Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η αμηχανία του Βενιζέλου είναι και... αμηχανία του ΠΑΣΟΚ


Η σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στιςδημοσκοπήσεις δεν έχει ηρεμήσει το άλλοτε κραταιό κόμμα. Το επιτελείο του Βενιζέλουεξακολουθεί να τα έχει χαμένα. Ο εκλογικός σχεδιασμός δεν περπατάει, η δυστοκία στις αποφάσεις σπάει τα νεύρα όλων.

Από την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος έχει μια λίστα με 50 ονόματα στα χέρια του με ονόματα στελεχών και πολιτευτών οι οποίοι επρόκειτο να αναλάβουν να οργανώσουν τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους νομούς της χώρας. Σβήνει και γράφει, η λίστα όμως δεν φτάνει στη δημοσιότητα. Μετά τις εκλογές ο Βενιζέλος έδωσε εντολή να διαλυθούν όλα τα όργανα. Δεν φαίνεται όμως να μπορεί να αποφασίσει, τι θα βάλει στη θέση τους. Είναι αμηχανος.

Η αδυναμία να αναθέσει αποστολές και να εντάξει έμπειρα στελέχη που δεν...

πολιτεύτηκαν, (όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου) ή δεν εξελέγησαν (όπως οι Πρωτόπαπας, Ευθυμίου) στην εκλογική προσπάθεια του κόμματος δεν οφείλεται στο ότι ο Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις, το αντίθετο μας έχει αποδείξει όπου θήτευσε. Ο ίδιος αυτός ο Βενιζέλος όμως μοιάζει σήμερα σαν παραλυμένος, όπως σαν παραλυμένο φαίνεται όλο το ΠΑΣΟΚ. Η αιτία αυτής της παράλυσης είναι η μετεωρική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η λεηλασία της εκλογικής του πελατείας. Καμία ιδέα δεν έχουν στο ΠΑΣΟΚ, πως πρέπει να χειριστούν την ανατροπή. Είναι αμήχανοι και ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει…

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς σοκ για την τρίτη θέση. Μοιάζει σαν να έχει αναπτύξει σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ τη συμπεριφορά του θύματος απέναντι στην κόμπρα, έχει παγώσει περιμένοντας το θανατηφόρο χτύπημα και φαντασιώνεται τον εφιάλτη ότι θα καταλήξει στο στομάχι του.

Αυτό βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε χώρο στο κέντρο σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να τεντώσει στο κέντρο χωρίς να σπάσει. Ένα ερώτημα επίσης είναι κατά πόσο θέλει να τεντωθεί προς το κέντρο. Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. όχι για μια νέα κεντροαριστερά. Ο προσδιορισμός της Αριστεράς βάζει όρια και δημιουργεί χώρο.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρή απήχηση σε ένα μέρος της εκλογικής τους πελατείας δεν σημαίνει ότι έχει απήχηση σε όλη, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Στο ΠΑΣΟΚ δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό ακόμη και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν. Το ότι δεν είναι σε θέση όμως να αναλύσουν τη θέση στην οποία βρίσκονται, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επιλογές και ευκαιρίες.

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: