Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μήπως κ. Αβραμόπουλε, τους χρειάζεται κάτι πιο καυτό!!!


turkish-frigate_872379
Την στιγμή που οι τούρκικες φρεγάτες φτάνουν σε απόσταση "βολής" απο τον Πειραιά,  την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο Υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος δηλώνει: "Η τουρκική φρεγάτα αισθάνθηκε στο σβέρκο της, το χνώτο των ελληνικών φρεγατών". Και ενώ ο κύριος Αβράμοπουλος κάνει τέτοιες δηλώσεις, ο κάθε νοήμων Έλληνας αναρωτιέται...
Μέχρι που θα έπρεπε να φτάσουν οι τουρκικές φρεγάτες για να αισθανθούν στα νώτα τους κάτι πιο καυτό!!! Διότι αν πραγματικά, περιμένει η πολιτική ηγεσία να φτάσει τούρκικη φρεγάτα στα Μετέωρα μάλλον θα θέλει εντατικό μάθημα γεωγραφίας ή κάτι πιο καυτό!!!  
Μετά τη φρεγάτα "Γκαζιαντέπ" που παραβίασε το Σάββατο τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κύθνου, το ερευνητικό σκάφο «Πίρι Ρέϊς» βρέθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου, ανατολικά της Αμοργού. Οι τουρκικές προκλήσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι την Παρασκευή είχε προηγηθεί ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ...
των υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ενδεικτικός της ενόχλησης της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι ο διάλογος του προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση, με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Ναύαρχος Χρηστίδης διαβεβαίωσε τον κύριο Κ. Παπούλια ότι όλες οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται στενά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Δεν ανησυχώ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αλλά με προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.»
ΑΓΚΥΡΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΝΕΥΡΩΝ
Νέα «παρέλαση» στο Αιγαίο
Λίγα μίλια ανατολικά της Αμοργού έπλεε χθες το «Πίρι Ρέις», ακυρώνοντας εμπράκτως την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για γνωστοποίηση του αντικειμένου της «έρευνάς» του. Παράλληλα, τουρκική φρεγάτα παραβίαζε το Σάββατο τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κύθνου
Συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο η Αγκυρα, καθώς το «Πίρι Ρέις» συνέχιζε χθες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να πλέει στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ την παραμονή της 25ης Μαρτίου μια τουρκική φρεγάτα παραβίαζε τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κύθνου.
Οι τουρκικές αυτές προκλήσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι την Παρασκευή είχε προηγηθεί ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς η τουρκική πλευρά είχε σπεύσει να υποστηρίξει ότι τελεί εν ισχύι το Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο υποχρέωνε σε αποχή από πετρελαϊκές έρευνες τα δύο μέρη.
Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί και συνεπώς δεν απαιτείται χορήγηση άδειας από το παράκτιο κράτος, επέμενε στη γνωστή θέση για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας υπό μορφή πακέτου με τις υπόλοιπες «εκκρεμείς διαφορές» στο Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά μάλιστα έκανε λόγο για απλές επιστημονικές έρευνες στα υπερκείμενα ύδατα, που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Γρ. Δελαβέκουρα απέρριψε την τουρκική θέση δηλώνοντας ότι τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν ad initio και ipso facto» και συνεπώς βάσει του Διεθνούς Δικαίου απαιτείται η γνωστοποίηση στην Ελλάδα όλων των επιστημονικών ερευνών στα υπερκείμενα ύδατα ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Η Τουρκία όμως επέλεξε να κρατήσει υψηλά την ένταση όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και επί του πεδίου στο Αιγαίο.
Το «Πίρι Ρέις» συνέχισε το Σάββατο και την Κυριακή να πλέει στο Κεντρικό Αιγαίο (χθες το απόγευμα έπλεε λίγα μίλια ανατολικά της Αμοργού) ακυρώνοντας εμπράκτως την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για γνωστοποίηση του αντικειμένου και των άλλων στοιχείων της «έρευνάς» του.
Συγχρόνως όμως η Τουρκία έστειλε και τη φρεγάτα «Gaziantep», η οποία αποπλέοντας από το λιμάνι του Ακσάζ, πέρασε από τα διεθνή στα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κύθνου τα ξημερώματα του Σαββάτου και βγήκε στα διεθνή ύδατα μετά από τρεισήμισι ώρες από το Στενό του Καφηρέα.
Εντύπωση προκάλεσαν πάντως και οι αναφορές του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ναυτιλίας και Αεροπλοΐας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγάταϊ Ερτζιες, σε εκδήλωση με την παρουσία εκπροσώπων ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, απείλησε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την έρευνα διεθνών εταιρειών στην τουρκική «υφαλοκρηπίδα» υποστηρίζοντας ότι μερικά από τα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ αλληλοκαλύπτονται με την ΑΟΖ της... Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Αβραμόπουλος: Η τουρκική φρεγάτα αισθάνθηκε στο σβέρκο της, το χνώτο των ελληνικών φρεγατών
Σε «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας» απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, την είσοδο της τουρκικής φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις παραμονές της εθνικής επετείου, καθώς όπως τόνισε, «το αν ενεργούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μόνες τους χωρίς να ενημερώνουν την πολιτική τους ηγεσία, είναι δικό τους πρόβλημα».
Σε κάθε περίπτωση, «η τουρκική φρεγάτα σε κάποια στιγμή αισθάνθηκε στο σβέρκο της, το χνώτο των ελληνικών αεροπλάνων και φρεγατών» καθώς στο Αιγαίο, «δεν κουνιέται κουνούπι χωρίς να ενεργοποιείται το σύστημα αποτροπής» και «η αντίδραση υπήρξε άμεση. Η εποχή των κανονιοφόρων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» δήλωσε.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, και αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μονάχα αποτρεπτικός, αλλά και ενισχυτικός της ειρήνης και της ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, κληθείς από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σ. Χαλβατζή, να τοποθετηθεί επί των πρόσφατων δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου υπέρ της αλλαγής στη Συρία, όπως και επί της δήλωσης Ομπάμα ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για το Ιράν», ο κος Αβραμόπουλος απάντησε λέγοντας, ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και εγκατάστασης «μορφών διακυβέρνησης που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»: «Αυτό καθόρισε την στάση μας στις εξελίξεις στη Λιβύη - και οσάκις χρειαστεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα.
Συμμετοχή της χώρας μας σε κάθε μορφής επεκτατική πολιτική, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Το ότι έχουμε τα δικά μας συμφέροντα που σε κάποιο βαθμό θίγονται από τις εξελίξεις στο Ιράν, είναι γνωστό.
Είναι γνωστή η εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, και οι όροι προμήθειάς του από το Ιράν είναι ευνοϊκοί για μας.
Θα παρατηρήσατε όμως, ότι σ' αυτό το σημείο έχει επιδειχθεί κατανόηση από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ευχόμαστε να μην υπάρξει εξέλιξη που να βάλει την περιοχή σε μεγαλύτερες περιπέτειες.
Τα όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, πιστεύω πως κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε επίσης πως πρόκειται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα «σε κλειστά και ανοικτά στρατόπεδα», αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την επιλογή των στρατοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν για φιλοξενία των λαθρομεταναστών (διευκρινίζοντας πως το ΥΕΘΑ, απλώς ανταποκρίνεται σε αιτήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Περιφερειαρχών), υπογράμμισε πως το ΥΕΘΑ δεν εξετάζει περαιτέρω περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ή απολύσεις στελεχών τους - και σημείωσε ότι «η χρονίζουσα εκκρεμότητα παροχής βλημάτων 120 χιλιοστών για τα τεθωρακισμένα Leopard του ελληνικού στρατού, τελείωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: