Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μην αφήνεις τη μνήμη σου να σβήσει. Άναψε τον υπολογιστή σου!


Παναγιώτης Μπαμίδης
Η απάντηση στη νόσο Altzheimer που λαμβάνει διαστάσεις... επιδημίας έρχεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από την ομάδα του επίκουρου καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη.
Το ερευνητικό έργο  «Μνήμες που διαρκούν»  Long Lasting Memoriesπου μπαίνει στην τελική του φάση περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα άσκησης για την πόληψη της νοητικής εξασθένισης και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία.
Το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί πειραματικά σε ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Πως λειτουργεί
«Το προτεινόμενο σύστημα συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές και σωματικές ασκήσεις και αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για νοητική και σωματική υγεία, παρέχοντας στους ηλικιωμένους μια αυτόνομη ζωή» εξηγεί ο κ Μπαμίδης και προχωρά σε συγκεκριμένα παραδείγματα:
Ας υποθέσουμε ότι η κόρη της κυρίας Β. που πρόσφατα έμεινε χήρα θέλει...
να τής εξασφαλίσει μια ασφαλή άνετη καθημερινότητα . Το πρόγραμμα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της κυρίας Β μπορεί έγκαιρα να ειδοποιήσει τους στενούς συγγενείς της εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διακριτικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολούθησης  με σύνδεση στα τηλέφωνα των στενών συγγενών. Η κυρία Β διατηρεί την αυτονομία και ανεξαρτησία της και η κόρη της δε χρειάζεται να βρίσκεται εκεί συνεχώς.
«Η εγκατάσταση του LLM θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από την κυρία Β.  και θα της φαίνεται ότι εισβάλλει λιγότερο στην ιδιωτική της ζωή  από μία  συνεχή  παρουσία ενός ατόμου που έχει προσληφθεί για να τη φροντίζει», εξηγεί ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Ακόμη το πρόγραμμα μπμορεί να λειτουργήσει ως μια καθημερινή ευχάριστη εξάσκηση μνήμης μέσα από καθημερινές ευκολόχρηστες ασκήσεις , οι οποίες εμφανίζονται σε μια ανάλογη οθόνη. Το σύστημα LLM βρίσκεται συνδεδεμένο και με ένα επικλινές εργομετρικό ποδήλατο , το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σωματική άσκηση της κυρίας Β .
Καθημερινά το πρόγραμμα καταγράφει τις σωστές ασκήσεις που έκανε η κ Β και αυξάνει ανάλογα το βαθμό δυσκολίας ή τις επαναλαμβάνει...
Το απόγευμα το σύστημα τής προτείνει να ακολουθήσει το πρόγραμμα άσκησης στο ποδήλατο,  σύμφωνα με τις υποδείξεις της οθόνης.

Η κυρία Β αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της , το ίδιο και οι δικοί της άνθρωποι. Το πρόγραμμα της επιτρέπει με την απλή χρήση της σύγχρονης τεχ νολογίας να είναι ανεξάρτητη χωρίς να χρειάζεται να δαπανά μεγάλα ποσά για να φροντίσει την καθημερινότητά της και να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις
Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ήπιας νοητικής εξασθένησης αλλά και της προχωρημένης άνοιας των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Το προτεινόμενο σύστημα συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές και σωματικές ασκήσεις και αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για νοητική και σωματική υγεία, παρέχοντας στους ηλικιωμένους μια αυτόνομη ζωή.
Το πρόγραμμα Long Lasting Memories απευθύνεται σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, εταιρείες και σωματεία ασθενών με άνοια, ενορίες και γενικότερα κάθε μορφής κοινωνικό κέντρο υποστήριξης ηλικιωμένων και έχει ως στόχο να αναδείξει τη δυνατότητα αξιοποίησης της προτεινόμενης τεχνολογίας προς όφελος της τρίτης ηλικίας, στο πλαίσιο του κοινωφελούς χαρακτήρα των οργανισμών αυτών.
Εξετάζεται ακόμη η δωρεάν αξιοποίηση του συστήματος από τα κοινωνικά κέντρα που θα παρευρίσκονται στην ημερίδα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


ΠΡΟΦΙΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Συντονιστής κοινοπραξίας: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης
Χρονική διάρκεια: Ιούνιος 2009 - Μάρτιος 2012
Εταίροι:
-Πανεπιστήμιο Konstanz , Γερμανία,
-Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. "Αθηνά", Ελλάδα,
-Tero Ltd Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ελλάδα
-CEIT RALTEC, (Central European Institute of Technology (CEIT)- Κεντρικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας "RALTEC"(Ινστιτούτο), Αυστρία
-Investigacion y Desarrollo Informatico Eikon sl, Επιχείρηση IDI EIKON, Ισπανία
-Μη κερδοσκοπικό σωματείο "Fundacion Intras",
-Μη κερδοσκοπικό σωματείο Παρισιού "E-seniors"
-Global Security Intelligence Limited (Μικρομεσαία επιχείρησηΑγγλία
-Municipality of Schwechat, 
Δήμος του Schwechat, Αυστρία
-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Πανεπιστήμιο Κύπρου
-Πανεπιστήμιο ULM
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: