για εκείνους αντίστροφα και είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να οργανωθούν για τις εθνικές εκλογές. 

Ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος επιθυμεί να αναδειχθεί σε ηγετική προσωπικότητα της κίνησης, χθες επιτέθηκε με απίστευτη σφοδρότητα στον Θ. Πάγκαλο («είναι ασάλευτος γίγας με σαλεμένη λογική», είπε), ενώ ανήγγειλε πίσω από τις λέξεις την πρωτοβουλία των «κοινωνιστών» του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού, με… πικρόχολο χιούμορ: «Μάλλον ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος ετοιμάζουν νέο κόμμα», σχολίασε, αφήνοντας εννοηθεί πως η κίνηση στην οποία θα προχωρήσουν οι διαγραφέντες βουλευτές θα έχει σαφή στόχο να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει την ιστορική του συνέχεια. 

Στις διεργασίες προβάλλει, πάντως, ως υποψήφια αρχηγός της κίνησης και η Λούκα Κατσέλη, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του Χρ. Παπουτσή: αν, δηλαδή, θα επιδιώξει να συσπειρώσει τις δυνάμεις του «λαϊκού ΠΑΣΟΚ» και των «κοινωνιστών» σε μια υποψηφιότητα απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο ή θα ακολουθήσει τα άλλα στελέχη – με τα οποία έχει δίαυλο επικοινωνίας – εκτός ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: