Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΟΡΙΑΚΗ ΝΙΚΗ ΟΛΑΝΤ, ΑΝΟΔΟΣ ΛΕΠΕΝ


Οι ψηφοφόροι της γαλλικής ακροδεξιάς ίσως κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε χθες ένα δυνατό ποσοστό, αποσπώντας το 18% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κέρδισε οριακά τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώνοντας το 28,6% έναντι 27,1%. Οι δυό τους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου, με τη Λεπέν να δηλώνει πως "η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε".
Το ποσοστό της Μαρί Λεπέν κάποιοι το χαρακτηρίζουν έκπληξη, αλλά...
μόνο τέτοια δεν είναι: Τέσσερις μήνες πριν στις δημοσκοπήσεις ερχόταν μέχρι και πρώτη, και εν συνεχεία ακολούθησε ένας τρομακτικός πόλεμος από τα ΜΜΕ σε βάρος της, ειδικά όταν χαρακτήρισε την Goldman Sachs ως "παγκόσμια κυβέρνηση".
Δεν διαφαίνεται επί του παρόντος αν θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο η Λεπέν τον Σαρκοζί, αφού έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κόντρα μεταξύ τους, από τότε που ο Σαρκοζί κατηγόρησε τη Λεπέν για ακραίες ρατσιστικές θέσεις.
Οι γαλλικές εκλογές θα αποτελέσουν αναμφίβολα ορόσημο των εξελίξεων στη γαλλική πολιτική σκηνή, εάν επιστρέψει μετά από 18 χρόνια το σοσιαλιστικό κόμμα στην εξουσία. Ο Ολάντ, παρά τα όσα δημόσια λέει περί αναθεώρησης καταστάσεων και πολιτικών από το Παρίσι, ιδίως ως προς τις γαλλογερμανικές σχέσεις, είναι βέβαιο πως ως πρόεδρος θα επισκεφτεί άμεσα το Βερολίνο.
Μένει να δούμε πως θα επηρεαστεί από μια πιθανή αλλαγή φρουράς στο Παρίσι, το μέλλον του όλου ευρωπαικού οικοδομήματος και, αναπόφευκτα, και η θέση της Ελλάδος μέσα σε αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: