Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ελληνικό δαιμόνιο πίσω από εκσκαφές σε αστεροειδείς για πολύτιμα μέταλλα!


Μία νέα εταιρεία φιλοδοξεί να υλοποιήσει μία άκρως επαναστατική ιδέα, που αν δει κανείς ποιοι βρίσκονται από πίσω θα μπορούσε να τη θεωρήσει μια λογική εξέλιξη.
Η νέα εταιρεία ονομάζεται Planetary Resources και δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και «πρωτοπόρο» στις εξερευνήσεις James Cameron, ανώτατα στελέχη της Google και τον Ελληνοαμερικανό Πίτερ Διαμαντή. Ο τελευταίος σπούδασε αεροδιαστημική και επιστήμες υγείας στο ΜΙΤ και ιατρική στο Χάρβαρντ. Διετέλεσε ιδρυτής και πρόεδρος αρκετών εταιρειών, που όλες είχαν στόχο την ανάπτυξη διαστημικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Η Planetary Resources ευελπιστεί να πετύχει αυτό που λέει το όνομά της. Τις εκσκαφές των αστεροειδών, με ρομποτικά μέσα, προκειμένου να αντληθούν πολύτιμα...
μέταλλα και νερό. Όπως δήλωσε και ο Πίτερ Διαμαντής, στόχος του είναι να γίνουν διαθέσιμα στους πολίτες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του διαστήματος.
Με τις μέχρι τώρα έρευνες έχει αποκαλυφθεί ότι, οι αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη, διαθέτουν πλουτώνιο, σίδηρο, νικέλιο και θείο, καθώς και άλλα υλικά χρήσιμα στην παραγωγή ημι-αγωγών. Ειδικά δε, για το νερό που υπάρχει σε αυτούς, θεωρείται ότι είναι χρήσιμο για την κατασκευή προωθητικών που θα επιτρέψουν την εξερεύνηση του βαθύ διαστήματος.
Πρώτο βήμα στην προσπάθειά τους είναι η αποστολή διαστημικού τηλεσκοπίου, μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες, προκειμένου να ληφθούν στοιχεία για το ποιοι είναι οι «καλύτεροι» αστεροειδείς.
Αντίστοιχες ιδέες είχε και η NASA. Είχε θεωρήσει κάποια στιγμή την ιδέα να ληφθεί ολόκληρος αστεροειδής, αλλά επικράτησε ο φόβος ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μετατραπεί σε οπλικό. Αντίστοιχη μελέτη είχε κάνει και ινστιτούτο μελετών του διαστήματος, αλλά έκρινε ότι το κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας θα φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη. Υπολογίστηκε ότι ένας αστεροειδής, μήκους 500 μέτρων και πλούσιος σε λευκόχρυσο, μπορεί να διαθέτει τέτοια περιεκτικότητα λευκόχρυσου, που είναι αντίστοιχη με όσες ποσότητες έχουν εξορυχθεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας.
Όσο για το πόσοι αστεροειδείς υπάρχουν κοντά στη Γη, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 1.500 από τους 9.000 που έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι σήμερα. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται πάρα πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, τα οφέλη μπορούν να είναι τεράστια.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να υλοποιούνται τέτοιες ιδέες, ειδικά από ιδιώτες με όραμα, διάθεση και χρηματικούς πόρους. Κυριότερο όλων δε, η τεχνολογία και η έρευνα από ανθρώπους, ινστιτούτα και οργανισμούς, που βασίζονται στην σωστή εκπαίδευση και την αξιοκρατία. Όλα τα αντίθετα είναι παλάτια στην άμμο. Ειδικά για «ποταπούς γήινους» της εν Ελλάδι πολιτικής πραγματικότητας ή της καταπάτησης της επιστημονικής πραγματικότητας που κοροϊδεύουν τη νοημοσύνη και που έχουν το κεφάλι χαμηλά αντί να θρώσκουν άνωθεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: