Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Επιτέλους, ανάγκη μιας Ευρώπης με αυτάρκεια!

Το πρακτορείο Bloomberg διαπιστώνει τεράστιο έλλειμμα ηγετών με «εκτόπισμα» αι προφανώς δεν σφάλει. Η Ευρώπη στερείται γενικώς ηγεσιών ενός Αντενάουερ, ενός Σουμάν, Κολ, Θάτσερ, Μιτεράν, οι οποίοι είτε μας άρεσαν είτε όχι ήταν ηγέτες των οποίων η φωνή ακουγόταν σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, αντιθέτως, ένα συνονθύλευμα από «ανθρωπάκια» τα οποία άγονται και φέρονται από την εσωτερική πολιτική συγκυρία έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος της καταστροφής και αυτοί εξακολουθούν να κοιτούν «το δέντρο» την κακιά Ελλάδα που φταίει για όλα και όχι «το δάσος» των ανεπαρκειών της ενωμένης Ευρώπης και...
της δικής τους αθλιότητας…
Η κρίση ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ισπανία με αφορμή την επένδυση της ισπανικής Repsol στην αργεντίνικη YPF αναδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει ως μια ενιαία οντότητα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την τιμωρία της Αργεντινής. Σημαίνει όμως ότι η ανάγκη να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι η ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί σαν κράτος, είναι επιτακτική. Ένα κράτος όμως το οποίο θα νοιάζεται πραγματικά για τις περιφέρειές του και θα φροντίζει να είναι όσο το δυνατόν αυτάρκες, εξασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από προμηθευτές χωρών του εξωτερικού.
Το να προκύψουν ανταγωνιστικά προϊόντα ώστε να μην απαιτείται καν η υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων και η καταπάτηση των διεθνών κανόνων ελευθέρου εμπορίου είναι απολύτως εφικτό. Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι το να εισάγονται μαζικά προϊόντα π.χ. από χώρες της Βόρειας Αφρικής και ο Έλληνας (επίσης για παράδειγμα0 αγρότης να πένεται, αντί να υποστηριχτεί ώστε η εύφορη ελληνική γη να αποτελέσει τροφοδότη ποιοτικών προϊόντων των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κι αυτές είναι μόνο κάποιες αρχικές και ατελείς σκέψεις, διότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τομείς, ανάμεσά τους και η άμυνα. Αν αργήσουν το τρένο ίσως φύγει διότι πολλές χώρες, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης θα κληθούν να λάβουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: