Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μαρκουλλή: Ανοίγει η Αμμόχωστος, κλείνει η πόρτα της ΕΕ. Αυστηρή προειδοποίηση προς Άγκυρα από την ΥΠΕΞ.

Την πρόθεση των κατοχικών αρχών να ανοίξουν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο Ντερβίς Έρογλου διαψεύδει τις πληροφορίες για άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Μαρκουλλή: Ανοίγει η Αμμόχωστος, κλείνει η πόρτα της ΕΕ 
Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, από τον οποίο ζήτησε επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.
 
Η κυρία Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι από μια πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε...
αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα.
 
Τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, τότε θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 5-50 και 7-89, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.
 
Χαρακτήρισε επίσης κατάφωρη παραβίαση τα περί επιζώντων και νεκρών ιδιοκτητών, όπως αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα, και παραπομπή στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων.
 
Η κυρία Μαρκουλλή προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν εποικισμός της Αμμοχώστου θα σταματήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 
Διαψεύδει ο Έργογλου
Ο Ντερβίς Ερογλου διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας Μιλλιέτ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
 
Οπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Ερογλου, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
 
Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι τα Βαρώσια είναι "αναπόσπαστο κομμάτι" του ψευδοκράτους.
 
Δήλωσε ότι είναι εκτός συζήτησης η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για ένα θέμα όπως της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που είναι μέρος μια συνολικής λύσης του Κυπριακού, ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: