Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τούρκοι και Αμμόχωστος


Οι Τούρκοι σχεδιάζουν και επιτίθενται. Η ελληνική πλευρά αιφνιδιάζεται και καταλαμβάνεται εξαπίνης. Γι’ ακόμα μια φορά, οι Τούρκοι, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προκαλέσουν προβλήματα στην πλευρά μας. Το είδαμε το 1983, το 2003, το βλέπουμε τώρα.
Με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας προαναγγέλλεται το άνοιγμα της κλειστής κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, την 1η Ιουλίου, που συμπίπτει με την έναρξη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Φαίνεται ότι η κατ΄ ισχυρισμόν απόφαση λήφθηκε κατά τη συνάντηση του κατοχικού Έρογλου με την τουρκική ηγεσία, στις 13 Μαρτίου στην Άγκυρα, ύστερα από εισήγηση του υποτελούς Τ/κ ηγέτη.
Η εφημερίδα καταγράφει διάφορα ζητήματα που αφορούν στο άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση, επιστροφή Ελλήνων, που είχαν περιουσία πριν από το 1974, ή και ανταλλαγή περιουσιών μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Περιουσιών.
Ποια είναι η στοχοθεσία της Τουρκίας; 
Πρώτον, να προκαλέσει προβλήματα στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ από την πρώτη...
μέρα της ανάληψής της.
Δεύτερον, να εμφανίσει την Τουρκία ως προβαίνουσα σε δήθεν θετικές κινήσεις στο Κυπριακό, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που, τάχα, είναι αδιάλλακτη.
Τρίτον, να δώσει ισχυρή ώθηση στην αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος, αφού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άνοιγμα της κλειστής πόλης θα είναι υπό την ευθύνη των τ/κ «Αρχών».
Τέταρτον, να αποτελέσει την απαρχή του εποικισμού της Αμμοχώστου και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία δεν αντέχει και δεν χωνεύει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, από την 1η Ιουλίου, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Αυτό το κάχριν της, γίνεται παροξυσμός και ουρλιαχτό μαινόμενου λύκου, επειδή υποχρεώνεται να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Αρνείται να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Λευκωσία. Και, επιπλέον, φαίνεται ότι θα διακόψει τις συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά ας μην πανικοβάλλεται! Η Τουρκία τής προσφέρει όλα τα όπλα για να την πολεμήσει και να την αντιμετωπίσει. Πρώτα απ’ όλα η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα 550 και 789, που προβλέπουν την επιστροφή της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ην. Εθνών ώστε οι νόμιμοι κάτοικοί της να επιστρέψουν και το λιμάνι να επαναλειτουργήσει υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Είναι η καταφανής επιχείρηση εποικισμού της πόλης. Είναι ο έλεγχός της από την τ/κ διοίκηση. Αυτά συνιστούν όπλα που, επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει εναντίον της Τουρκίας, αρχίζοντας από την ΕΕ. Η κυβέρνηση καλείται να θέσει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους και να αξιώσει όπως λειτουργήσει η κοινοτική αλληλεγγύη. Η Τουρκία, για να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ζητήσει την έγκρισή της.
Ό,τι και να λέει η τουρκική κυβέρνηση, έχει ανάγκη την Ευρώπη. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση, ας αφήσει κατά μέρος τις διπλωματικές αβρότητες. Ο Τούρκος Ασιάτης ληστής δεν καταλαβαίνει από τέτοια εκλεπτυσμένα πράγματα.
Παράλληλα, να κινητοποιήσει τους φίλους της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Είμαστε περίεργοι να δούμε τι είδους έκθεση θα συντάξει ο Ντάουνερ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Και, φυσικά, σε έναν ευρύτατο συντονισμό κυβέρνησης, κομμάτων, Βουλής, Δήμου Αμμοχώστου και της ομογένειας να αρχίσει μια δραστική, συντονισμένη εκστρατεία διαφώτισης των ξένων και καταγγελίας της Τουρκίας για την κατοχή, τον εποικισμό, την εθνοκάθαρση και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε στην Κύπρο.
Ελπίζουμε, ο επιχειρούμενος νέος τουρκικός αιφνιδιασμός, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους πάντες. Προέχει η υπεράσπιση της Κύπρου έναντι της τουρκικής αδιστακτότητας, που δεν θα περιοριστεί μόνο στο θέμα της Αμμοχώστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: