Σελίδες

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η Νέα Μεταπολίτευση στην πράξη...

Επί δυόμισι χρόνια από αυτό εδώ το διαδικτυακό βήμα, περιγράφουμε, αναλύουμε, προτείνουμε, το περίγραμμα της Νέας Μεταπολίτευσης θέτοντας σε ισότιμη μοίρα την ανάγκη για ταυτόχρονη ανασυγκρότηση της κρατικής διαχείρισης και του οικονομικού - παραγωγικού περιβάλλοντος αλλά και την πλήρη αναδόμηση των θεσμών και του κοινοβουλευτικού - κομματικού πλαισίου. Οι πρόσφατες παρουσιάσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, που ανακηρύσσουν ως κυρίαρχο κοινό στόχο τις προαναφερθείσες δράσεις, αποτελούν την επιβεβαίωση ενός άτυπου μανιφέστου της Νέας Μεταπολίτευσης έτσι όπως εξαρχής τέθηκε από τον ίδιο την περίοδο της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ.


Η Μεταπολίτευση στηρίχθηκε, στην πορεία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, στη συντήρηση κρατικοδίαιτων και ρουσφετολογικών δομών, σε μια φοβική, εσωστρεφή οικονομία της κατανάλωσης και των...
επιδοτήσεων, σε ένα οικογενειοκρατικό πολιτικό σύστημα με περιχαρακωμένες διαδικασίες ατιμωρησίας και ανακύκλωσης του κομματικού κατεστημένου. Με αυτές τις παθογενείς και στρεβλές δομές και διαδικασίες έρχονται σε ευθεία, τελεσίδικη ρήξη οι προτεραιότητες Σαμαρά.

Με τις προτάσεις του προσβλέπει σε ένα επιτελικό, λειτουργικό κράτος σύμμαχο και αρωγό του πολίτη, που δεν προσποιείται τον επιχειρηματία αλλά δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Ένα κράτος που σέβεται το δημόσιο χρήμα και δεν το σκορπά άσκοπα σε περιττές λειτουργίες, που είναι πάροχος απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς να μετατρέπεται σε έναν γιγάντιο γραφειοκρατικό μηχανισμό που συντηρεί συντεχνίες και μικροπολιτικά συμφέροντα..

Το όραμα του κατευθύνει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε σύγχρονα, εξωστρεφή πεδία και καινοτόμες επιλογές, στηρίζει τους παραδοσιακούς πυλώνες εθνικού πλούτου αλλά αναδεικνύει και νέους, επιδεικτικά ανεκμετάλλευτους. Ένα όραμα που μετατρέπει τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αίροντας τα νομοθετικά, φορολογικά και τεχνολογικά αντικίνητρα του παρελθόντος κι επαναπροσεγγίζει, υπό επικαιροποιημένους όρους, τη χειμαζόμενη πρωτογενή οικονομία.

Τουλάχιστον ισοδύναμης σημασίας είναι κι η δυναμική παρέμβαση στις θεσμικές δομές της χώρας. Οι κοινοβουλευτικές αγκυλώσεις, η νομοθετική κάλυψη της ατιμωρησίας, η συγκρότηση και ο ρόλος της κυβέρνησης, των βουλευτών, των κομμάτων ακόμα και την κορυφαίας πολιτειακής αρχής πρέπει να ειδωθούν υπό σύγχρονη οπτική που να αντανακλά πλήρως τις κοινωνικές διεργασίες και απαιτήσεις. Νέα Μεταπολίτευση χωρίς απαλλαγή από τις σαθρές βάσεις που αναπαράγουν το ξεπερασμένο σύστημα δεν μπορεί να νοηθεί κι αυτό δείχνει να το κατανοεί απόλυτα ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι ανακοινώσεις του Ζαππείου αποτελούν το έναυσμα για μια αναγεννητική πορεία σε όλα τα επίπεδα. Θεσμικό, οικονομικό, διοικητικό. Με οδηγό τις διαχρονικές φιλελεύθερες αξίες της παράταξης, με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη αλλά και την ανάκτηση της αξιοπιστίας στο σύστημα, εντός κι εκτός χώρας, το αποτύπωμα της Νέας Μεταπολίτευσης που έρχεται ως ασυγκράτητη κοινωνική ανάγκη βρίσκει κεντρική θέση στις κατευθυντήριες γραμμές της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: