Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προσπάθεια συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία


6986863-358
Εκτενής συζήτηση για τη συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών με την Τουρκία χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις πραγματοποιήθηκε στον Συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Στην ανάγκη να υπάρξει πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και να ολοκληρωθεί με την Τουρκία η συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών αναφέρθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Μόρτον Μπότσκοφ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο Μ. Μπότσκοφ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια...
Μάλστρομ είπε ότι διεξήχθη εκτενής συζήτηση στο θέμα αυτό χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.
Ως γνωστό, η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία επαναπροώθησης την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την κοινή επιστολή των υπουργών εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας που ζητούν την αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων η Σ. Μάλστρομ εξέφρασε την αντίθεσή της με το περιεχόμενο της επιστολής υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Σέγκεν παραείναι σημαντικό για να καταστεί όμηρος μιας προεκλογικής εκστρατείας. Η κοινοτική επίτροπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθεί λύση με ευρωπαϊκή προσέγγιση και μέσα από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Εν τω μεταξύ την ώρα που η Γαλλία απειλεί με κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, και η Τουρκία κάνει λόγο για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για επιβάτες από το έδαφός της προς την Ευρώπη, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Ελλάδα και κατηγόρησε τη Γαλλία για έλλειψη αλληλεγγύης,
«Οι μονομερείς πράξεις είναι απαράδεκτες», τόνισε, αναφερόμενος στην κοινή επιστολή των υπουργών εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας προς τη Δανική Προεδρία, με την οποία ζητούσαν να επιτραπεί στα κράτη μέλη να επανεισάγουν διασυνοριακούς ελέγχους για όσους έρχονται από την Ελλάδα.
«Όταν η Δανία ανακοίνωσε την απόφασή της να επανεισάγει διασυνοριακούς ελέγχους, όλοι μίλησαν για την ‘χειρότερη ημέρα της Ευρώπης’ και τώρα, εξαιτίας των γαλλικών εκλογών και την άνοδο ακροδεξιών συναισθημάτων, η Ευρώπη επανέρχεται σε αυτές τις ιδέες».
Ο γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy έχει τονίσει ότι θα βγάλει τη Γαλλία από το Schengen εάν δεν αλλάξουν οι κανόνες της συνθήκης Schengen, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και όχι τους «τεχνοκράτες και τα δικαστήρια».
Αντιδρώντας στη ρητορική Sarkozy που έκανε λόγο για «την Ελλάδα, το σουρωτήρι της Ευρώπης», ο Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να προστατέψει τα εθνικά της σύνορα της, εάν δεν κάνουν το ίδιο και οι «γείτονές» της.
«Η Τουρκία δεν φυλάει τα σύνορά της», είπε και κάλεσε το συμβούλιο δικαστικών και εσωτερικών υποθέσεων να ψηφίσει την συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία. «Παρόλο που γνωρίζω ότι κάποιες χώρες έχουν εθνικό συμφέρον να μπλοκάρουν αυτή τη συμφωνία», συνέχισε.
«Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες ελεύθερης βίζας με την Αλγερία, και τώρα ανοίγει τα σύνορά της με τη Σομαλία. Χρησιμοποιεί τη συμφωνία επαναπροώθησης για να εκβιάσει το καθεστώς ελεύθερης βίζας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η Ελλάδα έχει επίσης υπογράψει διμερή συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία από το 2002, ωστόσο ο Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την Τουρκία ότι την αγνοεί. «Έχουμε στείλει 101.536 αιτήσεις επανεισδοχής και η Τουρκία έχει δεχθεί μόλις 3.864 μετανάστες».
Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει «κλειστά κέντρα» μεταναστών
Ο έλληνας υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τα πρώτα από τα 30 κέντρα κράτησης μεταναστών που δεν έχουν έγγραφα, που θα ιδρύσει η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κομισιόν «είναι θετικά διακείμενη να αγοράσει ειδικά εξοπλισμένα προκατασκευαστικά κτίρια, να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση 200 κοντέινερ και να καλύψει το λειτουργικό κόστος των κέντρων», υπογράμμισε.
HellaOnTheWeb.Org
Με πληροφορίες απο EuroActiv 

Δεν υπάρχουν σχόλια: