Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Για πρώτη φορά μετά το 1922.

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου, της Καππαδοκίας

Εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου, στο ιστορικό Μιστί της Καππαδοκίας.

Για πρώτη φορά μετά το 1922
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://fanarion.blogspot.com, για πρώτη φορά μετά το 1922, οπότε και ο δεκάτρουλος ναός «σιώπησε», όπως και οι άλλοι περικαλλείς πέτρινοι ναοί της Καππαδοκικής γης, τελέστηκε το ιερό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος...
συλλειτούργησε μαζί με τους Μητροπολίτες του Μπουένος Άϊρες, Ταράσιο και Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιο.
«Εδώ σήμερον συνηντήθημεν ζώντες και κεκοιμημένοι εις το ιερόν δισκάριον της Προσκομιδής», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του.
Παρέστησαν, συμπροσευχόμενοι, οι Μητροπολίτες Δράμας, Παύλος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, καθώς και Άρχοντες του Θρόνου, προσκυνητές από την Πόλη, από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Από το ιστορικό Μιστί καταγόταν
ο τοπικός Άγιος Δημήτριος ο εκ Νίγδης, ενώ η ποτισμένη με τα δάκρυα και το αίμα μαρτύρων της Εκκλησίας Αγιοτόκος Καππαδοκία ευλογήθηκε από την παρουσία και τις δοκιμασίες του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τη μνήμη του οποίου τιμά στις 27 Μαΐου η Εκκλησία μας.
Την παραμονή της εορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, που τελέστηκε στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Μονής του Αγίου Νικολάου Σινασσού.
«…Αι δύσκολοι εξωτερικαί συνθήκαι ποτέ δεν είναι δι’ ημάς τους πιστεύοντας εις τον Χριστόν εμπόδιον εις την πρόοδόν μας, αλλά αντιθέτως αποτελούν εφαλτήριον δια μεγαλύτερα πνευματικά κατορθώματα. Και τούτο το απεδείξαμεν ως Γένος πολλάκις και το βλέπομεν εις όλας τας εκφάνσεις του πολιτισμού μας. Έχομεν την εντύπωσιν ότι όσον περισσότεροι ήσαν οι κίνδυνοι δι' ημάς, τόσον ο βίος και ο πολιτισμός μας εβυθίζοντο εις το φως της Αναστάσεως, το ίδιον φως το οποίον διαχρονικώς νυν και εις τους αιώνας φωτίζει την Βασιλεύουσαν Πόλιν και τα όρη και τους δρυμούς και τας νάπας της Καππαδοκίας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: