Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Από την άμυνα στην επίθεση περνά ο Αντώνης Σαμαράς

Από την άμυνα στην επίθεση περνά ο Αντώνης Σαμαράς
Ως πρωτοβουλία να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας ερμηνεύεται η απόφαση του Α. Σαμαρά να προχωρήσει στη σημερινή του παρέμβαση στο ΕΒΕΑ (στις 5 το απόγευμα), επιχειρώντας να αποσαφηνίσει τα περιθώρια επαναδιαπραγματευσης σημείων του Μνημονίου, την επομένη των εκλογών.

Η απόφαση ελήφθη εσπευσμένα και αιφνιδίασε σχεδόν το σύνολο των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. Το σκεπτικό της Συγγρού έγκειται στην αναγκαιότητα να τεθούν από την ΝΔ οι όροι του πολιτικού διαλόγου μέχρι την κάλπη, τους οποίoυς ως σήμερα είχε κατορθώσει να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή αυτή συνιστά επί της ουσίας στροφή από την ως τώρα αμυντική στρατηγική της ΝΔ σε περισσότερο επιθετικογενή στάση, ώστε...

o πολιτικός διάλογος των επομένων ημερών να εστιαστεί, εκτός από την κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις θέσεις που θα αναπτυχθούν από την ΝΔ.

Το περιεχόμενο της παρέμβασης Σαμαρά τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό με τις υπάρχουσες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κωδικοποίηση από τον Πρόεδρο της ΝΔ των σημείων του μνημονίου για τα οποία υπάρχει την επόμενη ημέρα της κάλπης περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ακόμη να μεταφέρει και την εμπειρία του από τις συζητήσεις -και κυρίως τα νοήματα πίσω από τις λέξεις- που είχε με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, επιμένοντας στις πολιτικές που θα τροφοδοτήσουν τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Project bonds, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (με 10 δισ. ευρώ) και αξιοποίηση των αδιάθετων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων (περίπου 82 δισ.) αποτελούν τα κύρια σημεία τα οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει και στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε στο περιθώριου της Συνόδου των Βρυξελλών- όπως είχε γράψει το newpost.gr, και τα οποία εκτιμάται ότι θα επισημάνει και σήμερα ως πρωτουβουλίες από την πλευρά της Ε.Ε. για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει την πάγια θέση του για μείωση των φορολογικών συντελεστών προχωρώντας σε συγκεκριμένες αναφορές σε ισοδύναμα μέτρα που εξισώνουν τις απώλειες από τη μη εφαρμογή αντικοινωνικών μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: